Spring naar de content

Wordt u al gierig?

Volgens het Nibud, een instituut voor budgetvoorlichting, gaan ‘we’ er de komende tijd allemaal op achteruit. Gelukkig kunnen ‘we’ bezuinigen als de beste. ‘Dat zuinigheid een grote bron van inkomsten is, wist Cicero al. De Nederlander heeft die wijsheid geperfectioneerd’, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: door Max Pam

De Nederlandse economie groeit met 2,6%, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is mooi voor de Nederlandse economie, maar merkt u daar ook wat van?

Ik niet.

Tegelijkertijd wordt alles duurder. De overheid smeekt het bedrijfsleven om in godsnaam de lonen te verhogen, teneinde de koopkracht van de burger enigszins te handhaven. Maar het bedrijfsleven kijkt wel uit. Misschien hier en daar – na enig zeuren – een procentje erbij, maar ondertussen gaat er stiekem minder mayonaise in een potje en zitten er minder dropjes in een rolletje. De mensen die het natellen hebben ook al geconstateerd dat het aantal vaatwastabletten in een doos ook niet meer is wat het is geweest.

Onzichtbare inflatie heet dat. Die is inmiddels zo opgelopen dat er niets meer onzichtbaar en geheim is: het cijfer van 10% wordt bijna maandelijks overschreden. Alleen worteltjes zijn nog net zo goedkoop/duur als voor de coronacrisis.

Vraag is: wat doen we er aan? We, wij, u, en ik persoonlijk, als consument en als burger?

Bezuinigen natuurlijk!

Dat kunnen Nederlanders van nature als de besten. Wie herinnert zich niet de reclame van het margarinemerk Zeeuws meisje, dat de eenvoudige filosofie uitdroeg: ons ben zuunig en geen cent te veel, hoor! Het merk schijnt nog te bestaan, al dacht ik dat Unilever het al twintig jaar geleden uit het assortiment had gehaald. Onjuist. Bij AH kun je het nog kopen, al wordt het niet meer in Nederland geproduceerd, maar in Hongarije.

Dat zuinigheid een grote bron van inkomsten is, wist Cicero al. De Nederlander heeft die wijsheid geperfectioneerd. Nergens wordt zo veel gespaard als in Nederland. De Nederlands pensioenfondsen bulken van het geld. Kom je een plint tegen waar het euro’s overheen klotsen, dan moet die wel in Nederland staan.

In Brussel hebben de Europese landen afgesproken dan er tenminste 15% zal worden bezuinigd op energie. Dat is voor een aantal lidstaten een hele  opgaaf, maar niet voor Nederland. Voordat überhaupt over dit soort maatregelen was nagedacht, hadden de Nederlanders uit eigener beweging hun energieverbruik al teruggeschroefd. Een braafste jongetje van de klas, als het om besparen gaat.

Nergens valt de oproep om korter te douchen in vruchtbaarder aarde als in Nederland. Van origine is de Nederlander vies op zijn lichaam, dus korter douchen is helemaal in lijn met de Hollandse geest. De Nederlander wast wel zijn borstrok en zijn ondergoed, die hangt hij aan de lijn, maar zijn eigen naakte lichaam borstelt hij slechts schoon met de grootst mogelijke tegenzin. Daarom is het bad, de douche en de badkamer heel lang een onbekend verschijnsel geweest in Nederland. Toen de Amsterdamse wethouder Wibaut in de jaren twintig van de vorige eeuw arbeiderswoningen liet bouwen – onder meer in de Pijp – werd dat als zeer sociaal en vooruitstrevend gezien. Maar een douche was in die woningen niet aanwezig. De bewoners werden nog geacht zich te wassen in een tobbe, opgehangen in de gangkast en opgesteld in de keuken. Ik heb als kind nog in zo’n tobbe (van ijzer) gezeten en ik weet nog hoe opgetogen mijn ouders waren toen zij naar Nieuw-West verhuisden. De flats hadden daar een badkamertje! Let op het verkleinwoord.

Daarom is de Nederlander ook zo dol op zonne-energie. Voor niets gaat de zon op, die is gratis! Om over windenergie maar niet te spreken. Van de wind kun je niet leven, maar wel in Nederland. Daarom voorspel ik dat Nederland het eerste land zal zijn dat het stinkende Russische rotgas helemaal niet meer nodig heeft. Laat Poetin in zijn eigen gas gaar koken, dat is het Nederlandse adagium van de komende jaren. Als ergens de transitie met succes doorgevoerd gaat worden, dan is het in dit verdomd kleine land achter de duinen. Het is heus niet zonder reden dat op de Russische staatstelevisie wordt gesproken over het gooien van een atoombom op Rotterdam. Maar hoe harder vanuit Rusland wordt geschreeuwd over dat gas, hoe groter de kans dat de Nederlander in een mum van tijd dat hele Russische gas overbodig heeft gemaakt. Het zal de Nederlander lukken, want hij is niet alleen een handelaar – hij (of zij) is bovenal bijzonder zuinig, tegen het gierige af.

Dat alles heeft natuurlijk ook zijn keerzijde. ‘De Nederlander wil voor een bierprijsje een champagnebehandeling’, heeft Gerrit Komrij eens gezegd. Champagne zal echter pas worden geserveerd als de regering het koopkrachtplaatje heeft gerepareerd. Ik bedoel: als het even tegen zit, wordt de Nederlandse overheid geacht daarvoor op te draaien. De hele horeca heeft aan het overheidsinfuus gelegen en als stank voor dank betaalt de consument nu 5 (vijf) euro voor een matig getapt biertje of voor een smakeloze cappuccino. We benne zuunig, en ik voorspel dat de horeca straks de gevolgen daarvan als een boemerang terugkrijgt.

Van de wind kun je niet leven, maar wel in Nederland. Daarom voorspel ik dat Nederland het eerste land zal zijn dat het stinkende Russische rotgas helemaal niet meer nodig heeft

Dat wordt over een paar maanden weer klagen en de hand ophouden!

En ik ondertussen maar alle lichtknopjes uitdraaien, de was niet meer in de droger laten draaien en de wc pas doorspoelen als er vijf drollen in liggen. Gierigheid komt niet door gebrek, maar door overvloed, heeft Montaigne eens opgemerkt.

Volgens het Nibud, een instituut voor budgetvoorlichting, gaan ‘we’ er de komende tijd allemaal op achteruit. Luister vooral ook naar Willem-Alexander, die ongetwijfeld in zijn kersttoespraak gaat uitleggen hoe wij ‘allemaal de buikriem moeten aanhalen’. Zijn advies zal zijn als nummer 1: zet de thermostaat lager.

Zelf denk ik dezer dagen vooral aan het advies van Maarten ’t Hart: neem vooral geen tas of plastic zak mee, als je gaat winkelen. Dan kun je de boodschappen straks ook niet dragen als je weer naar huis gaat.