Spring naar de content
bron: ANP

Annabel Nanninga: ‘Vrouwen zijn vaak zo snel beledigd’

Annabel Nanninga (Amsterdam, 1977) is lijsttrekker van Forum voor Democratie bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam op woensdag 21 maart.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Wat is uw huidige gemoedstoestand? 

Verwachtingsvol en hoopvol. Ik ga voor een heel grote Fvd-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad. 

Aan wie ergert u zich? 

Ik erger me mateloos aan social justice warriors. Die stroming begint echt een gevaar voor het vrije woord en de vrije gedachtegang te worden. Zuur, humorloos en verstikkend. 

Lijkt u op uw moeder? 

Mijn Indische uiterlijk heb ik van haar. Zij was psycholoog in het tbs-wezen en van het type ‘niet lullen maar poetsen’. Ze liet zich door patiënten niet emotioneel onder druk zetten of moreel chanteren. En als er dan eens een met zelfbeschadiging dreigde, kon ze die dreiging op waarde schatten. Ik werk in een ander veld, maar doe ook zoiets. Ik kan kritiek op waarde schatten. Als iemand ‘kankerhoer, ik neuk je moeder’ stuurt, dan trek ik me daar niets van aan. 

Lijkt u op uw vader? 

Hij heeft net als ik een enorme nieuwsgierigheid en leergierigheid. Ik ben net als hij een autodidact. Ik maakte het gymnasium niet af. Niet omdat ik niet wilde leren, maar omdat het onderwijsmodel mij niet paste. 

Wat zijn uw dagdromen? 

Mijn ouders zijn gepensioneerd, hebben een heel goeie relatie en zijn kerngezond. Ze maken reisjes, passen op de kleinkinderen, hebben een leuk tweede huisje. Zo’n leven lijkt me heerlijk om later te hebben. 

Wat is uw grootste angst? 

Dat mijn dochters iets overkomt in het verkeer, en er plots twee heel bedrukt kijkende agenten op de stoep staan en vragen: bent u de moeder van? 

Bent u aantrekkelijk? 

Ik ben geen fotomodel dat je boven je bed hangt, maar ik heb fysiek zelfvertrouwen. Ik vind mezelf wel een lekker wijf. 

Wanneer was u het gelukkigst? 

Toen ik met mijn vriend in de VS over de Blue Ridge Parkway reed in een rood Mustang-cabriootje. Het was een Indian summer, Bruce Springsteen stond heel hard op… Wauw. Alsof je een orgasme hebt dat een uur duurt. 

Waar schaamt u zich voor? 

Ik ben vrij schaamteloos. 

Bent u monogaam? 

Ik ga niet vreemd. Welke afspraken mijn vriend en ik daar verder over hebben, is privé. 

Hoe moedig bent u? 

Best wel. Mensen vinden mij weleens moedig om wat ik schrijf, maar dat vergt geen moed. Voor spinnen en andere insecten ben ik wel bang. Ik zou het moediger van mezelf vinden om een spin op te pakken dan om iets te schrijven of zeggen waar mensen boos om worden. 

Lijkt u op uw vrienden? 

Ze zijn vrij divers, maar vrijwel allemaal maatschappelijk betrokken. Ze zitten zo in de liberaal-libertarische hoek. Bert Brussen, wat jongens van Geenstijl, Hafid Bouazza. En ik heb ook een heel goeie vriendin die vrij links is, hoor. 

Wat is uw grootste ondeugd? 

Ach, ik ben zo deugdzaam. Hahaha! Nee. Mijn hang naar het absolute is misschien niet mijn sterkste kant. Ik mag weleens wat twijfel toelaten. Twijfel is overigens iets anders dan nuance. Nuance vind ik zulk gezeur. Je moet compromisloos kunnen zijn. 

Welke eigenschap waardeert u in een man? 

Ik hou van een man die een man is. Die daadkrachtig is, durft te leiden, betrouwbaar en beschermend is en tegen kritiek kan. 

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw? 

Humor. Ze hebben namelijk bijna nooit humor of zelfspot. Vrouwen zijn vaak zo snel beledigd. 

Hoe ontspant u zich? 

Lopen. Mijn vriend en ik wandelen een uur per dag. 

Gelooft u in God? 

Nee. En ik wil zo min mogelijk religieuze kwesties in de publieke ruimte hebben. Ik kan me kwaad maken als religie zich opdringt in de levenssfeer van anderen. 

Waaraan bent u het meest gehecht? 

Aan de autonomie van mijn leven. 

Wat is de beste plek om te wonen? 

Amsterdam, maar dan wel nadat wij daar orde op zaken hebben gesteld. Ik voel me niet langer veilig en thuis in Amsterdam. En ik kijk dan naar een kafkaëske Jiskefetsketch in de Stopera, waarbij de hele raad zich bezighoudt met een protocol over hoe de burger genderneutraal aan te spreken. We hebben de mocromaffia, we hebben geen woningen en er worden elke week wel homo’s in elkaar geslagen! 

Hoe is ongeluk te vermijden? 

Wij hebben daar maar beperkte invloed op. Blijf niet hangen in slechte relaties of banen, heb een scherp oog voor wat goed voor jou is. 

Wat is uw devies? 

No Surrender, een liedje van Springsteen. De mentaliteit die daaruit spreekt, is: sta waar je voor staat.