Spring naar de content
bron: anp

Even bellen met… Karsu

Zangeres Karsu (31) boekt wereldwijd succes met haar mix van pop, jazz en Turkse muziek. Nederland leerde haar eigenlijk pas écht kennen na haar deelname aan het televisieprogramma Beste Zangers. In maart staat een clubtour door Nederland gepland, gevolgd door een tour door Amerika.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

Terwijl je collega-artiesten thuiszaten door de coronamaatregelen, maakte jij volop furore op televisie. Hoe voelt het om opeens een landelijke doorbraak te hebben?

“De afgelopen maanden voelden als een achtbaan. Ik deed mee aan Beste Zangers, maar ik heb er afgelopen jaar ook een hele nieuwe carrière als foodcolumnist bij &C en televisiekok bij 24Kitchen bij gekregen.” 

Hoe combineer je dat met je zangcarrière?

“Met dank aan corona is het tot nu toe steeds goed te combineren. Toen mijn tour afgelopen najaar werd uitgesteld, kreeg ik de aanvraag van 24Kitchen. Daarna werd de tour weer verplaatst. Dus nu is er ruimte om het tweede seizoen van mijn kookprogramma op te nemen. In de toekomst hoop ik dit te blijven combineren. Misschien ben ik niet een artiest die elke twee jaar een nieuw album maakt, maar soms een album en dan weer een kookprogramma.”

Hoewel je al sinds 2016 wereldwijd de grootste zalen platspeelt, nam je carrière een vlucht sinds je deelname aan Beste Zangers. Voel je dat zelf ook zo?

“Dat valt wel mee hoor. Mijn show in het Concertgebouw bijvoorbeeld stond al gepland vóór Beste Zangers. Het verschil is denk ik dat het grote publiek me nu heeft kunnen zien. Als je alleen maar in het theater staat, snap ik wel dat het grote publiek je niet meteen kent. Ik had misschien drie jaar geleden ook al kunnen meedoen aan zo’n programma, maar dan had ik niet kunnen leveren wat ik nu heb gedaan. Ik ben niet bijgelovig, maar ik denk wel dat het zo heeft moeten zijn.”

Je deed ooit toelatingsexamen voor het conservatorium, maar werd niet toegelaten. Maar er zal een moment zijn geweest waarop je doorhad: wacht maar, ik kán dit. Waar komt dat rotsvaste geloof in jezelf vandaan?

“Dat zelfvertrouwen kwam mondjesmaat. Als ik nu terugkijk naar filmpjes van toen ik zestien was, denk ik: dat klinkt voor geen meter, maar het is toch wel stoer dat ik daar gewoon durfde te staan. Lekker brutaal. Je leeft maar één keer, lachen toch. Die mindset heeft me wel geholpen de moed te vinden om door te gaan.”

Deze maand begint je clubtour, en in het najaar doe je het rondje nog eens dunnetjes over en maak je je debuut in het Concertgebouw. Durf je je nog wel te verheugen, na een periode waarin niets doorging?

Dat wordt inderdaad steeds iets moeilijker. Je pompt zo veel verwachtingen, energie en liefde in een show en dan gaat het niet door – zoals mijn tournee door Amerika. Ik geloof pas dat het doorgaat als ik in het vliegtuig zit of in de Grote Zaal van het Concertgebouw sta. Je weet het namelijk nooit, er kan zomaar weer iets veranderen.