Spring naar de content
bron: anp

Even bellen met… Govert Schilling

Van Govert Schilling (65) verscheen deze maand het boek Doelwit aarde – Over kosmische projectielen op ramkoers met onze planeet. Een gelukkige timing: ook de Netflix-hitfilm Don’t look up ging over dit thema.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen

Wat vond u van die film?

“Het is een aparte film hè. Het zat qua sterrenkunde wel goed in elkaar, die scènes op de sterrenwacht vond ik geloofwaardig. Waarbij ik trouwens wel wil opmerken dat iedereen altijd denkt dat ik daar enorm op let bij dit soort films. Dat is niet zo. Ook als het van flauwekul en verzinsels aan elkaar hangt, kan ik ervan genieten.”

Hoe groot is de kans dat er binnenkort zoals in die film een komeet op de Aarde afkomt?

“De grote projectielen, zoals die steen die neerkwam in de tijd van de dinosauriërs, zijn bespottelijk zeldzaam. Dat ding was 10 kilometer groot, zoiets gebeurt maar eens in de honderd miljoen jaar. Het slaat nergens op om je daar zorgen over te maken. Hele kleine steentjes komen vaak voor, maar die hebben dan weer weinig gevolgen. Je kan alleen een keer pech hebben dat je net zo’n meteoriet op je kop krijgt, dat is dan jammer. Het gevaarlijkst is het gebied daartussenin, zoals die steen die in 2013 neerkwam boven het Russische Tsjeljabinsk. Die zijn groot genoeg om te zien aankomen en klein genoeg om iets tegen te kunnen doen. Zo’n brokstuk wil je proberen uit zijn baan te tikken door er iets tegenaan te knallen. Zo kan je voorkomen dat het de Aarde raakt.”

Met wat voor blik kijkt u naar boven?

“Met verwondering. Ze zeggen weleens dat kennis en wetenschap de verwondering weghaalt. Helemaal niet! Het vergroot het alleen maar, dan weet je namelijk hoe indrukwekkend het allemaal is.”

Zoekt u weleens naar de planetoïde die in 2007 naar u vernoemd werd?

“Dat ding is piepklein, staat op tientallen miljoenen kilometers afstand. Je hebt een enorme telescoop nodig om hem te zien. Ik heb hem ook nog nooit gezien. Het is trouwens een van de honderdduizenden vergelijkbare rotsblokken in het zonnestelsel. Je hoeft niet heel veel te doen in de wereld van de Nederlandse sterrenkunde om een planetoïde naar je vernoemd te krijgen.”

Hebben mensen in zijn algemeenheid genoeg aandacht voor wat er zich boven hen afspeelt?

“Dat vind ik niet, maar als ik geoloog was geweest, zou ik waarschijnlijk vinden dat men te weinig aandacht had voor wat er zich onder onze voeten bevindt. Ik denk wel dat het voor veel mensen goed zou zijn om wat vaker naar boven te kijken. Dan krijg je een breder kosmisch perspectief. Het relativeert, als je je realiseert dat wij microscopische wezentjes zijn op een piepklein planeetje in een uithoek van de kosmos. Dan worden veel aardse zaken opeens heel futiel.”

Heeft het conflict tussen Rusland en Oekraïne nog invloed op de ruimtevaart?

“Jazeker! De Amerikanen waren zich al langer aan het terugtrekken van samenwerkingen met de Russen, maar Europa werkt op ruimtevaartgebied nog erg intensief samen met Rusland. Het moet nog maar blijken hoe dat nu verdergaat.”