Spring naar de content
bron: anp

Nu Tom Egbers nog

Matthijs van Nieuwkerk is terug. Dat werd tijd, vindt Max Pam. Maar waarom gaat hij de late avond op de publieke omroep niet vullen? ‘Khalid en Sophie zijn ook maar journalistieke amateurs.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Zo. Matthijs van Nieuwkerk is terug! Hij heeft een contract van vier jaar getekend met RTL en dat contract gaat al in op nieuwjaarsdag 2024. 

Goed nieuws!

Hij was een van de weinigen die de publieke omroep (NPO) inhoudelijk nog enig cachet gaf. Jaren lang. Ongetwijfeld zal hij al dat excuses aanbieden zat zijn geweest en werd hij door RTL met open armen ontvangen. Conclusie: met een kabinet-Wilders voor de deur doet de NPO erg zijn best zichzelf uit te hollen. Nog even en niemand zal er nog bezwaar kunnen maken wanneer de overheid de financiering van één van de drie televisienetten schrapt. Of twee van de drie.

Voor Studio Sport heb je zo langzamerhand de NPO ook niet meer nodig. Ik las dat die andere coryfee, Tom Egbers, evenmin terugkomt. Gert van ’t Hof wordt zijn vervanger, een vriendelijke jongen maar geen Tom Egbers. Erger is dat Van ’t Hof er een duo-presentatrice bij heeft gekregen in de persoon van Leonne Stentler, oud-voetbalster. Ze presenteert en becommentarieert met een gezicht dat altijd op blij staat. Blij, blij, blij. Handjes in de zij. Mocht er een atoombom vallen dan is ze nog zo blij. Wat ze via de autocue te zeggen heeft, is meestal te onnozel voor woorden. 

Ik bedoel maar: nu Tom Egbers nog naar RTL en ze kunnen daar, behalve een nieuwe Matthijs Gaat Door, ook een prima sportprogramma op de mat leggen.

Al dat gereshuffle heeft slechts tot boosheid geleid in Hilversum. Via het AD moesten alle medewerkers van Op1 vernemen dat hun hele talkshow wordt opgeheven. Boos schreven ze een brief aan hun baas, die het op een communicatiestoornis hield. Ongetwijfeld is het weer allemaal onelegant gegaan, maar gaan we ze missen? 

Het is altijd gevaarlijk om met je neus in de wind anderen ‘een gebrek aan niveau’ te verwijten, maar Op1 was journalistiek gezien wel erg bedroevend.

Welmoet Sijtsma, Jort Kelder, Fidan Ekiz, Sven Kockelmann, Charles Groenhuijsen, Margje Fikse en wie ik allemaal nog meer vergeten ben.

Ik vrees van niet.

Het is altijd gevaarlijk om met je neus in de wind anderen ‘een gebrek aan niveau’ te verwijten, maar Op1 was journalistiek gezien wel erg bedroevend. Ik sta nooit op kantoor bij een koffiezetapparaat, maar ook los van dat ding hoorde je nooit iemand over dat programma. Het was alles behalve the talk of the town. Slappe ondervragingen ook, behalve als Kockelmann er bij zat (of bij hing), maar dan kreeg het weer iets kolderieks. Te veel presentatoren waren er ook, waardoor je je telkens zat af te vragen: wie is dat nou weer? Veel te veel Leonne Stentlers-types, waarvan het afspat dat ze geen enkele journalistiek opleiding hebben gehad en over nul ervaring beschikken. Het is toch een beetje een vak, een ambacht zelfs. Dat wordt wel eens over het hoofd gezien in een wereldje waar Angela de Jong hoog in aanzien staat. Dus als al die duo’s een boze brief schrijven, zouden ze misschien ook een heel klein beetje de hand in eigen boezem kunnen steken. 

Het was heus heel erg mager. 

En nu gaan Khalid en Sophie het op de late avond overnemen. Ja, NPO, dat was nou echt iets voor Matthijs geweest! Laten we eerlijk zijn: Khalid en Sophie zijn ook maar journalistieke amateurs. Sophie heeft nog enig charisma en is tevens in het bezit van een greintje tv-personality – what ever that may be – maar Khalid is niet die schoonzoon die je graag bij jou op de bank wilt hebben. Een krabbelaar, die sympathiek over probeert te komen en daarom graag veel sport in zijn gesprekken doet.

Meer sport, let maar op, daar gaat het altijd om. Fons van Westerloo deed in de beginjaren van SBS6 altijd meer seks in de programma’s, maar dat is tegenwoordig niet ongevaarlijk, dus daarom meer sport. In meer sport kan de Nederlandse bevolking zich wel vinden. En voor wie niet van sport houdt – onbegrijpelijk dat zulke mensen bestaan – zit er altijd wel een knop aan het toestel. 

En dan hebben Eva Jinek.

Die gaat op haar beurt weer de plaats innemen van Khalid en Sophie. Eva heeft kleine kinderen, dus die wil niet meer laat op de avond. Vreemd. Je zou verwachten dat een moeder juist de kinderen om 7 uur naar bed wil brengen, maar dan staat ze net geprogrammeerd. De wegen van Hilversum zijn ondoorgrondelijk. En die van Eva ook.

Ik heb het niet zo op Eva. 

Journalistiek magertjes, hoeveel prijzen ze ook van Sonja Barend toegeschoven krijgt. Was de koningin van de talkshows nou zo geweldig bij de commerciëlen? Als ik haar daar zag, dacht ik vaak aan Twan Huys, die ook even zijn commerciële zakken heeft gevuld, voordat hij terug mocht naar Buitenhof.

‘Wil je een concurrent kapot maken’, heeft Alfred Hitchcock opgemerkt, ‘dan moet je hem/haar een eigen talkshow geven.’ 

‘Televisie stelt je in staat om in je eigen huis vermaakt te worden door mensen die je nooit over de vloer wilt hebben’, heeft David Frost gezegd. Ik constateer steeds meer bij mijzelf de waarheid van die uitspraak. Uit onderzoek blijkt dat televisie kijken steeds meer iets wordt voor oudere mensen. Thuis zitten en geamuseerd worden is nu eenmaal geen dynamische gebeurtenis. Daar staat tegenover dat die oudere kijker wel verveeld dreigt te geraken. Die wil elk jaar nieuwe jonge presentatoren om zich aan te ergeren. Dat is ook de tragiek van alle presentatoren. Het levert roem op, maar die is kortstondig. En de competitie is hard. ‘Wil je een concurrent kapot maken’, heeft Alfred Hitchcock opgemerkt, ‘dan moet je hem/haar een eigen talkshow geven.’ 

Dat gaan we de komende maanden zien. Ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta, noch in die van de presentatoren met hun nieuwe programma’s, noch in die van hen die zojuist ontslagen zijn.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.