Spring naar de content

‘Je was de King of Rock-’n-Roll. Zijne majesteit, de enige echte’

Little Richard (1932), artiestennaam van Richard Wayne Penniman, was zanger en pianist. Hij geldt als een van de grondleggers van de rock-’n-roll. Hij overleed op 9 mei. Bennie Jolink schrijft hem een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bennie Jolink

Beste Little Richard,

Ik zal deze brief in het Nederlands schrijven, want waar je nu bent begrijp en versta je vast alles.

Toen ik ongeveer elf jaar oud was, bracht mijn broer, die vierenhalf jaar ouder is dan ik, twee bakelieten 78-toeren-platen mee naar ons huis. Op de pasverworven pick-up werden tot dan toe enkel platen van het Mastreechter Staar en Duitse schlagers gedraaid. Die dag hoorde ik voor het eerst jouw Tutti Frutti en Red River Rock van Johnny and the Hurricanes. Het maakte een onuitwisbare indruk. Ik werd als een vlieg platgeslagen tegen de muur. Godsallemachtig! O nee, je vindt het vast niet goed dat ik vloek, maar het moest even. Op zo’n manier zingen was absoluut nooit vertoond, want blues kenden we hier nog niet. De enige zwarte zangers die we kenden, waren Louis Armstrong en Mahalia Jackson.

Je was de King of Rock-’n-Roll. Zijne majesteit, de enige echte. Je zei dat jouw muziek helende muziek was: je maakte de blinden ziende, de doven horende en de lamme lopende. De enige die bij jou in de buurt mocht komen was Chuck Berry, die ook sinds enige tijd in de rock-’n-rollhemel woont. Die slijmbal van een Elvis P. mag daar niet eens in je schaduw staan. Hij heeft zelf nooit een lied geschreven of bedacht, maar is beroemder geworden dan jij. Onrechtvaardig!

Al zou ik het willen, ik kán je never nooit vergeten en velen met mij, dat weet ik zeker.

Alderbastend bedankt alsnog.

Bennie

Bennie Jolink is voorman van de rockgroep Normaal.