Spring naar de content
bron: dutchphoto

De geheimtip van Jeroen Wollaars

Wat zijn de beste tips voor deze zomer? Jeroen Wollaars tipt een vaartocht naar de Eilandpolder, waar je de heerlijkste pannekoeken kunt eten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jelle Kolen
Jeroen Wollaars (1977) is presentator van Nieuwsuur.
bron: robin van lonkhuizen/anp

Wat is uw ‘geheimtip’ om deze zomer te gaan doen?

“Ik tip jullie lezers de Eilandspolder, een polder in Noord-Holland rondom het dorpje Driehuizen. Huur een kajak, kano of roeibootje en ga dan zwemmen, vertrekkend vanaf Café de Vriendschap. Dit klinkt natuurlijk helemaal alsof je in 1950 bent, terwijl je de Kameleon leest. Het is daar fantastisch. In dat kleine dorpje staan tien huizen en dat café, een groot pannekoekenhuis. Bestel daar een pannekoek met spek. Ik probeer zelf geen vlees te eten, maar een pannekoek moet wel kunnen. Ik zou nu alles laten vallen en richting Driehuizen gaan.”

Wat is er zo bijzonder aan deze plek?

“Het is oud land. Excuses voor dit niet bepaald postmoderne uitje, maar het is een posthistorisch uitje. Heel Nederland is vanuit de lucht netjes ruilverkaveld, alles ziet er recht en rechthoekig uit. Let er maar op als je Nederland uit vliegt. In de Eilandspolder is het landschap nog zoals het was in de late middeleeuwen, vóór de ruilverkaveling. Het is een heel bijzonder landschap, waarvan in Nederland nog maar weinig bestaat. Ga er varen, ergens aanmeren, zwemmen en een van de door anderen getipte boeken lezen.”

Hoe bent u dit gebied op het spoor gekomen?

“Mijn ex komt uit dat dorpje. Toen ik daar was, vond ik het prachtig, fantastisch. Ik kom er nu nog steeds en neem er veel vrienden mee naartoe. Het is niet ver buiten Amsterdam, maar heel anders dan wat je gewend bent. De combinatie van het mooie landschap, de rust en de bijzondere natuur is aangenaam en het is niet zo ver van mijn huis.”

In de Eilandspolder is het landschap nog zoals het was in de late middeleeuwen

Jeroen Wollaars

Waarom moeten we hier juist deze zomer heen gaan?

“Omdat het een prachtig terras heeft en omdat nu alles weer kan. Laatst was ik bij het Songfestival met 3500 mensen. Ik merkte dat ik dat ineens druk vond. Misschien blijft er toch wat hangen van die periode van lockdown en ben ik iets meer in mezelf gekeerd. En waar kan dat beter dan op het water op een bootje waar toch maar een paar mensen in passen. Bovendien komen er in de Eilandspolder niet veel mensen, er is geen massatoerisme.”