Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: Van den Berg, Vervoort en De Boer

Thomas van den Bergh bespreekt Ruimte van Walter van den Berg, Zo tedere schade… van Hans Vervoort en De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Bizarre roadtrip

Hoewel Walter van den Berg op de socials geregeld idyllische foto’s deelt van zijn nieuwe landelijke woonplek, heeft zijn nieuwe roman nog steeds hetzelfde hoofdstedelijke decor en dezelfde personages. Moeder Dimphy en zoontje Wes, op de vlucht voor een gewelddadige stiefvader, schrijnende scènes in desolate uithoeken van Amsterdam – moeder en zoon die dineren met twee marsrepen – het is allemaal vintage Van den Berg.

Nieuw is de tweede laag, waarin we de inmiddels volwassen Wes volgen. 25 jaar later is hij een programmeur en schrijver van een succesvol zelfhulpboek getiteld Ruimte. Wes is uitgegroeid tot een Jordan Peterson-achtige goeroe voor nerderige jongens die weinig succes hebben bij de meisjes.

En dan gebeurt er iets waardoor Wes in een enorme media-storm terechtkomt en iedereen hem laat vallen. Een mooi gegeven om framing en cancel culture op de sociale media mee aan de kaak te stellen, maar door de weinig geloofwaardige, hyperbolische uitwerking van dit schandaal verzandt deze roman in een bizarre roadtrip door nachtelijk Amsterdam.

Walter van den Berg
Ruimte
Hollands Diep
€22,99

Charmante novelle

Een van de meest onderschatte schrijvers van Nederland is Hans Vervoort. In de jaren zeventig boekte hij literair succes met kleine romans als Vanonder de koperen ploert en Zonder dollen. Fijnzinnige verhalen over zijn Indische verleden, altijd gekruid met een flinke snuf melancholie en ironie.

In de loop van de jaren tachtig werd het stil rond Vervoort, tot hij tussen 2007 en 2010 een grote trilogie publiceerde over zijn jaren bij de Weekbladpers onder de titel Het bedrijf. Hoewel die romanserie Het Bureau-achtige kwaliteiten had, wist hij geen groot publiek te bereiken.

Nu komt Vervoort, 81 jaar oud inmiddels, met een charmante novelle waarin hij de rouw om zijn overleden geliefde en het verdriet om het verloren Indische paradijs combineert met een spannend moordverhaal. Het brengt de schrijver terug naar het Zeist van zijn diensttijd, eind jaren vijftig, en de aldaar verblijvende Amerikaanse soldaten. Als bonus zit er ook nog een fraaie romance in dit boek verwerkt.

Hans Vervoort
Zo tedere schade…
Brooklyn
€18,50

Nobele drijfveren

Op het omslag van deze roman zien we dezelfde foto met de blote vrouw en de koe als op de fameuze PSP-poster uit 1971. Hoewel het verhaal dat Merijn de Boer vertelt zich ruim tien jaar later afspeelt, aan het begin van de jaren tachtig, is het idealisme van de hoofdpersonen verwant aan het PSP-gedachtegoed.

De saamhorigheidsgroep uit de titel wandelt en zingt, knuffelt en danst, en discussieert eindeloos over het leed in de wereld en wat daaraan te doen. Een deel van het eigen inkomen wegschenken, zo staat het in de statuten, maar ja, de verbouwing, en de kinderen…

Als een van de vrouwelijke leden, wier echtgenoot onvruchtbaar is, zich stiekem laat bevruchten door een van de mannen, is dat het begin van het einde van de groep. In deze vermakelijke en intelligente roman laat De Boer zien hoe idealisme botst op persoonlijke belangen. Het is knap hoe hij op subtiele wijze de spot drijft met zijn personages en hun nobele drijfveren, zonder er karikaturen van te maken.

Merijn de Boer
De saamhorigheidsgroep
Querido
€22,50