Spring naar de content
bron: Arjen Poort/Today’s Brew)

Café Visscher: on-Leids goed

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis ging langs bij het onlangs geopende Café Visscher in Leiden. ‘De gastronomie ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Krap een maand nu is Café Visscher open, en voor een gewone dinsdagavond is het er gezellig druk. Het nieuwe restaurant op de Stationsweg, op kruipafstand van het NS-station, is vernoemd naar zijn Rotterdamse mede-eigenaar en chef Arie Visscher (36). Visscher, die zijn sporen in de keuken onder andere verdiende bij De Librije*** in Zwolle en Joelia* by Mario Ridder in Rotterdam, gooit het hier in het centrum van Leiden over een andere boeg. Voorlopig even geen sterambities, maar koken zonder poespas: less is more.  

Na jaren in de meest vooraanstaande keukens van Nederland te hebben gewerkt was Visscher niet klaar met koken, maar wel met voorspelbaarheid en exclusiviteit. Een ontmoeting met de uit Leiden afkomstige Theor Verplancke mondde uit in serieuze plannen voor een eigen zaak. Gesteund door de Leidse ondernemers Singha Witteman en Paul Herman werd op de Stationsweg 7 de perfecte locatie gevonden.

Het in art deco-stijl opgetrokken restaurant, op de plek waar in de jaren tachtig van de vorige eeuw een Chinees-Indisch restaurant zat, pal naast de inmiddels ook al jaren verdwenen bekende pianozaak Barning, knipoogt naar het Parijs van de negentiende eeuw, opgetrokken in een belle époque-achtige sfeer naar voorbeeld van het roemruchte cabarettheater Moulin Rouge waarop het interieur duidelijk is geïnspireerd: felle kleuren, contrasterende patronen vol hangende bloemstukken, antieke Engelse kroonluchters en een blauwwitte mozaïekvloer. 

Niet voor niets sieren vooral Franse klassiekers er de kaart. We treffen er onder meer op aan: gepocheerde oesters, kreeftensoep, boerderijkip, steak tartaar met paling, zeebaars met zolderspek en beurre blanc, scholfilet met aardappelsalade, garnalen en paprika, steak au poivre en steak friet. Je kunt een klassiek gerecht perfect bereiden zoals het hoort; je kunt er ook je eigen originele draai aan geven. De uit Frankrijk overgewaaide bistronomie, duikt in Hollandse keukens steeds vaker op. De gastronomie ontmoet de bistrocultuur: haute cuisine voor redelijke prijzen in een ongedwongen sfeer. Bij Visschers variëren de voorgerechten tussen de 12 en 17 euro, de hoofdgerechten grofweg allemaal onder de 30 euro. En voor wie nog iets extra’s wil, zijn er betaalbare supplementen met gebakken ganzenlever, Madeira-truffeljus en zelfs kaviaar. 

Met Visscher begint ook Leiden – naast Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – culinair volwassen te worden; een gastronomische aanwinst voor de Sleutelstad. 

Visscher wil toegankelijk zijn voor iedereen; jong en oud schuiven aan in de ruim opgezette zaak, zonder gesteven tafelkleden en dito stijfgeklede gastheren en -dames. Het servet is, zoals dat uiteraard hoort, wel van wit en keurig gestreken linnen. En wie nog informeler wil lunchen of dineren kan aanschuiven aan de lange, indrukwekkende bar, achterin de zaak. 

Met Visscher begint ook Leiden – naast Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – culinair volwassen te worden; een gastronomische aanwinst voor de Sleutelstad. 

Café Visscher is in de opstartfase geopend van dinsdag t/m zaterdag. Doordeweeks van 11.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds en in het weekend tot 01.00 uur. De keuken sluit alle dagen om 22.00 uur.

Café Visscher
Stationsweg 7
2312 AS Leiden

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.