Spring naar de content
bron: anp

Wilfred Genee: ‘Ik ben verslaafd aan karaoke’

Wilfred Genee (Leeuwarden, 1967) is Hoofd Sport van Talpa en presentator van De Wedstrijden. Daarnaast schrijft hij columns voor De Telegraaf. Onlangs verscheen zijn boek Lange tenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Martin Bons

Wat is uw huidige gemoedstoestand? 

Lekker; als het zonnetje schijnt, doet me dat goed. 

Aan wie ergert u zich? 

Steeds minder. Soms erger ik me wel aan ijdeltuiten in het televisievak die slecht kunnen relativeren: lieden als Kelly en Robert Schumacher. Mart Smeets is nog altijd de beste, maar daarom niet minder irritant. Hij had Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk eens aan tafel, liet een filmpje zien waarin beachvolleybalsters en cheerleaders in minuscule broekjes rondliepen. Vijf keer zei hij: ja, dat vinden jullie wel lekker, hè. Zo gênant. 

Lijkt u op uw moeder? 

Ja, in haar gedrevenheid, bevlogenheid en emotionaliteit. Zij was secretaresse bij de Postbank. 

Wat zijn uw dagdromen? 

Ik zou ooit graag kinderen hebben. Als sportverslaggever wil ik graag een WK of de Olympische Spelen meemaken. 

Bidt u weleens? 

Niet meer; op mijn 25ste ben ik ermee gestopt. 

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad? 

Op mijn negentiende zat ik in mijn auto en zag ik een grote witte koepel boven me. Hij bleef maar boven me. Ik ben zelfs naar een dorpje gereden, maar ook daar was de koepel er. Nu ik het mezelf hoor zeggen, denk ik: ach, wat een gelul allemaal. Maar ik had niet gedronken, dat weet ik zeker. 

Wat is uw definitie van geluk? 

Even stilstaan. 

Waar schaamt u zich voor? 

Vroeger: mijn iele postuur. Nu: als mensen oprecht ontroerd zijn, krijg ik plaatsvervangende schaamte. Ik ben onhandig in emotie. 

Bent u monogaam? 

Ik probeer het absoluut te zijn. 

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild? 

Ik ben niet zo’n huiler. Het is gerelateerd aan het beëindigen van relaties. Tien maanden geleden is het uitgegaan met mijn toenmalige vriendin. Dan zijn er tranen. 

Van wie heeft u het meest geleerd? 

In het vak: Kees Jansma en Ruud ter Weijden. In het leven: van vriendinnen. Dat liefde overgave is. 

Wat is uw grootste ondeugd? 

Ik hoor soms dat ik een star en ingetogen mens lijk. Zelf weet ik beter. Ik heb zelfs een verslaving: karaoke. 

Wanneer was u het gelukkigst? 

1985. In de kibboets. Ik stond met een goede vriend op een heuvel, we keken naar Jeruzalem en realiseerden ons dat het gymnasium achter ons lag en dat het leven eraan kwam. Het was een ultiem besef wie ik was, waar ik was en waar ik naartoe zou gaan. Een perfecte mix van melancholie en geluk. 

Wie zijn uw helden? 

Vroeger: Willem Ruis en John McEnroe. Nu: Ron Jans. 

Welke eigenschap waardeert u in een man? 

Met mannen onder elkaar naar voetbal kijken, ouwehoeren in het café. Dat is het hoogste wat er is; niet te evenaren, hoe lekker de seks met je vriendin ook is. 

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw? 

Warmte en inlevingsvermogen. Ik heb inmiddels duizend boeken gelezen over de verhouding tussen mannen en vrouwen, maar ik snap het nog steeds niets. 

Welk leed heeft u anderen berokkend? 

Tijdens een interview met Jan Mulder en Remco Campert stelde ik een legendarische vraag: naast uw columns, meneer Campert, heeft u nooit de behoefte gehad een boek te schrijven? 

Waaraan bent u het meest gehecht? 

Aan mijn Feyenoord-speldje, gekregen van mijn opa. Ik was 5 en hij zei — het is mijn enige herinnering aan hem — dit is de beste club ter wereld met de beste voetballer ter wereld: Willem van Hanegem. Later heb ik Van Hanegem dat een keer verteld. “Gozerd, wat een mooi verhaal,” zei-ie. 

Wat is uw devies? 

Leef je leven zoals je dat wilt. Naar het nummer van André Hazes: Ik leef mijn leven zoals ik dat wil. Mijn favoriete karaokeplaat. Je kunt al je vragen weggooien en die tekst op-schrijven. Het is de essentie van mijn bestaan.