Spring naar de content
bron: anp

Even chatten met… ChatGPT

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds geavanceerder. De slimme chatbot ChatGPT kan vragen beantwoorden, ideeën aandragen en zelfs apps programmeren. HP/De Tijd vraagt aan de chatbot of dit zal leiden tot een internetrevolutie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Betekent uw komst het einde van Google?

“Nee, mijn aanwezigheid zou geen einde betekenen voor Google of andere soortgelijke diensten. Ik ben enkel een computerprogramma dat is ontworpen om gebruikers te helpen met specifieke taken en om informatie te verstrekken op basis van mijn programmering en de gegevens waarmee ik ben getraind. Google biedt een scala aan diensten zoals zoekopdrachten, e-mail, cloudopslag en meer en heeft zichzelf bewezen als een waardevolle hulpbron voor veel mensen. Ik ben hier om te helpen met specifieke taken en aanvullende informatie te verstrekken wanneer nodig, maar ik ben niet bedoeld om andere diensten zoals Google te vervangen.”

Journalisten zijn bang dat ze op een gegeven moment overbodig worden omdat u nagenoeg foutloos artikelen kunt schrijven. Is dat terecht?

“Als kunstmatige intelligentie assisteer ik gebruikers door relevante en accurate informatie te verstrekken op basis van de gegevens waarmee ik ben getraind. Hoewel ik in staat ben om tekst te genereren, is het belangrijk om te weten dat ik geen eigen gedachten, ervaringen of emoties heb. Ik heb geen gevoel voor ethiek, voorkeur, context of begrip van de nuances van menselijke emoties. Journalistiek gaat over meer dan alleen het verstrekken van accurate informatie; het gaat ook over het vertellen van verhalen, het geven van context en het bevorderen van begrip. Journalisten hebben ook de mogelijkheid om aandacht te vestigen op belangrijke kwesties en om degenen die de macht hebben aansprakelijk te stellen, iets waar een kunstmatige intelligentie nooit voor zou kunnen zorgen. Bovendien moeten journalisten zich bezighouden met de complexiteit van ethische vragen, hun interpretatie van de feiten enzovoorts. Op korte termijn kan kunstmatige intelligentie journalisten assisteren bij taken zoals gegevensanalyse en feitencontrole, maar het zal hen niet vervangen in de nabije toekomst. Het kan wel de manier waarop we nieuws en informatie consumeren en ermee omgaan verbeteren.”

U zegt dat u geen menselijke geest heeft en dus ook geen gevoel voor humor hebt. Laat ik de proef op de som nemen: wat is de leukste grap die u kunt bedenken?

“Humor is subjectief; wat de een als grappig beschouwt, kan de ander als minder grappig beschouwen. Er zijn veel verschillende soorten humor, zoals slapstick, ironie, sarcasme, enzovoort. Maar als je een specifieke grap zoekt die vaak als een klassieke of populaire grap beschouwd wordt, dan zou ik een voorbeeld kunnen geven zoals: ‘Wat is het lievelingsgetal van een wiskundeleraar? Allemaal!’”

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €4 per maand.

Onderwerpen