Spring naar de content
bron: anp

Maak van voetbalclubs criminele organisaties als hun supporters zich misdragen

Veel toeschouwers zullen het niet gauw toegeven, maar diep in hun hart vinden ze het prachtig dat er in het stadion wordt gescholden, gediscrimineerd en met aanstekers wordt gegooid. Het is juist dat spektakel waarvoor de meeste fans naar de wedstrijd gaan, schrijft Max Pam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Het was weer eens raak bij een voetbalwedstrijd. Dit keer voor de Beker bij Feyenoord-Ajax, maar ook bij Spakenburg-PSV. Bij die gereformeerde uilenballen uit dat achterlijke Spakenburg werden homofobe spreekkoren aangeheven, die het jonge PSV-talent Xavi Simons moesten treffen. 

Die lui uit Spakenburg mogen van hun God niet op zondag spelen, maar beledigen van de medemens op zaterdag mogen zij wel. Dat staat gewoon in de Bijbel, zeker op tien plaatsen, maar het duidelijkst in Leviticus 20:13: ‘Een man die de mannelijke soort beslaapt zoals een vrouw beslapen wordt, een gruwel hebben ze gedaan, zij twee; ze moeten ter dood gebracht, hun bloed komt door henzelf!’

Zo is het maar net, zullen ze in Spakenburg hebben gedacht. 

Misschien is die Xavi helemaal niet homoseksueel is en vermoeden ze in Spakenburg dat een homo er rasta uitziet. Dat krijg je ervan als jezelf in die belachelijke klederdracht uit 1497 blijft rondlopen.

In de Rotterdamse Kuip was het bloed aan de paal. Davy Klaassen kreeg iets dat op een aansteker leek van een Feyenoord-supporter naar zijn hoofd geworpen en moest met een bloedende kop van het veld. De wedstrijd werd een tijdje gestaakt, maar ging daarna gewoon weer door, eigenlijk alsof er niets was gebeurd. Uit gewoonte keken ze er wat treurig bij. 

Wat er in de Kuip geschiedde, is in feite de normale routine. Elke week gebeurt zoiets wel ergens op een voetbalveld of op een voetbaltribune. Na afloop was er ook het gebruikelijke geklaag routine. O, o, wat erg is dit, het is altijd een kleine minderheid die het voor de meerderheid verpest, de dader moet zwaar worden gestraft, de goeden moeten onder de kwaaien lijden, en meer van dat soort wezenloos geleuter dat aan voetbalprogramma’s zo eigen is. Verder is het routine dat er vervolgens niets gebeurt en dat alles gewoon doorgaat met geweld en al, plus dat afkeurende geneuzel van voetbaljournalisten, maar dan in het kwadraat – eventjes. 

De meerderheid gaat naar het stadion om van de wedstrijd te genieten – zegt men. Maar mijn theorie is dat de meerderheid naar het stadion gaat om behalve van de wedstrijd ook te genieten van alle rotzooi die eromheen plaatsvindt.

Daarom hier enkele opmerkingen bij de voetbalchaos. 

Het is onzin om te denken dat een kleine minderheid het telkens voor de grote meerderheid verpest. Die uitfluitende, tierende groep die je in elk stadion de boel ziet terroriseren, is heus niet zo klein. Het zijn busladingen vol. Ga eens naar een thuiswedstrijd van Ajax en je hoort overal om je heen zingen: ‘Wie niet springt, die is geen Jood’.

Ha, ha, ha, leuk! Bij Feyenoord-Ajax was een soort zangacteur ingehuurd, die moest voorgaan in de slogan: ‘Alle Joden aan het gas!’ Ook leuk.

De meerderheid gaat naar het stadion om van de wedstrijd te genieten – zegt men. Maar mijn theorie is dat de meerderheid naar het stadion gaat om behalve van de wedstrijd ook te genieten van alle rotzooi die eromheen plaatsvindt. Veel toeschouwers zullen het niet gauw toegeven, maar diep in hun hart vinden ze het prachtig dat er wordt gescholden, gediscrimineerd en met aanstekers wordt gegooid. Het is juist dat spektakel waarvoor de meeste fans naar de wedstrijd gaan. Maar zeg het vooral niet hardop, want anders krijg je een standje van ‘echte’ voetballiefhebbers, voor zover die bestaan.  

Vaak is de scheidsrechter de gebeten hond, laatst nog bij Ajax-trainer John Heitinga. Hoe ordinairder en gewelddadiger de sport, hoe belangrijker de arbiter, dat is u vast wel opgevallen. Bij het edele schaakspel heb je nauwelijks een arbiter nodig. Bij curling ook niet. Lang liep de scheidsrechter bij het chique hockey rond in en trui en een gewone trainingsbroek, maar ook dat is de laatste jaren ook veranderd. Daarentegen was de arbiter bij boksen vaak gekleed in een wit overhemd met vlinderdasje. Bloedspatten kwamen daardoor nog mooier uit. 

Intussen gaat de scheidsrechter bij voetbal er steeds imposanter uitzien. Geen groene, gele of paarse kleur is meer veilig voor zijn outfit. Hij is ook niet meer alleen, maar leidt een heel team met allerhande communicatiemiddelen. In de toekomst zullen satellietbeelden vanuit de ruimte een werkelijk objectief oordeel vellen, waardoor de VAR geheel overbodig wordt. Niemand zal dus meer afhankelijk zijn van een menselijke bevinding.  

Stel je voor! Eerlijkheid is niet zichtbaar voor het blote oog.

Wat op de tribunes gebeurt, is een weerspiegeling van wat op het veld gebeurt. Agressie op het veld slaat over naar de toeschouwers. De agressie van de spelers is op haar beurt weer afkomstig van de trainer en het bestuur van de club. Het gaat top-down, van de bobo’s naar het volk. Het voetbalgeweld kan men niet bestrijden als men niet begint bij het bestuur. De voetbalwereld heeft namelijk alles van een maffia. Er gaat ontzettend veel geld in om. Corruptie is gewoon tot in de hoogste kringen. Mensen worden per dag ontslagen. Solidariteit geldt alleen binnen de eigen kring. Om te winnen, moet soms worden gevochten. Een doorgebroken speler, die wordt neergehaald, heet in voetbaltaal niet voor niets ‘een noodzakelijke overtreding.’ 

Bestaat er een remedie tegen het voetbalgeweld?

Ja, die is er zeker, maar ik vermoed dat mijn voorstel in dezen niet erg populair zal zijn bij de betrokkenen. De oplossing is juridisch en tamelijk eenvoudig: maak van voetbalclubs criminele organisaties, zodra hun supporters zich blijven misdragen. Iedereen die een stadion betreedt, kan dat pas doen al hij (of zij) eerst lid wordt van de thuisclub, zoals je ook lid moet worden voordat je bij sommige clubs en sociëteiten naar binnen mag. Bij een criminele organisatie kunnen alle leden verantwoordelijk worden gesteld wanneer er misdrijven worden begaan. Dat geldt in mijn voorstel dus ook voor alle aanwezigen in een stadion.

Agressie op het veld slaat over naar de toeschouwers. De agressie van de spelers is op haar beurt weer afkomstig van de trainer en het bestuur van de club.

Gooit iemand een mes of een aansteker? Wordt een suppoost in elkaar getrapt? Worden hekken vernield?

In die gevallen zijn alle aanwezigen schuldig, of het er nu 800 of 80.000 zijn. Allemaal lid, daarom zijn ook alle namen en adressen bekend. Geef om te beginnen bij ongeregeldheden in een stadion de eerste keer 1.000 euro boete, de tweede keer 2.000 en de derde keer 3.000. Enzovoort. Voor alle toeschouwers, van de VIP-room tot de F-Side. Daarna gevangenisstraf wegens recidive. 

Geen stadionverbod meer nodig. Moet je eens kijken hoe snel het dan is afgelopen met al dat geweld in de voetballerij!

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.