Spring naar de content

Jakarta is vol

‘In mijn toptien van meest fascinerende reizen staat op een hoge notering een korte trip vorige maand naar Java en Sumatra’, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

In mijn toptien van meest fascinerende reizen staat op een hoge notering een korte trip vorige maand naar Java en Sumatra. Deze reis staat in het kader van De Grote Indonesië-tentoonstelling, die in oktober geopend wordt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waarover meer in ons oktobernummer. In vijf dagen tijd deden we Jakarta, Jogjakarta en Medan aan. Over de huidige hoofdstad Jakarta: het is onthutsend om te zien hoe deze miljoenenmetropool (officieel meer dan 10 miljoen inwoners, met ingesloten omliggende gemeentes zijn het er zo’n 30 miljoen) aan smog en files ten onder dreigt te gaan. Jakarta staat namelijk hoog in een andere, minder flatteuze toptien: die van meest vervuilde steden ter wereld. 

De zon dringt bij gemiddelde dag- en nachttemperaturen van ruim boven de 30˚ C niet meer door de dikke smoglaag heen, bijna overal is het vies en vuil. De straten zelf zijn zwart van het roet van de miljoenen auto’s en vervuilende scooters. De scooter is het populairste vervoermiddel, waarop hele gezinnen (vader, moeder, tot drie kleine kinderen aan toe) zich soms gehelmd, en vaak ook niet, in een constante stroom door de stad bewegen, links en rechts inhalend. 

Bij gebrek aan voldoende stoplichten en verkeershandhaving staan overal maffiose lieden tegen betaling van een handje kleingeld het verkeer door te laten, waarbij het gerucht gaat dat ze eerder de veroorzakers zijn van de vele verkeersopstoppingen. Men loopt en steekt in druk Jakarta over met gevaar voor eigen leven. 

En dat is niet het enige onheil. De stad loopt langzaam onder water. Tijdens het regenseizoen – van november tot en met april – nemen de ernst en de gevolgen van de overstromingen zo toe de gehele regering, inclusief alle gebouwen en haar anderhalf miljoen ambtenaren, verplaatst zal worden naar een stuk platgewalst tropisch regenwoud op het eiland Borneo, meer dan duizend kilometer verderop. Nusantara gaat deze nieuwe hoofdstad heten. 

Of deze verhuizing Jakarta voldoende zal ontlasten is nog maar de vraag, want de economie groeit behoorlijk. Naast onbeschrijflijke armoede is er een enorme lage middenklasse die via TikTok en Instagram diensten en waren aan de man brengt. Ook telt de stad, vaak met dank aan datzelfde internet, een toenemend aantal superrijken. 

Enige pluspunten: de inwoners zijn over het algemeen vriendelijk en behulpzaam. Het leven is er een stuk goedkoper dan bij ons. Voor een euro eet je er op eigen risico een voedzame maaltijd (groente, kip, rijst), bij de vele straattentjes die op elke hoek te vinden zijn. Voor verstokte rokers is dit het paradijs. Een pakje sigaretten kost er gemiddeld nog geen 3 euro, in bijna elk restaurant staan zware asbakken op tafel en de rookkamer is in hotels geen zeldzaam fenomeen. 

Laten we hopen dat het tij voor de Jakartanen nog te keren valt.  

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.