Spring naar de content
bron: okura hotel

Voor eeuwig een Ginkgo-boom

Schrijvende kok en hoofdredacteur Tom Kellerhuis was drie keer achter elkaar in het Okura Hotel. “Het is een van mijn favoriete plekken op te lunchen en te dineren, of te borrelen in de Twenty Third-bar, met het mooiste uitzicht over de stad.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Soms ben je ergens niet of nooit, en soms ben je er drie keer in één week. Het overkwam me eind september in het Amsterdamse Okura Hotel. Eerst voor een belangrijk overleg in een van de daarvoor speciaal ingerichte kamers van het hotel met louncheplek en vergadertafel op de eerste verdieping ten faveure van het blaadje. Vlak daarna voor een voortreffelijke lunch in Ciel Bleu**, het internationale vlaggenschip van het hotel, dat daarnaast nog twee voortreffelijke Japanse restaurants herbergt, Yamazato* en Teppanyaki-restaurant Sazanka. De lunch werd aangeboden door Greg Lambrecht, uitvinder en eigenaar van Coravin, die een paar dagen in Nederland was om zijn gloednieuwe Sparkling-systeem te demonstreren. Met de ‘gewone’ Coravin kun je wijn uit de fles halen, zonder dat de kurk beschadigd, om te proeven of hij al op dronk is bijvoorbeeld. Maar ook om hem na een slok of een glas gewoon weer voor jaren te kunnen opleggen. Aangezien steeds vaker de kurk uit de fles verdwijnt – de wijnwereld schakelt namelijk in rap tempo over op de befaamde schroefdop – voorzag Greg zijn prachtige uitvinding in de nabije toekomst in rook opgaan, en moest wat bedenken. Al snel kwam hij uit bij bubbels; champagne en andere schuimwijnen immers zullen vanwege de hoge druk in de fles voorlopig wel gekurkt blijven. Maar dan ben je er nog niet. Want eerst moet toch de kurk van de fles, voordat het systeem gaat werken. Het voert te ver om technisch uit te leggen hoe het werkt, maar werken doet het. Greg had, zonder ons dat vooraf te vertellen, een aantal flessen Ruinart (Blanc de Blancs) en Dom Pérignon 2010 twee weken voor de lunch laten openen en voorzien van zijn nieuwe systeem, uiteraard uitgeschonken door hoofdsommelier Noël Vanwittenbergh, een paar jaar geleden door Michelin nog uitgeroepen tot sommelier van het jaar. Het waren de wijnen die we als eerste mochten proeven. Daarna kregen we een glas van pas geopende Ruinart en Dom Pérignon. Verbluffend hoe weinig smaakverschil en hoe fris de champagnes nog waren, twee weken na opening. Greg, geboren in Manhattan in New York, uit Europese ouders (moeder is Oostenrijkse, vaders familie komt uit Duitsland) heeft een graad in nucleaire techniek, en maakte voorheen carrière in de medische technologie. Naar eigen zeggen heeft hij thuis inmiddels de grootste collectie geopende wijnen en champagnes ter wereld. Volgens Greg zijn de meeste champagnes met zijn systeem veel langer houdbaar dan twee weken, tot wel drie maanden (tot nu toe). Een musthave voor elke champagne-verzamelaar, al gaan de meeste geopende flessen bij mij thuis toch echt meteen op. 

De tekst gaat onder de foto’s verder.

Het menu van Ciel Bleu ter gelegenheid van het nieuwe Coravin-systeem
bron: okura hotel
Dom Pérignon 2010
bron: okura hotel
Ruinart Blanc de Blancs met de Coravin
bron: okura hotel
Kellerhuis luistert aandachtig naar Marcel van Aelst
bron: Okura Hotel

Vlak na de sterrenlunch van Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van Ciel Bleu was ik binnen diezelfde week voor de derde keer in het Okura, nu om het vijftigjarig bestaan van het hotel in Nederland te vieren. De geschiedenis is bekend: het hotel was gepland in het nieuwe culturele stadshart van Amsterdam, dat met de geplande aanleg van de Stopera op het voormalige RAI-terrein smoel zou krijgen. Maar dat ging na jaren van gemeentelijk gesteggel niet door, zonder dat de Okura-directie op de hoogte was. En nu dus al meer dan vijftig jaar staat het 23-verdiepingen tellende Okura-hotel dus op deze wat vreemde plek tussen de laagbouw op de grens van de Pijp en de Rivierenbuurt. Ik zeur daar niet over, want het was jarenlang – en nog steeds rij ik er graag voor om – een van mijn favoriete plekken op te lunchen en te dineren, of te borrelen in de Twenty Third-bar, met het mooiste uitzicht over de stad, toen ik tot voor kort nog vlak in de buurt woonde. 

Voor de feestelijke bijeenkomst, vanwege corona slechts voor een select gezelschap, was Karin Bloemen ingehuurd om de feestelijkheden aan elkaar te praten, en kregen we een wervelende mini-goochelshow van Victor Mids. Daarna sprak onder meer Kikuhiko Okura, Managing Executive Officer bij Hotel Okura in Tokyo en President van Hotel Okura Amsterdam: “Het is een prachtig moment om als vijfde generatie betrokken te zijn bij het familiebedrijf en te werken voor Hotel Okura Amsterdam. (…) Het was mijn betovergrootvader die met de start van het familiebedrijf mogelijkheden creërde. Zo gaf hij zijn zoon – en mijn overgrootvader, Kishichiro Okura, de ruimte om zijn visie op het ideale hotel in de praktijk te brengen. Hij geloofde in gastvrijheid vanuit het hart en wilde een plek creëren waar iedereen zich thuis voelt. In onze familie zit een lange voorliefde voor kunst. Zo heeft mijn betovergrootvader voor zijn verzameling Aziatische kunst in 1917 het eerste privémuseum in Japan opgericht, genaamd Okura Museum of Art. Dat maakt het extra bijzonder dat wij nu The Art of Okura onthullen ter gelegenheid van het gouden jubileum.”

The Art of Okura bestaat uit een imposant kunstwerk in de lobby, de Ginkgo-boom. 

Deze Japanse boom, die niet meer in het wild te vinden is, en alleen nog gekweekt wordt, staat symbool voor een lang leven: de boom blijft er, hoe oud hij ook wordt, jeugdig uit zien. Sterker: hij blijkt praktisch onsterfelijk. 

De tekst gaat onder de foto’s verder.

V.l.n.r. Marcel van Aelst, Kikuhiko Okura en Michiel Roelfsema
bron: okura hotel
Ginkgo Biloba in het Okura Hotel
bron: okura hotel
Karin Bloemen zorgde voor heftig vertier
bron: okuras hotel
Signature dish met koningskrab en kaviaar

Marcel van Aelst​, Group Chairman bij Okura Nikko Hotel Management in Tokyo en voormalig algemeen directeur van Hotel Okura Amsterdam sprak een dankwoord: “Het vult me nog altijd met trots dat ik bij Okura mijn bijdrage mag leveren aan zoveel mooie mijlpalen. Hierbij is de toekenning van de Michelinster voor Yamazato in 2002 en de tweede ster voor Ciel Bleu in 2007 een absoluut hoogtepunt. Het geeft kleur aan mijn persoonlijke gouden jubileum dat ik als hotelier onlangs heb gevierd.” In aanwezigheid van de Amsterdamse burgermeester Femke Halsema wees hij er fijntjes op dat het Amsterdamse Okura-hotel altijd is blijven investeren en nooit heeft afgeroomd. 

Tot slot bedankte Michiel Roelfsema, algemeen directeur bij Hotel Okura Amsterdam, zijn team. “Zij zijn het kloppend hart van Hotel Okura Amsterdam. Gastvrijheid, dienstbaarheid en zorgvuldigheid zit in ons DNA. Wij zijn pas echt tevreden als we gasten een stap voor zijn en hun wens al vervullen voordat ze het zelf hebben bedacht. Ieder detail doet dienst in het bieden van een excellente totaalbeleving. Alles moet kloppen. Dit vraagt om continue training en volledige toewijding. Een investering die absoluut rendeert in tevredenheid van de gasten en loyaliteit van medewerkers.”

Daarna werd het gezelschap naar het fraaie buitenterras gedirigeerd, waar een keur aan lekkernijen – signature dishes van alle restaurants in het hotel – en mooie wijnen werd geserveerd. Zo kreeg ik voor de tweede keer die week koningskrab met kaviaar en roomijs van beurre blanc, het befaamde gerecht van Onno Kokmeijer en Arjan Speelman, voorgeschoteld. Aangezien de zon nog volop scheen, waande ik mij even een Ginkgo-boom: laat mij hier maar voor eeuwig zitten.