Spring naar de content

De Nationale Politieke Index

Hebben we enig idee hoeveel waardevol werk het gros van deze 150 volksvertegenwoordigers verzet? Journalist en politicoloog Ton F. van Dijk en politiek data-analist Frank van Kooten bedachten een meetinstrument dat in kaart brengt hoe belangrijk Kamerleden zijn op basis van data van de Kamer zelf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis van Nederland worden de werkzaamheden van Tweede Kamerleden zo inzichtelijk gemaakt op basis van hun drie belangrijke kerntaken. Deze Nationale Politieke Index (NPI) levert een jaarlijkse rangorde op van de meest waardevolle – zo u wilt ijverigste – Kamerleden. 

En dat is volgens de initiatiefnemers hard nodig. Het beeld dat kiezers van hun vertegenwoordigers hebben wordt namelijk veelal bepaald door de media. Maar slechts een handvol Kamerleden – vaak de fractievoorzitters – slaagt erin de krantenkolommen of de nieuwsrubrieken en talkshows op radio en televisie te halen. De grootste groep volksvertegenwoordigers blijft zo relatief onbekend voor de burgers die zij vertegenwoordigen.

Wie u het beste Kamerlid vindt, bepaalt u natuurlijk zelf. Maar de Nationale Politieke Index draagt bij aan de transparantie van het politieke proces en het werk van Tweede Kamerleden. Een belangrijk doel daarbij is het verkleinen van de kloof tussen burgers en de politici die hen vertegenwoordigen.

HP/De Tijd drukt in deze editie aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar voor het eerst de pikorde van de dertig waardevolste Kamerleden af. De volledige ranglijst is te vinden op de site van de NPI: www.politiekeindex.nl.

De voorlopige en verrassende aanvoerder van de lijst, Caroline van der Plas (BBB), siert daarom met trots onze cover, toevallig deze maand ook Proustiaans ondervraagd in het Zelfportret. In een reactie laat zij weten dit een bijzondere erkenning te vinden: “Hard werken en ergens voor staan zit in mijn bloed en ook zonder deze erkenning zou ik dat doen. Echter, dat dit nu ook zo door de Nationale Politieke Index wordt gewaardeerd, doet me toch wel wat. Zeker omdat deze waardering is gebaseerd op data uit de Tweede Kamer zelf. Het is niet zomaar een poll of een peiling, of een index op basis van een mening. De Nationale Politieke Index maakt heel goed zichtbaar wat Kamerleden allemaal doen en wat ze bereiken.”