Spring naar de content
bron: pexels

De stelling: ‘De jubelton moet onmiddellijk worden afgeschaft’

De druk om de ‘jubelton’ af te schaffen neemt toe in Den Haag. Volgens deze regeling mogen (groot)ouders iets meer dan 100.000 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen voor een huis of een hypotheekschuld. Onlangs werd de regeling geëvalueerd. De conclusie: kinderen verkiezen een duurder huis boven een lagere hypotheek. Zo wordt de vermogensongelijkheid tussen kinderen van rijke en arme ouders vergroot. Voor één keer twee voorstanders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Eva Selderbeek

JA

Aniel Autar, notaris bij Kooijman Autar Notarissen en geestelijk vader van de jubelton

Huh? U heeft de jubelton bedacht, maar nu wilt u dat hij weer wordt afgeschaf

“Nee, niet nu pas hoor! Ik heb in 2017, toen de regeling opnieuw van stal werd gehaald, al gezegd dat hij zijn doel voorbijschoot. Ik heb de ‘jubelton’ in 2013 voorgesteld als tijdelijke oplossing voor de toentertijd in het slop geraakte huizenmarkt. Toen werd mij al verweten dat het een ordinair trucje was om de rijken nog rijker te maken door ze fiscaal te bevoordelen, maar dat was totaal niet wat ik ermee voor ogen had.”

Wat dan wel?

“Er werden in 2013 nauwelijks nog woningen verkocht. Oudere, vermogende generaties bleven op hun geld zitten. Ik dacht: als er een prikkel komt om gericht geld uit te geven, zou dit de onroerendgoedmarkt in beweging kunnen brengen. Dat is ook gebeurd. In de jaren 2013 en 2014 steeg het aandeel schenkingen voor aflossing op hypotheken. Veel jonge woningeigenaren stonden destijds ‘onder water’ met hun huis. Door af te lossen op hun lening kwamen er liquiditeiten vrij.”

Vergroot de jubelton de kansenongelijkheid op de woningmarkt?

“Ja. Mensen die meer eigen geld hebben, kunnen een duurdere woning betalen. Nu de huizenmarkt is bijgetrokken, zie ik niet hoe je nog goed kunt praten dat begunstigden van zo’n grote schenking minder belasting hoeven te betalen.”

Zou zo’n belastingvoordeel wel op een andere manier ingezet kunnen worden?

“Jazeker, bijvoorbeeld voor het energiezuinig maken van je woning.”

JA

Nic Vrieselaar, econoom bij RaboResearch

Waarom bent u tegen de jubelton?

“Enerzijds heb je de morele, politieke discussie dat kansenongelijkheid met deze regeling fiscaal wordt gestimuleerd. De jubelton maakt het voor jonge begunstigden makkelijker om een huis te kopen en vermogen op te bouwen dan voor hun minderbedeelde leeftijdsgenoten. Een ander argument is dat de jubelton prijsopdrijvend kan werken. In Nederland leidt dit nauwelijks tot meer aanbod, maar zorgt het wel voor meer vraag, waardoor er flink wordt overboden en huizen duurder worden.”

Wie heeft er baat bij de afschaffing van de jubelton?

“Starters die afhankelijk zijn van eigen inkomen voor de huisaankoop. Niet alleen omdat ze minder worden overboden, maar ook omdat afschaffing kan leiden tot minder harde prijsstijgingen. Hierdoor hoeven starters zich minder diep in de schulden te steken om de huizenprijzen te kunnen bijbenen. Dat is geen overbodige luxe, gezien de zorgen over de financiële stabiliteit van de gehele economie.”

Maar zó vaak wordt er toch geen gebruik gemaakt van deze regeling? 

“In een recent rapport wordt gesteld dat slechts 0,5% van alle woningeigenaren gebruik zou hebben gemaakt van de jubelton. Maar de regeling geldt maar tot je veertigste, dus je moet het tegen die groep afzetten. Als je kijkt naar hoeveel mensen in die leeftijdsgroep een huis kopen, dan kom je op vijf tot tien procent van de jonge woningkopers die gebruikmaakte van de jubelton. Dat is best veel.”