Spring naar de content

Rode zakdoek

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis over Ilona Lagas, aanstaand fractievoorzitter van BBB in de Eerste Kamer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

En ineens zat ze daar in een uitzending van Nieuwsuur, daags na de historische verkiezingswinst bij de Provinciale Staten van de BoerBurgerBeweging (BBB). Kordaat, goed van de tongriem gesneden en strijdlustig. De 67-jarige Ilona Lagas keerde twee jaar geleden de VVD de rug toe, na voor die partij jarenlang raadslid en wethouder te Ommen te zijn geweest. En nu, na haar pensionering, gaat ze de grootste fractie in de Eerste Kamer leiden. 

We zien haar in een reeds in november geschoten reportage de rode zakdoek hijsen in de vlaggenmast in haar tuin, om te laten zien dat ze staat voor het platteland. “En geen omgekeerde Nederlandse vlag?” vroeg de verslaggever. “Ik vind dit breder. De omgekeerde vlag is een protest, en ik ben voor de oplossing,” zei ze met de nodige overtuiging. 

Toen onze meesterinterviewer Nathalie Huigsloot diezelfde avond voorstelde haar voor deze editie portretterend te interviewen, zei ik meteen: doen! Want wie is deze nieuwkomer, die uitspraken doet als: “Bij de VVD zijn ze drukker met elkaar dan met wat er buiten Den Haag gebeurt” en: “Onze intentie bij BBB is om er met andere partijen uit te komen, want je hebt elkaar nodig”?

Ze hoopt dat Nederland straks weer een land is waarbij de overheid faciliterend is in plaats van leidend. Dat er weer vertrouwen komt, omdat het land volgens haar op dit moment geregeerd wordt op basis van wantrouwen. Ze zegt zelden te vliegen, heeft een eigen moestuin, probeert een goede balans te vinden tussen vlees en vegetarisch eten en heeft anderhalf jaar geleden een elektrische auto besteld. Lagas zegt wars van doemdenken te zijn en altijd in oplossingen te denken. 

Maar de problemen waar het land voor staat zijn groot en niet eenvoudig op te lossen. Ook niet door een nieuwe partij die er de schouders onder zet, maar zich nog niet heeft bewezen. Een partij bovendien die over onze boeren en over de stikstofproblematiek behoorlijk onbuigzame standpunten inneemt. Het is nog maar vraag of ze erin slaagt die opvattingen in haalbaar beleid om te zetten. 

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.