Spring naar de content
bron: anp

In mijn jeugd heetten lentekriebels gewoon geil

Max Pam over de ophef over de Week van de Lentekriebels. ‘Kunnen wij die lentekriebels niet afschaffen en de seksuele voorlichting zo zakelijk mogelijk houden? Vertel hoe het gaat en wat je moet doen. De rest leren de kinderen heus werkende wijs.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Vandaag, jongens en meisjes, wilde ik het met jullie hebben over de seksuele moraal. De laatste tijd springt de seksuele moraal zo van hot naar her dat ik soms de weg kwijt ben. Worden we nou weer preutser, of worden juist weer vrijer in onze seksuele moraal? De ene dag denk ik dat de seksuele kleinburgerlijkheid in alle haar facetten is teruggekeerd, de volgende dag denk ik dat we juist op weg zijn naar een nieuw seksueel bewustzijn dat de mens alleen maar tot een beter mens maakt. 

Eerlijk gezegd denk ik vaker het eerste dan het tweede, maar toch. Dat laatste kan natuurlijk ook aan mij liggen: als je wat ouder wordt, ben je eerder geneigd te denken dat vroeger alles beter was, wat in sommige gevallen – maar niet in alle – beslist waar is. 

Ik kom erop, omdat enige ophef is ontstaan over de Week van de Lentekriebels. Dat is de week waarin op basisscholen wordt onderwezen over seksualiteit. In het kader daarvan krijgen kinderen uitleg over neuken, pijpen, fisten, rimming, plompzakken en wat dies meer zij – ik chargeer een beetje. Helaas, zo begreep ik uit een aflevering van Khalid & Sophie, raken veel kinderen en hun ouders daarvan danig in de war. Zo werd in het klaslokaal een plaatje vertoond van een lul in een mond, een bezigheid die fellatio heet, of inderdaad – pijpen. Volgens wijlen Boudewijn Büch, die ik hier aanhaal, wordt deze handeling door homo’s ook wel aangeduid met ‘jouw keukentje witten’, maar mogelijk is dat onjuist en verwijst het keukentje uitsluitend naar anale seks.

Maar goed, de arme kinderen zagen dus een lul in een mond.

Oh, oh, oh, wat vreselijk! 

Een deskundige en een politicus spraken bij Sophie hun ernstige verontrusting uit. Zou het met die kinderen ooit nog goed komen? En hoe moesten die geschokte ouders reageren? Alles maar over hun kant laten, of op hoge poten naar school om verhaal te halen over die lul in die mond.

In mijn jeugd heetten lentekriebels gewoon geil of geiligheid. Je had geen lentekriebels, maar je was geil. Soms zelfs zo geil als boter. 

Het woord ‘lentekriebels’ komt op mij ouderwets en gedateerd over. Meer iets voor Theo Thijssen, wanneer zijn Kees de jongen zich naar het zwembad begeeft. Lentekriebels zijn net zoiets als vlinders in je buik, lullige eufemismen die om de zaak heen draaien. Ik raad de jeugd aan ver van lentekriebels en buikvlinders vandaan te blijven. In mijn jeugd heetten lentekriebels gewoon geil of geiligheid. Je had geen lentekriebels, maar je was geil. Soms zelfs zo geil als boter. 

‘Ik word hier botergeil van’, zei lang geleden een vriendje uit de vijfde klas, toen hij aan het sniften was. Voor degenen die niet weten wat sniften is: dat is ruiken aan zadels van vrouwenfietsen, een gebruik dat steeds meer en meer in het ongerede raakt, sinds het geslacht facultatief is geworden en jezelf kunt kiezen of je man of vrouw bent.

Ik herinner mij trouwens nog goed dat mijn vader mij de seksualiteit ging uitleggen. Als vrije mensen waren mijn ouders lid van de NVSH, en ik was en jaar of tien. 

‘Kijk’, zijn mijn vader, ‘en dan stopt de jongen zijn plassertje in die van het meisje. Dat heet neuken en dan springt het zaadje van de jongen in en het eitje van het meisje en dan krijg je een kindje. Daar moet je wel voor oppassen, hoor.’

‘Maar, pap!’, riep ik uit, zo trots als een pauw, ‘dat weet ik toch allang! Zullen we nu weer gaan schaken?’ 

Daar keek die ouwe wel van op, maar ongeveer zo is mijn seksuele voorlichting verlopen. Verder stonden er wat vieze boekjes in de boekenkast, waar ik wel eens stiekem inkeek, en voor de rest ben in het dagelijks verkeer streetwise geworden. Eerlijk gezegd is mij dat best bevallen, naar mijn eigen idee heb ik er geen verkrampte seksuele moraal aan overgehouden. Met mijn hand op mijn hart durf ik te zeggen dat ik tot op hoge leeftijd van seks zal genieten – als mijn vriendinnen, God en Viagra mij dat toestaan. 

Oh, sorry: God bestaat niet. 

Overigens had ik dertig jaar later met mijn eigen zoon een soortgelijke ervaring. Ook hij riep uit: ‘Dat weet ik allang!’ Hij deed dat zelfs een tikje verveeld. 

Begrijp mij goed: ik ben niet tegen seksuele voorlichting, zelfs niet tegen seksuele voorlichting op school. Maar ik heb wel de indruk dat onze samenleving steeds verder socialiseert en medicaliseert. Scholen hebben daar last van. Voor elke nieuwe ingeving – van burgerschapszin tot lessen in liefde – worden onderwijzers opgeroepen om hun leerlingen weer een stap verder in het leven te helpen. Dat is typisch Nederlands en daarom verbaast het mij niet dat Nederlandse kinderen aan de andere kant een achterstand hebben in taal en rekenen. Lezen schijnen sowieso niet meer te doen. 

Dat brengt mij bij de vraag: kunnen wij die lentekriebels niet afschaffen en de seksuele voorlichting zo zakelijk mogelijk houden? Vertel hoe het gaat en wat je moet doen. De rest leren de kinderen heus werkende wijs. Zoek zelf maar uit wat pijpen is en of je het lekker vindt. Trouwens, beffen kun je ook wel eens proberen, als je vriendinnetje er behoefte aan heeft. 

Beperk je tot de drie hoofdzaken: zwangerschap, voorbehoedsmiddelen en geslachtziekten. Wanneer de acteur Michael Douglas beweert dat hij keelkanker heeft gekregen door het beffen van zijn vrouw, mag beslist worden opgemerkt dat het verwijt van Michael Douglas, wetenschappelijk bezien, totaal ongegrond is.

Wanneer ouders thuis geen respect voor elkaar hebben of seksueel op elkaar zijn uitgekeken, denk dan niet dat je daar als school veel aan kunt doen.

Maar verwacht niet te veel van school en zadel de school niet op met onmogelijke opgaven. In veel gevallen zou je eigenlijk de ouders les moeten geven en niet de kinderen. Wanneer ouders thuis geen respect voor elkaar hebben of seksueel op elkaar zijn uitgekeken, denk dan niet dat je daar als school veel aan kunt doen. Ongetwijfeld zal het gedrag van de ouders op de kinderen afstralen, maar het leven is nu eenmaal niet altijd rechtvaardig en liefdevol als een nestje poezen. Wanneer ouders op een pijpplaatje hysterisch reageren, zullen de kinderen dat doorgaans ook doen. Je mag hopen dat kinderen slimmer worden dan hun ouders, maar vaak is dat niet het geval.

Volgens het woordenboek staan lentekriebels voor het ‘voorjaarsgevoel’. Eigenlijk is het een belachelijk begrip. Alsof je alleen in het voorjaar geil wordt. Zelf ben ik geboren in september – ja hoor, een Maagd, maar een Maagd gelooft niet in astrologie – wat betekent dat mijn ouders de paringsdans in januari hebben uitgevoerd. In mei, als het voorjaar op stoom komt, leggen de vogels een ei. Dan ben je als vogel helemaal niet geil, want dan moet je gaan broeden. Hé, jij daar! Niet neuken, maar op je nest zitten en warm houden. 

Kriebels veroorzaken jeuk. Zijn kriebels nou werkelijk de passende vergelijking om de jeugd vrolijk aan het neuken te krijgen? Wat mij betreft niet.

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.