Spring naar de content

Op zoek naar een ideale premier

‘Het is twee maanden voor de verkiezingen koffiedik kijken; peilingen zijn immers maar peilingen’, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Wellicht weet u al op welke partij u gaat stemmen bij de Tweede Kamerver

Wellicht weet u al op welke partij u gaat stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Wat u nog niet kunt weten is wie de nieuwe premier van Nederland gaat worden. Ik schrijf dit redactioneel een dag voor onze deadline op 20 september. Het aantal kanshebbers voor het premierschap is dan nog op één hand te tellen.

kiezingen op 22 november. Wat u nog niet kunt weten is wie de nieuwe premier van Nederland gaat worden. Ik schrijf dit redactioneel een dag voor onze deadline op 20 september. Het aantal kanshebbers voor het premierschap is dan nog op één hand te tellen. 

Zoals het er nu naar uitziet, maken drie lijsten kans om de grootste te worden: GroenLinks-PvdA, de VVD en Nieuw Sociaal Contract (NSC) van Pieter Omtzigt. Mocht GroenLinks-PvdA de meeste stemmen behalen en gaan meeregeren, dan zal Frans Timmermans naar verwachting het premierschap opeisen. Bij de VVD is de huidige minister van Justitie Dilan Yesilgöz de kandidaat. Zij zou dan de eerste vrouwelijke premier worden. In beide situaties zijn vermoedelijk minstens drie of zelfs vier partijen nodig voor een meerderheidscoalitie. BBB en de PVV zakken in de peilingen; alle andere partijen staan op kansloze posities. 

De man die nu het zichtbaarst is, is Pieter Omtzigt. Zijn NSC staat in alle peilingen bovenaan. Je ziet hem in zijn nieuwe rol groeien en ik sluit niet uit dat hij misschien toch de premierskandidaat van zijn partij wordt, in tegenstelling tot wat hij steeds beweerd heeft. Onlangs sprak hij in Buitenhof zijn voorkeur uit voor een minderheidskabinet, zonder dichtgetimmerd regeerakkoord en met de macht bij de Tweede Kamer. In dat geval heeft hij bij winst misschien aan één andere partij genoeg.

Stel dat hij wint. Komt hij alsnog met een geschikte outsider, gaat hij het toch zelf doen of laat hij het premierschap aan de coalitiepartner op links of op rechts? De VVD zal er, wanneer ze niet de grootste partij wordt, verstandig aan doen na dertien jaar de oppositie te verkiezen boven het kabinet. De GroenLinks-PvdA-samenwerking daarentegen staat te trappelen. 

Het is twee maanden voor de verkiezingen koffiedik kijken; peilingen zijn immers maar peilingen. Legt u ondertussen alvast alle kandidaten langs de meetlat van het coververhaal ‘Premier gezocht’ (pagina 14). 

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen