Spring naar de content

Ieder zijn meug

Laten we hopen dat het nieuwe jaar eindelijk wat meer vreugde brengt, na al het corona-, inflatie-, stikstof-, klimaat-, energie-, vluchtelingen- en oorlogsleed, schrijft hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Een goede kennis reikte me onlangs een heerlijke beschouwing aan uit The Spectator, ter verdediging van het nuttigen van alcohol: ‘In defence of booze’. Auteur Alec Marsh houdt een stevig en humoristisch betoog tegen ‘the war against drinking’ die momenteel in Engeland woedt. Daar word je, als we de auteur mogen geloven, tegenwoordig al vreemd aangekeken als je een glas wijn bestelt bij de werklunch. 

De situatie in Nederland is vergelijkbaar. Tot een paar jaar geleden gold officieel meer dan 21 alcoholische eenheden per week voor de man en 14 voor de vrouw pas als excessief gebruik. Tegenwoordig adviseert de site van het door de overheid gesubsidieerde Voedingscentrum helemaal geen alcohol meer te drinken, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen. Alcoholvrije imitaties van bier en wijn hebben zich het afgelopen jaar fijn gevestigd in de schappen van de supermarkt, al kunnen de meeste varianten niet tippen aan het echte spul. 

Maar zou de wereld beter af zijn zonder drank? Ik waag het met Marsh te betwijfelen. Denk eens aan alle goede gesprekken, zakelijke en politieke deals, veroveringen en romances die er niet waren geweest zonder een beetje alcohol. 

Natuurlijk is te veel niet goed voor het lichaam. Ook ik heb me daaraan geregeld bezondigd, al geef ik mijn lever sinds mensenheugenis steevast een paar dagen vrij per week, sport ik meer dan voldoende en zorg ik dat ik goed eet, waaronder genoeg verse groente en fruit. Maar af en toe mag het volgens mijn eigen richtlijnen. Als je de wereld en de mensheid nuchter even niet meer aankan. Om te ontsnappen aan de realiteit of de sleur van het leven. Of gewoon omdat je er zin in hebt, uit zelfmedicatie. Ieder zijn meug. 

Ik wens u een voortreffelijke tijd met uw dierbaren tijdens de feestdagen. Laten we hopen dat het nieuwe jaar eindelijk wat meer vreugde brengt, na al het corona-, inflatie-, stikstof-, klimaat-, energie-, vluchtelingen- en oorlogsleed. Daar proost ik op!