Spring naar de content

Onbekommerd met vakantie

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis wenst u een onbekommerde vakantietijd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Met de zomervakantie in aantocht wacht u wellicht voor het eerst sinds tijden weer een onbekommerde reis naar een exotisch oord, ver weg van alle dagelijkse beslommeringen en ellende van de afgelopen twee coronajaren. Maar corona is niet weg, er woedt een tot voor kort ondenkbare oorlog in de achtertuin van Europa, met belachelijke inflatie en dreigende mondiale graantekorten tot gevolg. Ook de hel van onacceptabele wachttijden op de luchthaven Schiphol, lijkt bij lange na nog niet voorbij. Zelf overweeg ik per negen-euro-ticket met mijn vaste maatje een maand lang door Duitsland te treinen, op weg naar het avontuur, maar het gegeven dat er al vele miljoenen van die tickets zijn verkocht, doet me een beetje huiveren. 

Hoewel de donkere dagen nog wel even zullen voortduren, pogen we met onze vaste medewerkers traditiegetrouw bij te dragen aan dat zorgeloze reisgevoel met goedgeschreven reportages, interviews en essays over de hoogte- én dieptepunten van het afgelopen half jaar. 

Zo maken we in deze editie onder veel meer een trip rond de wereld in tachtig boeken, onmisbare en actuele leestips voor in de vakantiekoffer. We verrassen u met de inmiddels zeldzame streken waar uw smartphone geen bereik heeft en het dus heerlijk toeven schijnt. We verklaren – nu echt voor de laatste keer – de eeuwige aandachtsjunk Johan Derksen, die u tijdens uw congé met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet zal gaan missen. Pieter Waterdrinker (interview) en Emma Brunt (essay) verhalen over de homo sovieticus en de Russische volksaard. De madeleines van Marcel Proust – dit najaar is zijn honderdste sterfdag – in de vorm van zoete en bitterzoete vakantieherinneringen, vormen de rode draad van dit nummer. 

Tot slot twee bekende gezichten en eminente spraakmakers die vanaf nu maandelijks zullen berichten over wat ze in deze hectische wereld opvalt, ergert en bezighoudt. Met trots verwelkomen we Marcel Levi, internist, hoogleraar en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en Ton F. van Dijk, onderzoeksjournalist, oud-omroepbestuurder en podcastmaker, als nieuwe columnisten van HP/De Tijd. Ik wens u,

Onbekommerd
met vakantie

, en zie u graag weer terug in september.

Onderwerpen