Spring naar de content
bron: anp

Ein Putsch in Nederland? Iedereen wijst naar Gideon van Meijeren

Het is een heel gedoe om in Nederland een coup te plegen, maar zeg nooit nooit, schrijft Max Pam. ‘Iedereen denkt dan automatisch aan Gideon van Meijeren. Maar kun je zonder rijbewijs wel een Putsch plegen? Dat is de vraag.’

Gepubliceerd op: door Max Pam

In Duitsland zijn zo’n 25 man gearresteerd die een coup hadden willen plegen. Zeg maar gewoon Ein Putsch, want per slot gebeurde dit in het land van Hitler. Die van Adolf lukte trouwens ook niet. Zijn Bierkellerputsch van 1923 liep uit op een mislukking. Hij belandde in de gevangenis, waar hij na diep nadenken tot de conclusie kwam dat je de democratie het beste omver kunt werpen door van de democratie gebruik te maken.

Meteen zat terreurdeskundige Beatrice de Graaf bij alle televisie- en radiozenders en stond zij in alle kranten. Ja, er was sprake geweest van een serieuze dreiging, er waren aanslagen gepland waarbij doden zouden kunnen vallen, maar een staatsgreep zou geen enkele kans van slagen hebben gehad.

Opluchting alom. Tegelijkertijd rees de vraag: zou zo’n Putsch ook in Nederland mogelijk zijn? 

Je kunt er niet om heen: bij zo’n Putsch denkt iedereen automatisch aan Gideon van Meijeren, de dappere voorvechter van (Nieuw) Rechts Nederland, die altijd zo spraakmakend weet te verwoorden dat de Nederlandse democratie niet deugt en dat de Tweede Kamer vooral uit sufferdjes bestaat. Hij betoogde al eens dat Nederland het recht op wapenbezit zou moeten invoeren, naar analogie van het tweede amendement in de Verenigde Staten. Ook zou hij hebben opgeroepen tot een bestorming van ons parlement, maar dat schijnt hij, naar eigen zeggen, niet gezegd te hebben. Hij zei het net wat anders en de NOS moest rectificeren, wat in een dictatuur nooit gebeurd zou zijn – maar dit terzijde. 

Of Gideon de Putsch al dezer dagen had willen plegen, lijkt mij onwaarschijnlijk. Onlangs reed hij met zijn snorfiets door rood licht en werd hij daarvoor gepakt. Ook raakte hij zijn rijbewijs kwijt, omdat hij bij een andere gelegenheid weigerde zich aan een blaastest te onderwerpen. Niet dat hij gedronken had – zeker niet! – maar hij kon deze inbreuk op zijn lichamelijkheid natuurlijk niet toestaan. Gideon voelde zich geïntimideerd door de politie en gaf de dienders met zijn ferme houding lik op stuk. 

Maar kun je zonder rijbewijs wel een Putsch plegen? Dat is de vraag.

Hoe ongeduldig Pepijn van Houwelingen ook zal zijn bij het optuigen van tribunalen, het lijkt niet verstandig direct na het stranden van de couppoging in Duitsland ook in Nederland te beginnen. 

Antwoord: zeker wel! Mij lijkt dat eerder een voordeel. De couppleger weigert juist de wetten van de staat te eerbiedigen, omdat hij die staat omver wil werpen. Een couppleger houdt daarom geen halt voor rood licht, zoals het hem ook niet kan schelen of hij wel een door de staat uitgegeven wapenvergunning heeft. Een couppleger gooit gewoon zijn snorfiets met een grote plons in de gracht en springt achter het stuur van een legertruc, om met zijn kornuiten op te stomen naar het parlement. 

Toch vermoed ik dat een Putsch in Nederland nog even op zich moet wachten. Hoe ongeduldig Pepijn van Houwelingen ook zal zijn bij het optuigen van tribunalen, het lijkt niet verstandig direct na het stranden van de couppoging in Duitsland ook in Nederland te beginnen. 

Het gaat erom eerst alles in orde te hebben en dan op het juiste moment toe te slaan. Dat is wet één van elke Putsch. Vele bierkelders hebben dat bewezen. 

Zo moet er allereerst een adellijke persoon aanwezig zijn, die bij een Putsch, coup of staatsgreep, ook echt koning – of nog beter: keizer – wil worden. Voor Nederland is dat zeer befragungswürdig. In Duitsland werd die rol gespeeld door de inmiddels gearresteerde Prinz Heinrich XIII Reuß von Türingen, ‘akteur der Reichsbürgerbewegung’. Een soort burgerboerenbond, maar dan nog veel rechtser. De prins schijnt gelieerd te zijn aan onze ex-vorstin Beatrix van Oranje, die volgens Beatrice de Graaf niets van hem wilde hebben. Logisch, want Heinrich is een verwarde ouwe man, een loser – heet het. 

Voor een Putsch in Nederland heb je niettemin zo’n hoog-adellijk iemand als Heinrich XIII nodig, maar dan een stuk beter. Eerlijk gezegd kan ik zo’n figuur in Nederland niet direct vinden. Vroeger had je Louis Rudolph Jules (Rolly) ridder van Rappard (1906-1994), die ook wel ‘de zonnekoning van Gorinchem’ werd genoemd. Weliswaar is ridder een hele lage adellijke titel, maar indachtig het adagium dat Nederland eigenlijk een republiek is waar blauw bloed niets voorstelt, kan hij toch als de aangewezen persoon voor de job worden beschouwd. Zijn familie was nogal NSB, dus dat komt goed uit, maar hijzelf was dat niet, wat het nog mooier maakt. Helaas is Ridder van Rappard al jaren dood. 

Wie dan wel?

Misschien een Bourbon de Parme, een kind van Irene. Te modern, vrees ik. Of een Van Hoensbroeck, een Van Aefferden of een De Heeckeren d’Anthes. Allemaal vreselijk mooie namen, maar toch minder geschikt. Uiteraard kun je ook denken aan een Van Nassau, maar Willem-Alexander als de monarch, aangestuurd door Gideon van Meijeren, dat gaat toch een beetje de fantasie te boven.

Wie het uiteraard heel goed zou doen, is Thierry Baudet. Hij is een jonge, knappe, vruchtbare man, zeer geschikt als de verbindende koning van Nederland.

Wie het uiteraard heel goed zou doen, is Thierry Baudet. Hij is een jonge, knappe, vruchtbare man, zeer geschikt als de verbindende koning van Nederland. Echt iemand die in één klap een einde zal maken aan een hoop onzinnige dingen die met onze democratie gepaard gaan. Helaas is Thierry niet van adel. Ik twijfel er zelfs aan of hij met zijn Franse naam wel een Nederlander is, maar misschien moeten wij hier niet te nauwdenkend zijn. Nederland is wel vaker bestuurd door koningen die geen woord Nederlands spraken. Misschien kan Forum een inzameling doen, zodat Thierry een adellijke titel kan kopen, maar zover is het nog niet.  

Kortom, het wordt nog een hele hijs om in Nederland een Putsch te plegen, maar zeg nooit nooit. Het is in elk geval voor Gideon van Meijeren goed te weten dat je voor parlementair werk nooit een blaastest hoeft te doen.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.