Spring naar de content

‘Dochter-van’ Lilian Marijnissen over haar achternaam, jeugd en rij-examinator

Lilian Marijnissen (Oss, 1985) is Tweede Kamerlid voor de SP. Ze is woordvoerder zorg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Er is een nieuw kabinet, dus ik ben hartstikke druk.

Wie zijn uw helden?

De onzichtbare helden, zij die hun werk met heel hun hart doen. Aan mijn tijd bij de vakbond heb ik een clubje van vijftien dames overgehouden, die allemaal in de zorg werken. Een van hen is Ina, een aardig voorbeeld van zo’n held. Ze werkt in een verpleeghuis in Almere en krijgt geen tijd om met die mensen naar buiten te gaan. Ina heeft zich nooit bij haar werkomstandigheden neergelegd. En nu gaat er, gelukkig, meer geld naar de ouderenzorg.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die heel luid in de koffie roeren, misschien, of aan mensen die uitgebreid lunchen tijdens een vergadering.

Lijkt u op uw moeder?

Qua uiterlijk, ja.

Lijkt u op uw vader?

We zijn beiden allergisch voor onrecht.

Wat zijn uw dagdromen?

Meer vrede, minder armoede. Een betere wereld, zonder bioindustrie. Ik heb echter weinig tijd voor dagdromen. Dromen mag, zolang je maar geen dromer wordt.

Wat is uw grootste angst?

Machteloos staan als mijn dierbaren iets vreselijks overkomt. Dat idee maakt me bang, ja. En spinnen, die vind ik wel echt eng.

Bidt u weleens?

Nee, al bezoek ik graag een kerk of kapelletje voor bezinning. Dan loop ik een rondje of kijk ik naar de kaarsjes.

Wat is uw definitie van geluk?

Geluk zit in de kleine dingen. Zo heb ik zondag met twee goede vriendinnen die ik al ken sinds de kleuterschool een kopje thee gedronken in de stad. Pure ontspanning.

Waar schaamt u zich voor?

Ik ben seizoenkaarthouder van Feyenoord en tijdens een wedstrijd leef ik, op zijn zachtst gezegd, nogal mee. Er zijn bij mijn weten geen beelden van, en als ze er zijn, zou ik ze niet graag terugzien.

Hoe moedig bent u?

Toen ik mij verkiesbaar stelde, vonden mensen in mijn omgeving dat ik een moedig besluit nam, als ‘dochter van’ (Jan Marijnissen, oud-partijvoorzitter van de SP – Kvv). Je krijgt die achternaam er immers gratis bij, en dat maakt het in Den Haag niet per se makkelijk. Dit vonden zij, hè. Mijn beslissing voelde niet moedig, maar als de enige juiste.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn oma, van vaderskant. Mijn ouders werkten hard en waren veel van huis. Oma woonde om de hoek. Haar huis was mijn tweede thuis. Ze was lief, vriendelijk, gastvrij en vergevingsgezind. En ze overleed toen ze 93 was, in een verpleeghuis. Ze was zeer dement. Ik was toen een vijftienjarig, nog wat onzeker meisje.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Eerlijkheid en loyaliteit. En humor.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Eerlijkheid, loyaliteit en humor.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou wat minder perfectionistisch willen zijn. De avond voor een tv-optreden of debat zit ik me zo tot drie uur ’s nachts in te lezen.

Hoe ontspant u zich?

Door naar de sportschool te gaan, of door te wandelen met Laika, mijn witte herder.

Wat is uw grootste mislukking?

Ik heb nog geen grote fouten gemaakt in mijn leven.

Gelooft u in God?

Ik ben katholiek opgevoed, niet gedoopt weliswaar, en zat op een rooms-katholieke basisschool, maar heb nooit in het bestaan van God geloofd.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Mijn rij-examinator. Ik was achttien en hartstikke zenuwachtig voor mijn rijexamen. Bij het zien van mijn paspoort vroeg die man meteen: “Toch niet van de Marijnissen?” Hij heeft gedurende de hele rit over de SP gesproken, omdat hij zijn huis wilde uitbouwen, en de SP-fractie in zijn gemeente werkte niet mee. ‘Linksaf!’ riep-ie dan ineens, midden in zijn verhaal. Aangekomen op de parkeerplaats bij het CBR deelde hij mee dat ik was gezakt. Ik begreep er niks van. Ik had het gevoel dat ik geen eerlijke kans had gekregen.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Ongeluk overkomt je. In deze samenleving denken we recht te hebben op geluk, iedere dag weer. Mensen leggen de lat zó hoog. Het klinkt wat katholiek, maar lijden hoort bij het leven.

Wat is uw devies?

De lijfspreuk van de SP: “Blijf niet mokkend aan de kant staan, stel een daad en toon je moed, laat je woede hand in hand gaan met het goede dat je doet.”