Spring naar de content
bron: ANP

Straatnamen ter discussie: wat kan echt niet meer?

Het Amsterdamse VOC Café verandert van naam na dreigementen vanuit linkse hoek. De beschuldiging: te koloniaal. Ook deze namen raakten een gevoelige snaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jeroen Konings

1 J.P. Coenschool
Het koloniale verleden van Nederland is brandbaar geworden. Vorig jaar werd de Amsterdamse J.P. Coenschool – naar de VOC’er – omgetoverd tot de Indische Buurt School.

2 Kunstcentrum Witte de With
Te blank, te koloniaal. Het Rotterdamse centrum – vernoemd naar de omstreden vlootvoogd uit de Gouden Eeuw – kondigde een naamswijziging aan. De gemeente Rotterdam stelde een onderzoek in naar het eigen koloniale verleden. De uitkomsten verschijnen in 2020.

3 Prins Bernhardplein
Als het aan het Nieuw Republikeins Genootschap ligt, wordt het Amsterdamse Prins Bernhardplein vandaag nog omgedoopt. De associaties: Lockheed, Greet Hofmans en Benno’s buitenechtelijke avontuurtjes.

4 Hobo
Bewoners van deze straat in Zaandam hadden schoon ­genoeg van hobo-homograpjes. De ­gemeente Zaanstad gaf gehoor aan de klacht: Hobo werd omgedoopt tot Piccolo. Zaandam kreeg echter spijt. De raad stemde in 2018 voor het ­terugdraaien van deze beslissing.

5 Burgemeester Verver-Aartsenlaan
De in 2006 gestopte burgemeester van Voorschoten werd spoedig geëerd met een straatnaam. Té spoedig, zo bleek. Als burgemeester van Schiedam heeft zij zich volgens een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten uit 2011 schuldig gemaakt aan machtsmisbruik. Bewoners roepen sindsdien om verandering, maar de straatnaam bestaat nog steeds.

Onderwerpen