Spring naar de content

‘Het heeft altijd gevoeld alsof we familie zijn’

Mies Bouwman (1929) was televisiepresentatrice. Zo overleed op 26 februari. Willeke Alberti schrijft haar een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willeke Alberti

Lieve Mies,

Je was er altijd! Ik kan me werkelijk geen tijd herinneren dat jij niet in mijn leven was. Eigenlijk moet ik zeggen: dat jullie niet in onze levens waren, want onze families waren en zijn zo verbonden dat het altijd heeft gevoeld alsof we familie zijn.

Jij en Leen waren huisvrienden van mijn vader en moeder. Als er iets te vieren was, waren jullie samen met Tonny Eyk present. Vanaf mijn eerste professionele stappen heb je altijd meegekeken. Betrokken, meelevend, maar ook kritisch. Die warme band en die eerlijkheid heb ik met jou mogen voortzetten in mijn volwassen leven. Ook daar was je er altijd, vol overgave en hartelijkheid.

En wat was ik altijd blij je te zien. Of het nou was in de voor- bereidingen voor de uitzending van In de hoofdrol die je met mijn vader maakte, of toen je bij mijn terugkeer uit Monaco naar Nederland ineens als verrassing in Parijs op mij zat te wachten op het bankje waar jij vroeger met Leen afsprak. Zo dierbaar zijn de herinneringen aan de avonden met Willem Ruis bij jou en Leen: urenlang praten over het vak! Onvergetelijk zijn voor mij zeker ook de verjaardagen bij Jeroen Krabbé en aan het eind van ieder jaar bij jou thuis. Altijd een en al warmte en er onvoorwaardelijk voor elkaar zijn. Familie dus.

Ik vind het dan ook zo tekenend en mooi dat een paar dagen voor jij afscheid van het leven nam, mijn Johnny nog bij jou thuis was voor een goed gesprek en wijze raad. Afgelopen week nog sprak ik een van jouw prachtige kleindochters. Je ziet, Mies: het gaat door. Altijd. En dat moet ook. Want wij horen bij elkaar, onze families. En ik weet heel zeker dat jij dat net zo geweldig had gevonden als ik. Want samen zijn, dat wil toch iedereen.

Veel liefs, ook voor Leen en mijn ouders,

Willeke Alberti