Spring naar de content
bron: anp

De stelling: ‘Het parlementaire zomerreces van twee maanden is te lang’

Het zomerreces van de Tweede Kamer loopt dit jaar van vrijdag 9 juli tot en met maandag 6 september. Er is vaak kritiek op de ‘lange vakanties’ die Tweede Kamerleden zouden hebben. Zijn die bezwaren terecht?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Brumsen

JA

bron: anp

Henk Krol, voormalig fractievoorzitter 50PLUS

Waarom bent u het eens met de stelling?

“Er wordt te lang niet vergaderd. Het zou beter zijn om de recesperiodes meer te spreiden en dan ook echt te gebruiken voor contact met de kiezers. Die voelen zich nu in de steek gelaten. Volksvertegenwoordigers zijn verkeerd bezig als ze denken politici te zijn. Ze moeten zich realiseren dat ze volksvertegenwoordiger zijn.”

Hoe zou het beter kunnen worden ingericht?

“Ik pleit voor een systeem waarbij het zomerreces véél korter is en waarbij er het hele jaar door twee weken vergaderd wordt en dan weer één week niet. Op die manier kan het reces gebruikt worden waarvoor het is bedoeld: voor werkbezoeken, om de kiezer te ontmoeten, om het land in te gaan, om je te bekwamen in alle onderwerpen waar je nog te weinig van weet.”

Is het parlementair reces hetzelfde als vakantie?

“Nee, maar laten we eerlijk zijn: er zijn 150 Kamerleden en het reces is voor de een iets anders dan voor de ander. Fractievoorzitters hebben met moeite twee weken vakantie, maar als je in een grote fractie lager op de lijst staat, durf ik niet te zeggen of het reces meer op vakantie of op werk lijkt. Zelf kwam ik altijd tijd tekort, maar ik had natuurlijk ook een lastige partij. Dat hield in dat het zomerreces in mijn geval vaak helemaal verloren ging aan het beslechten van ruzies en het weer op orde krijgen van zaken. Dan schoot de vakantie er echt volledig bij in.”

NEE

bron: anp

Liane den Haan, voormalig fractievoorzitter 50Plus, sinds mei voorzitter Fractie Den Haan

Waarom bent u het oneens met de stelling?

“Het zomerreces is echt noodzakelijk: om je verder te verdiepen in de dossiers, de agenda voor het volgende parlementaire jaar te bepalen en om werkbezoeken af te leggen. Voor iets als het voorbereiden van initiatiefnota’s is tijd en rust nodig. Politici worden vaak geleefd, je agenda verandert de hele dag en je rent van hot naar her. Zo kom je amper toe aan het lezen van je dossiers. De werkbezoeken die vaak op maandag en vrijdag gepland staan moeten geregeld verzet worden. Om toch alles te kunnen doen is een lang zomerreces echt nodig.”

Is het parlementair reces hetzelfde als vakantie?

“Iedereen denkt inderdaad dat parlementariërs eindeloos lange vakanties hebben, maar het reces is geen vakantie. In het reces neem je wel vakantie, maar de rest van de tijd werk je gewoon. Voor kleinere fracties is het reces denk ik meer nodig dan voor grotere fracties. Die hebben het ook heel druk, maar hebben als voordeel dat ze veel meer medewerkers hebben.”

Waarom zouden veel mensen denken dat parlementariërs een lange zomervakantie hebben?

“Ik denk enerzijds door een gebrek aan informatie en voorlichting – mensen weten gewoon niet wat het reces inhoudt. Anderzijds ook door een gebrek aan vertrouwen in politici. Je ziet dat het wantrouwen in zijn algemeenheid enorm toeneemt. Je wilt niet weten hoe vaak wij worden uitgescholden voor zakkenvullers, of voor mensen die alleen maar lange vakanties hebben.”