Spring naar de content
bron: anneke janssen/anp

Pas verschenen: Van Boxsel, Banville en Heerma van Voss

Thomas van den Bergh bespreekt De topografie van de domheid van Matthijs van Boxsel, Sneeuw van John Banville en De bange mens van Daan Heerma van Voss.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Domheid

In zijn streven ‘de domheid’ te categoriseren en beschrijven, is Matthijs van Boxsel aanbeland bij ‘de topografie’ van de domheid. In het vierde deel van zijn Encyclopedie van de Domheid benadert hij zijn levenslange onderwerp vanuit het perspectief van de plaatsbepaling.

Zo kent ieder land een plek waar volgens de overlevering de domste inwoners wonen. In Nederland is dat Kampen. Als er oorlog dreigde, schrijft Van Boxsel, dan haalden de Kampenaars de klokken uit hun toren, zetten die in een bootje en voeren de Zuiderzee op om ze tijdelijk af te zinken. “Om de exacte plaats niet te vergeten, zetten ze een kruisje op hun boot.”

Dit prachtig vormgegeven naslagwerk bevat een immense hoeveelheid van dit soort anekdoten, volkswijsheden, literaire verhalen, sprookjes, broodjes aap, moppen, gemeenplaatsen en historische feiten betreffende de domheid. Vermakelijk leesvoer, waardoor je je in al je onbenulligheid een stuk slimmer gaat voelen.

Matthijs van Boxsel
De topografie van de domheid
Querido
€27,99

Puzzel

De Ierse schrijver John Banville gebruikte voorheen zijn nom de plume Benjamin Black als hij een thriller de wereld in bracht, terwijl hij onder eigen naam briljante hoog-literaire werken produceerde over kunst en wetenschap, met een doorwrochte, barokke stijl die is vergeleken met Proust en Nabokov.

Dat hij nu voor het eerst als John Banville een spannend boek publiceert, mag dus opmerkelijk heten. In Sneeuw houdt Banville het midden tussen efficiënt, hard-boiled proza en eloquente krullendraaierij. Deze roman is gesitueerd in het Ierland van de jaren vijftig, toen de katholieke moraal ‘gevallen’ vrouwen dwong hun onwettige kinderen af te staan. Als er een lijk gevonden wordt, is het aan inspecteur St John Strafford om, tegen alle weerstanden van de Ierse upper class in, de zaak op te helderen. Banville introduceert een overtuigend enge pedo-pastoor en laat de lezer tot het eind puzzelen op dit klassieke moordmysterie. Een very good read.

John Banville
Sneeuw
Querido
€22,99

Zelfonderzoek

Zweten, benauwdheid, hartkloppingen, dwanggedachten, paniek, zelfverwonding. Schrijver Daan Heerma van Voss lijdt al een leven lang aan angstaanvallen, die niet alleen een zware belasting zijn voor hemzelf maar ook een wissel trekken op zijn omgeving. Aan het begin van dit boek is het zijn vriendin die hem, om hun relatie te redden, op het hart drukt eindelijk op zelfonderzoek uit te gaan.

Heerma van Voss neemt dat advies zeer grondig ter harte, en stort zich op angststudies van medici, filosofen, gedragswetenschappers, sociologen en anderen. Het resultaat is dit springerige boek, met een literatuurlijst van meer dan veertig pagina’s en een omgevallen boekenkast aan angstweetjes. 

Meeslepend is dit boek niet zozeer door al die verzamelde kennis, maar vooral door de huiveringwekkende ervaringsverhalen van de schrijver zelf en van verschillende andere lijders aan angststoornissen. Aan het slot besluit Heerma van Voss te stoppen met pillen. Dat zijn relatie dan toch nog op de klippen loopt, is symbolisch voor zijn nieuwe start.

Daan Heerma van Voss
De bange mens
Atlas Contact
€22,99