Spring naar de content

Oprichtster nieuwe ‘boerenpartij’: ‘Wat de PvdD lukt, moet ons ook lukken’

Nederland krijgt opnieuw een ‘boerenpartij’. Om de land- en tuinbouw beter op de kaart te zetten wil de BoerBurgerBeweging (BBB) meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. Gaan de tijden van Hendrik (Boer) Koekoek herleven? Zeven vragen aan Caroline van der Plas, een van de initiatiefnemers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Vanwaar dit plan?
“De landbouw heeft te maken met veel negatieve beeldvorming. De sector is ‘slecht’ voor het klimaat, voor de omgeving, mensen lijden eronder; we moeten veel meer ons verhaal vertellen in plaats van ons steeds te verdedigen. Dat laatste heeft op veel boeren grote invloed. Mensen zeggen wel eens: boeren klagen alleen maar. Nou als je steeds negatief in het nieuws komt, gaat dat je niet in je koude kleren zitten. Met de BBB willen we daar iets aan doen. Tegenwicht bieden aan de groene lobby, de land- en tuinbouw beter agenderen. Ik bedoel: als het de PvdD lukt om de dieren op de politieke agenda te krijgen moet dat ons met eerlijk voedsel toch ook lukken?”

Als het de PvdD lukt om de dieren op de politieke agenda te krijgen moet dat ons met eerlijk voedsel toch ook lukken?

In de blog waarin je dit plan aankondigt schrijf je dat de landbouw een positief imago heeft bij de meerderheid van de bevolking. Waar baseer je dat op?
“Het ministerie van EZ heeft dit een paar jaar geleden onderzocht. Met een gemiddelde waardering van 7,8 scoorde de landbouw een dikke voldoende.”

Met Jaco Geurts en Maurits von Martels, beiden van het CDA en beiden zelf veehouder, weten de boeren zich toch al stevig in de Kamer vertegenwoordigd?
“Zeker. Maar we mikken niet alleen op boeren, dat maken de media er nu van. Er komen geen nieuwe Boer Koekoeks in de Kamer. De BBB vertegenwoordigt alle mensen die in Nederland bij de voedselproductie zijn betrokken.”

De Boerenpartij begon destijds ook als een one-issuepartij, maar veranderde al snel in een protestpartij. Lopen jullie niet hetzelfde gevaar?
“De tijden zijn veranderd. Met de giertank naar het Binnenhof rijden of mestdossiers stelen is er niet meer bij. Wij zijn niet van de barricades, we willen het goede verhaal over voedselmakers vertellen.”

Met de giertank naar het Binnenhof rijden of mestdossiers stelen is er niet meer bij. Wij zijn niet van de barricades

Heb je al enig idee wie de kar gaat trekken?
Lacht: “Ik in ieder geval niet. Dat komt allemaal nog wel. Het is nog maar een plan.”

Je komt zelf niet van de boerderij, je bent gewoon een ‘burgermeisje’ lees ik.
“Klopt. Ik ben in 2004 als journalist begonnen bij een vakblad voor de vleesindustrie en vervolgens in de agrarische media beland. Zo heb ik de sector steeds beter leren kennen en ben ik mij er steeds meer mee gaan identificeren.”

De BBB is niet nieuw. Op de sociale media bereik je wekelijks al tienduizenden mensen. En binnenkort komt je BoerBurgerBoek uit. Is deze ‘boerenpartij’ niet gewoon een goedkope publiciteitsstunt?
Fel: “Ab-so-luut niet! Ik ben al een jaar met dat boek bezig. Toen ik een uitgever zocht kwam ik in contact met Wim (Groot Koerkamp) en Henk (Vermeer) – de mede-initiatiefnemers. Die zeiden: “Je moet het breder trekken.” Zo zijn we op dit idee gekomen.”