Spring naar de content

Franc Weerwind: ‘In Le Nord werd ik getriggerd door de Nederlandse landschappen’

Franc Weerwind (58) is minister voor Rechtsbescherming namens D66.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mirjam Eeken

Welke zomer staat in uw geheugen gegrift?

“De zomer van 2018, toen ik goed kennismaakte met Noord-Frankrijk. Le Nord, zoals ze het daar noemen, staat voor de Fransen bekend als een gebied waar je niet naartoe gaat op vakantie. Daarom ging ik juist wel naar Lille en het omringende gebied. Ik was getriggerd door het Nederlandse weer en de Nederlandse landschappen, maar dan in Frankrijk. En ook nog eens in een reisafstand van een paar uur.”

Wat kwam u daar tegen?

“Een compleet ander en ondergewaardeerd Frankrijk met weidse natuur en prachtige dorpjes, die helaas voor een groot deel waren leeggelopen. In Lille, de geboorteplaats van Charles de Gaulle, kom ik ook graag om te winkelen. Er is een prachtige art deco-zaak, waar vroeger een viswinkel in zat. Die tegelpartij, het interieur, schitterend gewoon. Ik houd van die stijlperiode zo rond 1920.”

In de IJsselstreek ga ik van het mooie Nederlandse landschap genieten.

Waar gaat u deze zomer heen op vakantie?

“Ik wil de IJsselstreek beter leren kennen. Ja, je hoort het goed, het gebied rondom Deventer en Zwolle. Ik ga daar van het mooie Nederlandse landschap genieten. Ik heb alvast een paar boeken gekocht over het wandelen langs de IJssel. Ik wil het nu echt doorleven. Deventer is een stad met fantastische restaurants, boekwinkels en interieurzaken, en bovendien een mooie historische binnenstad.”

Liever een actieve vakantie of ontspannen met een boek op het strand?

“Ik ben dol op lezen, dus er gaan een hele hoop boeken mee. Recent heb ik Roxane van Iperen ontmoet, dus haar nieuwe boek Dat beloof ik gaat zeker in de tas. Van Arthur Japin neem ik ongetwijfeld ook een paar boeken mee, want ik heb niet alles van zijn oeuvre gelezen, terwijl ik het wel heerlijk vind. Ik neem ook iets wetenschappelijks mee, namelijk de dissertatie van Sharon Stellaard over het jeugdzorgbeleid. Ook tijdens mijn vakantie wil ik mijn vakkennis blijven bijspijkeren. Maar naast al dat lezen moet ik ook in beweging zijn. Ik wil naar musea en kleine kerkjes, het gebied ontdekken en de mensen ontmoeten.”

Wat is uw favoriete vakantieland?

“Toen ik midden in de twintig was, ontdekte ik de schoonheid van Nieuw-Zeeland. Ik was eerst een paar weken in Australië, waar het leven wat ruiger en meer easy going was. Toen ik daarna naar Auckland ging, merkte ik een meer Britse en sjieke vibe op. Het is niet mijn favoriete land, maar het heeft destijds heel veel indruk gemaakt door de schoonheid van het landschap, de vriendelijkheid van de mensen en de Engelse stijl die je daar af en toe tegenkomt. We gingen een keer de zee op om walvissen te bekijken en toen we terugvoeren was onze boot omringd door honderden dolfijnen. Dat zijn beelden die je niet moet vastleggen op de foto, maar waar je naar moet blijven kijken. Dat is echt voor het netvlies bedoeld.”

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.