Spring naar de content

Deze studies verdwenen uit Nederland

Vorig jaar stopte de Vrije Universiteit vorig jaar met het aanbieden van de studie Nederlands. Ook onderstaande universitaire opleidingen werden opgeheven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Layla Deibert
  • Slavische Talen en Culturen – Rijksuniversiteit Groningen

Zonder pardon werd de studie van Auke de Vlieger in 2014 geschrapt. In eerste instantie leek hij zijn scriptie niet meer te mogen inleveren, maar na protest mocht hij per uitzondering alsnog zijn bul in ontvangst nemen.

  • Geodesie – TU Delft

Deze studie werd voor het eerst gedoceerd in Delft in 1842. In 1948 werd ze gekroond tot ingenieursopleiding. De wetenschappelijke landmeetkunde kreeg van de Europese Commissie het predicaat ‘goed tot excellent’, maar teruglopende studentenaantallen betekende in 2002 helaas het einde.

  • Portugese taal en cultuur – Universiteit Utrecht

’s Lands enige studie Portugees verdween in 2012 stilletjes van het toneel. Wie de studie per se wilde volgen, kon maar beter naar Portugal, meende toenmalig UU-decaan Wiljan van den Akker.

  • Godgeleerdheid – Universiteit Leiden

Naar Willem van Oranjes idee ontstond in 1575 Nederlands eerste universitaire studie, bedoeld om de jeugd op te voeden en te onderwijzen in de ‘rechte kennisse Godts’. Op het laatst trok de opleiding slechts drie eerstejaars. In 2014 blies ze de laatste adem uit, waarna God uit Leiden vertrok.

  • Master Bouwtechniek – TU Eindhoven

In 2013 trok het faculteitsbestuur de stekker eruit wegens docententekort. Bouwend Nederland was boos en studievereniging SUPport zette het faculteitsgebouw symbolisch te koop op Marktplaats. Tevergeefs, het besluit bleek onomkeerbaar.