Spring naar de content

‘Hopelijk krijgen we wereldwijd navolging’

Willem Velthoven, Mediamatic Eten, Serres Séparées, Amsterdam: “De kasjes langs de waterkant zorgen voor een prettige intimiteit.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

Voor Mediamatic aan het Oosterdok in Amsterdam was de afgelopen lockdownperiode een regelrechte ramp te noemen. Niet alleen het kunstcentrum zelf, maar ook restaurant Mediamatic Eten was door de opgelegde beperkingen genoodzaakt de deuren te sluiten. Nu de boel weer van het slot mag, komen zij met een innovatief concept: Serres Séparées.

Op het terrein zijn inmiddels elf kleine kassen uitgestald langs de waterkant, waarin groepjes van twee of drie personen een volledig veganistisch viergangendiner tot zich kunnen nemen. Willem Velthoven, medeoprichter van Mediamatic, had in het begin nog zijn twijfels: “De binnenmaat van de kasjes is 1,2 bij 1,8 meter, waardoor we aanvankelijk bang waren dat dit zou leiden tot claustrofobische situaties.” Niets is echter minder waar; de kasjes blijken zich uitstekend te lenen voor een knus diner. “Doordat ze een akoestische privéruimte scheppen, maar optisch gezien transparant zijn, zorgen ze voor een prettige intimiteit,” aldus Velthoven.

Om de veiligheid van zowel de gasten als het personeel te waarborgen heeft het restaurant nog een aantal andere maatregelen getroffen. Zo worden de gerechten uitgeserveerd op lange planken, zodat het personeel kasjes niet in hoeft te komen. Daarnaast is de bediening zelf voorzien van een gelaatschermpje. Velthoven erkent dat dit, net als een mondkapje, beperkte bescherming biedt. Toch hebben zulke schermen volgens hem meerwaarde: “Het gedrag van mijn personeel kan ik zelf beïnvloeden, maar dat van de gasten niet. We zullen de komende periode mensen over de vloer krijgen die zich voorzichtig opstellen, maar er zullen er ook zijn die zich roekelozer gedragen. Hier wil ik mijn mensen graag voor hoeden.”

Het feit dat Mediamatic Eten zich richt op plantaardig voedsel, wil overigens niet zeggen dat het restaurant alleen werkt met lokaal verbouwde producten. Duurzaamheid is voor Velthoven van groot belang, maar hij meent dat de nadruk op het aantal kilometers dat voedsel moet afleggen niet altijd terecht is: “Transport is vaak slechts een klein deel van de ecologische voetafdruk van producten. Het kweken van tomaten in Nederlandse kassen kost bijvoorbeeld ontzettend veel energie, terwijl de grootschalige verscheping van bananen uit Zuid-Amerika in dat opzicht weer erg meevalt.” Gezien de massale sluitingen van slachthuizen – die blijken te fungeren die als broedplaats voor het coronavirus – prijst Velthoven zich overigens wel gelukkig: “Ik ben blij dat wij nu niets met die vleesindustrie te maken hebben.”

Over de houdbaarheid van de Serres Séparées kan Velthoven nog weinig zeggen. De komende zomer draait het project op volle toeren, maar voor de periode daarna is nog veel onzeker. Het zijn simpele kasjes, dus de mogelijkheden om ze ’s winters te verwarmen zijn beperkt. Voorlopig blijven de reserveringen in ieder geval binnenstromen en het idee is inmiddels ook al door buitenlandse partijen opgepikt. “Het zou natuurlijk het leukst zijn als het straks wereldwijd een bestaande typologie wordt.” Velthoven zet daarmee hoog in, maar zodra ‘dinerkasje’ in december wordt genomineerd voor het Woord van het Jaar 2020, mag Mediamatic wat ons betreft spreken van een onvoorwaardelijk succes. 

De kasjes blijken zich uitstekend te lenen voor een knus diner
Fotografie: Anne Lakeman

Word lid van HP/De Tijd