Spring naar de content
bron: pexels

De stelling: ‘MDMA moet worden gelegaliseerd’

MDMA, de werkzame stof in xtc, staat momenteel te boek als harddrug. Ten onrechte, zo menen sommigen: gebruik van het genotmiddel zou geringe lichamelijke en maatschappelijke schade opleveren, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld alcohol. Tegelijkertijd lijkt de drugscriminaliteit in Nederland een onhanteerbaar probleem te zijn geworden. Biedt legalisering uitkomst?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Pieter Jansen

JA

Rob Hofland, D66-gemeenteraadslid in Amsterdam en woordvoerder drugsbeleid

Waarom bent u het eens met deze stelling?

“Door legalisering kun je als overheid reguleren en daarmee maak je een einde aan veel ellende die nu plaatsvindt. Zo voorkom je dat mensen overlijden aan vervuilde pillen en word je in staat gesteld om de criminaliteit die gepaard gaat met de productie en handel van binnenlandse MDMA-consumptie de kop in te drukken.”

Leidt zoiets niet tot een toename in gebruik en daarmee grotere gezondheidsrisico’s?

“Legalisering dient er juist toe om gezondheidsrisico’s in te perken. Niet alleen de vervuilde pillen worden ermee verleden tijd, gebruikers weten ook nog eens precies wat er in de drugs zit die ze kopen. Daarnaast kun je mensen bij aanschaf wijzen op de gezondheidsrisico’s. Xtc mag dan misschien wel nog nooit zo ‘schoon’ geweest zijn, toch zijn er nog steeds incidenten. Ook is het nog maar de vraag of MDMA als harddrug nu de juiste kwalificering heeft – de risico’s zijn immers relatief gering in vergelijking met veel verdovende middelen. Gelukkig kijkt een staatscommissie hier nu naar.”

Lost het wel iets mee op als Nederland dit eenzijdig besluit?

“Daar ben ik zeker bescheiden over, want veel van de in Nederland geproduceerde drugs zijn bestemd voor de export. Je zult dus meerdere landen moeten meekrijgen, maar daarin kan Nederland wel een voortrekkersrol spelen, zoals we dat bij cannabis ook hebben gezien.”

NEE

Margriet van Laar, hoofd drugsmonitoring en -beleid bij het Trimbos-instituut

Waarom bent u het oneens met deze stelling?

“Ik ben niet per se tegen legalisering, maar heb wel bedenkingen. De hamvraag is: schieten we er veel mee op? Ik vraag me af of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Kun je de drugscriminaliteit inderdaad een slag toedienen, dan is het het overwegen waard. Die wereld is echter veel groter dan alleen xtc en bovendien heeft het merendeel van de productie een buitenlandse bestemming.”

Wat betekent legalisering voor de gezondheidsrisico’s?

“Laat ik vooropstellen dat MDMA geen onschuldig middel is. Vergelijkingen met alcohol vind ik altijd lastig, want risico’s zijn afhankelijk van veel factoren, bijvoorbeeld de schaal waarop iets wordt geconsumeerd. ‘Slechts’ drie procent van de Nederlanders gebruikt weleens xtc. Van één glas bier kun je niet overlijden, van één pil wel, zelfs als deze niet vervuild is. Het is maar zeer de vraag of je die gevaren uitbant met alleen voorlichting. Verder kan legaliseren drempelverlagend werken. Meer gebruik hoeft niet direct een probleem te zijn, maar hoeveel gezondheidsrisico’s ben je als maatschappij bereid te accepteren, en wat staat daartegenover?”

Ziet u het er ooit van komen?

“Er moet hoe dan ook goed worden nagedacht over de implementatie. Is het te makkelijk verkrijgbaar, dan krijg je zeker problemen. Bij een te hoge drempel bestaat dan weer het gevaar dat mensen de voorkeur blijven geven aan hun dealer. En qua draagvlak: binnen de EU kent Nederland weliswaar het laagste bevolkingspercentage voor behoud van het verbod, maar dat is nog altijd zo’n 71 procent.”