Spring naar de content
bron: anp

De stelling: ‘Een vierdaagse werkweek moet de norm worden’

In landen als Nieuw-Zeeland, Duitsland en IJsland wordt een vierdaagse werkweek steeds normaler. Ook in Nederland experimenteren bedrijven hiermee. Een extra dag weekend met behoud van salaris zou namelijk veel voordelen met zich meebrengen, waaronder een hogere productiviteit van de werknemers. Moet een vierdaagse werkweek in Nederland de nieuwe standaard worden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Camiel Beekers

JA

Piet Fortuin, voorzitter vakbond CNV

Waarom bent u voor een vierdaagse werkweek?

“Een vierdaagse werkweek zal zorgen voor een betere balans tussen werk, privé en zorg. We zien namelijk dat steeds meer mensen daarmee worstelen door de toenemende werkdruk. De kosten voor burn-outs en uitval lopen jaarlijks tot in de miljarden. Uit onderzoek blijkt dat een vierdaagse werkweek meer rust geeft en zorgt voor meer motivatie en productiviteit. Ook is het nu zo dat mannen gemiddeld 35 uur per week werken en vrouwen zo’n 26 uur. Als ze beide gemiddeld dertig uur gaan werken, komt er een gelijkere verdeling binnen het gezin en de samenleving.”

Is het wel verstandig om minder te gaan werken in de huidige krappe arbeidsmarkt?

“Een vierdaagse werkweek zal niet van de een op de andere dag de standaard worden. Je zult verschillen zien per sector of bedrijf. Maar als je als werkgever de 30-urige werkweek de standaard maakt, heeft dat zowel voordelen voor het bedrijf als voor de werknemer. Zulke moderne arbeidsverhoudingen maken je een aantrekkelijke werkgever, waardoor meer mensen voor je willen werken.”

De coronapandemie is volgens u een goed moment om deze switch te maken. Waarom?

“We zien dat de pandemie een vergrootglas op het huidige werken heeft gelegd. Dus dit is hét moment om de gehele arbeidsmarkt en arbeidspatronen op een andere manier te gaan bekijken. Het is zaak om de oude patronen los te laten, het werk te moderniseren en op een andere manier te organiseren.”

NEE

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg Universiteit

Waarom is minder werken geen goed idee?

“Nederlanders werken relatief weinig, gemiddeld nu al zo’n 31 uur per week. In die uren werken we wel hard, om zoveel mogelijk gedaan te krijgen. We moeten ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden goed zijn en de werkdruk wat lager. Dat is beter dan minder uren werken. Het zou desastreus zijn als we over de gehele economie minder gaan werken. Iedereen mag zo weinig werken als hij of zij wil, maar dan moet je ook genoegen nemen met een lager niveau van welvaart en dienstverlening.”

Wat zijn andere oplossingen om een burn-out en hoge werkdruk op te lossen?

“We werken nu vaak in deeltijd, maar de ambities van werknemers en werkgevers zijn vaak voltijd. Daardoor is de werkdruk hoog. Een langere in plaats van kortere werkweek is daarom een betere oplossing. Als mensen onder slechte omstandigheden werken met veel werkdruk en weinig autonomie, dan krijg je ook burn-outs.”

Hoe kunnen de arbeidsomstandigheden in Nederland worden verbeterd?

“Er is nu een structurele krapte op de arbeidsmarkt, die tot 2050 blijft. Dat betekent dat we mensen heel hard nodig hebben in bepaalde sectoren, maar je kunt mensen niet dwingen om bepaald werk te doen. Daarom moet je meer te bieden hebben. De voorzieningen in bepaalde sectoren moeten beter worden om nieuwe mensen aan te trekken, waardoor er meer collega’s zijn voor de mensen die daar nu al in werken en de werkdruk voor hen naar beneden gaat.”