Spring naar de content
bron: anp

Amsterdam gaat blowen verbieden. Je ruikt de mislukking al van verre

Amsterdam moet minder aantrekkelijk worden voor toeristen, dus denkt het stadsbestuur na over een blowverbod in de binnenstad. Max Pam denkt graag met de gemeente mee. ‘Verplaats het Rijksmuseum naar Delft (geboorteplaats Vermeer) en het Van Gogh Museum naar Zundert (geboorteplaats Vincent).’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Jaren geleden, toen ik nog in de Amsterdamse binnenstad woonde, maakte ik eens het volgende tafereel mee. Twee Japanse meisjes van een jaar of twintig stapten bij mij om de hoek een tabakswinkeltje binnen, waar ook toeristenprullaria werden verkocht, zoals molentjes, klompjes en ansichtkaarten met een blowende Frau Antje erop. De Japanse meisje waren verlegen naar binnen geschuifeld, maar tenslotte had één van hen het aangedurfd het woord te richten tot de verkoper.

‘Do you sell hash?’, vroeg ze schichtig.

De verkoper, die de vraag kennelijk al vaker gesteld had gekregen, antwoordde zakelijk en zonder met zijn ogen te knipperen: ‘No. We don’t. But you can get it in The Milky Way over there, just opposite the police station.’

Hij wees In de richting van het Amsterdamse poppaleis De Melkweg, dat zich inderdaad bevindt tegenover een politiebureau. Niettemin schrokken de Japanse meisjes zichtbaar. Hasj kopen in het zicht van een politiebureau, dat leek geen aanbevelingswaardig idee. Misschien liepen zij wel in een val! De meisjes giechelden even, vluchtten toen naar buiten en liepen haastig weg, de andere kant op, in elk geval niet in de richting van De Melkweg. 

Niet alleen in Japan, maar over de hele wereld staat Amsterdam bekend als Drugstad Nummer 1. 

Niet Duckstad, maar Drugstad. 

Dat is van oudsher al zo, sinds provomeisjes krenten uitdeelden op de Dam. Amsterdam was de libertaire gedoogstad waar alles kon. Met uiteraard de bekende nadelen van criminaliteit en andersoortige overlast. Tegenwoordig lees je bijna elke dag wel een bericht als dit, waarin een advocaat vrijspraak eist voor een cliënt, die met een stelletje Albanezen 2060 kilo cocaïne van de ene naar de andere afnemer moet hebben rondgereden. De cliënt – in dit geval Mohamed L. – liegt er lustig een op potje op los, terwijl zijn advocaat – in dit geval Michel van Stratum – even zo vrolijk het spelletje meespeelt. Het zijn de gebruikelijke rituelen van de rechtstaat, waarbij de grootste partijen drugs niet eens worden achterhaald. 

In hoeverre Amsterdam zucht onder zijn imago als de fijnste drugsstad ter wereld is moeilijk vast te stellen. Ga op een zonnige dag op het terras van café De Zwart zitten en de wietwalmen waaien je tegemoet vanuit de naast gelegen Heisteeg, waar tegenover de friettent een coffeeshop is gevestigd die zo populair is dat de toeristen er voor in de rij staan. Dat heeft iets gezelligs, maar tenslotte ook iets irritants omdat je, zittend naast je biertje, op den duur zelf ook een beetje stoned wordt. 

In hoeverre Amsterdam zucht onder zijn imago als de fijnste drugsstad ter wereld is moeilijk vast te stellen.

‘Je zult hier maar werken of zelfs wonen’, heb ik vaak gedacht.

Door corona was het enige tijd rustiger in de Amsterdamse binnenstad, maar inmiddels kun je van de drukte niet meer fietsen door de Negen Straatjes. Over de hoofden lopen gaat nog wel. Het gemeentebestuur wil het aantal toeristen, dat de stad overspoelt, gaan terugdringen. Het liefst zou men alleen nog welgestelde toeristen ontvangen in de veel te duur geprijste Amsterdamse hotels, maar dat kan men natuurlijk niet hardop zeggen, want het stadsbestuur bestaat uit de PvdA – voortgekomen uit het lompenproletariaat – en GroenLinks, voortgekomen uit het backpackersproletariaat. Om de toestroom van toeristen toch te minderen, wil de gemeente Amsterdam een blowverbod gaan instellen voor de binnenstad. 

Dat zal in een stad waar je een pakketje drugs sneller bezorgd krijgt dan een pizza, nog  een hele hijs worden! 

De stadskrant Het Parool heeft er weinig vertrouwen in dat zo’n verbod gehandhaafd kan worden. De krant vroeg zich af: ‘Amsterdam wil op de Wallen een blowverbod op straat invoeren om een bepaald type toerist te weren en te voorkomen dat bewoners altijd door een groene walm over straat moeten. Intussen paffen de toeristen er nog vrolijk op los. ‘Wat ga je met die mensen doen? Arresteren?’

Ik zie het al voor me. 

‘Hallo, wat zijn we daar aan het doen?’

‘Niets agent, we zitten hier alleen maar gezellig naar de hoeren te kijken’. 

‘Haha, jullie dachten toch niet dat ik gek ben?’

‘Nee, agent.’

‘En is dat dan geen joint, die je daar net in je mond had?’

“Eh…’

Opgepakt, in de boevenwagen en mee naar het bureau.

Zou het voortaan zo gaan in Amsterdam? Ik kan het me bijna niet voorstellen. ‘Wiet ruikt naar vrijheid’, zegt één van de geïnterviewden in Het Parool. ‘In de Verenigde Arabische Emeritaten mag je er niet eens over praten.’ Ik bedoel maar: ooit werd het stadhuis van Amsterdam door de journalist Martin van Amerongen omschreven als ‘het Kremlin aan de Amstel’, nog even en wij mogen het PvdA-GroenLinks-bolwerk ‘het Qatar aan de Amstel’ gaan noemen. 

Wil je het aantal toeristen in Amsterdam werkelijk terugdringen, dan zal dat slechts lukken met de inzet van paardenmiddelen.

De tegenwerking om het blowen te verbieden, zal – nog afgezien van het handhavingsprobleem – enorm zijn. Het gaat hier om niets minder dan een cultuurstrijd. Davy Kilbride, vooraanstaand medewerker van het Cannabis Museum, vat het in Het Parool zo samen: ‘Wat wij hier doen is educatief! Wij leren kinderen hoe ze hun eigen gezonde wietplanten kunnen kweken.’ Fijne gezonde wietplanten, lekker sterk, geteeld voor en door gezonde kinderen, een mooi cadeau voor Sinterklaas – wie kan daar tegen zijn? 

Blowen verbieden in Amsterdam? Je ruikt de mislukking al van verre. 

Wil je het aantal toeristen in Amsterdam werkelijk terugdringen, dan zal dat slechts lukken met de inzet van paardenmiddelen. Ik ben geen politicus, maar ik zie wel mogelijkheden: 

  1. Maak de stad zo duur dat het bijna niet meer te betalen is. Hier, het moet gezegd, kunnen wij het linkse stadsbestuur alleen maar prijzen. Volgens de Global Liveability Index van The Economist is Amsterdam het afgelopen jaar op de lijst van duurste steden van de dertigste naar de negende plaats gestegen! Dat is op zich al een hele prestatie, maar het kan nog beter. Passeer New York en maak van Amsterdam de duurste stad ter wereld. Ik zal niet al te sarcastisch worden, want dat wordt heden ten dage nauwelijks begrepen, maar als Amsterdam nòg duurder wordt, raken we, behalve al die blowende toeristen, ook al die armoedzaaiers kwijt die van een pensioentje moeten leven en zich gedwongen zien wekelijks de voedselbank te bezoeken.
  2. Maak Amsterdam over het geheel minder aantrekkelijk voor de toerist. Verplaats het Rijksmuseum naar Delft (geboorteplaats Vermeer) en het Van Gogh Museum naar Zundert (geboorteplaats Vincent). Stel een drastische beperking vast van het aantal bezoekers voor het Anne Frank Huis. Twee of drie per dag is het maximum. Sluit het Vondelpark lange tijd voor renovatie. Registreer iedereen die de Wallen wil bezoeken en hef een copulatiebelasting. Verdriedubbel de prijs van alcoholhoudende dranken en geef geen gratis biertje meer bij Heineken. Hef de VVV op. Trek alle vergunningen voor rondvaartboten in. And last but not least: demp alle grachten.

Ik geef toe: dit zijn draconische maatregelen, maar die zijn allemaal nog eenvoudiger uitvoerbaar dan het verbieden van blowen in de Amsterdamse binnenstad.