Spring naar de content
bron: anp

Pas verschenen: De Vries, Goedegebuure, Brard

Thomas van den Bergh bespreekt Rustig aan, tijger van Joost de Vries, Jong in de jaren zestig – De muziek van Frans Kellendonk van Jaap Goedegebuure en Patty – De negen levens van Patty Brard van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

Knisperende zinnen

De hoofdpersonen in deze uitmuntende verhalen zijn de dertig ruim gepasseerd en niet langer jong en talentvol, maar geslaagd en gearriveerd. Ze bewonen penthouses en duinvilla’s, reizen van New York naar Dubai, plegen overspel, doen iets in de reclame, liggen op de sofa van een therapeut en kijken terug op hun jongere ik met een mengsel van weemoed en desillusie.

De verhalen geven zich vaak stapsgewijs prijs. De Vries begint in medias res en wikkelt tegelijkertijd verschillende draden af. Wat een warrige kluwen lijkt, blijkt gaandeweg kundig verknoopt, ook tussen de verhalen onderling.

Soms wil De Vries het slimste jongetje van de klas zijn en strooit hij iets te gretig met citaten, beschouwinkjes, aforismen. Maar hij is ook weer slim genoeg om zelf kritisch op die eigenschap te reflecteren. De Vries schrijft graag over het schrijven zelf. Voor wie zo’n meta-laag niet kan waarderen blijft er genoeg te genieten over, bijvoorbeeld van knisperende zinnetjes als deze: “Ze keek naar mijn huis alsof het een elevator pitch was en het veertig seconden had haar te overtuigen.”

Joost de Vries
Rustig aan, tijger
Das Mag
€21,99

Rebelsheid

In zijn biografie over Frans Kellendonk wijdde letterkundige Jaap Goedegebuure al een paar pagina’s aan de liefde van de schrijver voor protestzanger Bob Dylan. Na verschijning van dat boek meldde Leonard de Vos zich, een jeugdvriend met wie Kellendonk in de jaren zestig een bandje wilde vormen. Hij had een pak brieven, gedichten en liedteksten bij zich, die de bron vormen voor deze interessante appendix. 

Goedegebuure toont hier hoe de maatschappelijke bevlogenheid bij de jeugdige Kellendonk zich stap voor stap ontwikkelde. De rebelse sfeer van de jaren zestig – inclusief protesten tegen de Vietnamoorlog, ludieke akties en het gretige gebruik van geestverruimende middelen – drong geleidelijk door vanuit de Randstad tot het ‘destijds nog verre oosten’ van Nijmegen. De puberjongen op de kostschoolafdeling van het Dominicus-college aldaar was door deze ontwikkelingen gefascineerd, blijkens tal van publicaties in het schoolblad Climax. Onder het pseudoniem Kelly ging hij zich steeds meer verzetten tegen de burgerlijke conventies. De muziek van bands als The Byrds en Pearls Before Swine, en natuurlijk van de hevig bewonderde Bob Dylan, was daarbij een voortdurende inspiratiebron.

Jaap Goedegebuure
Jong in de jaren zestig – De muziek van Frans Kellendonk
Querido
€15

Sappige verhalen

Het succes van meidengroep Luv’ ligt alweer vele decennia achter haar, en toch is Patty Brard nog altijd een vaste waarde op tv en in de bladen. Hoe doet ze dat?

Tot in haar teennagels professioneel, een onverslijtbaar arbeidsethos en een nietsontziende ambitie – dat zijn de terugkerende elementen in dit schaamteloze en vermakelijke boek. Eén anekdote is kenmerkend voor Brards ‘the show must go on-mentaliteit’. Aan boord van een vliegtuig vanuit New York naar Nederland begint ze bloed over te geven. Brard blijkt een levensgevaarlijke slokdarmbloeding te hebben. De piloot wil een noodlanding maken in Newfoundland, maar Brard roept dat hij door moet vliegen. Een dag later maakt ze een spagaat in Sterren dansen op het ijs.

Zo staat dit boek vol sappige verhalen, over hoogoplopende ruzies met Marga Bult over de dikte van de schoudervullingen, over de contracten van John de Mol, die in de kleine lettertjes eiste dat Brard slank zou blijven. En er is ook hard nieuws: toen ze in de financiële penarie zat, verrichte Brard weleens klusjes voor een cokedealer. 

Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman
Patty – De negen levens van Patty Brard
Inside
€21,99

Word lid van HP/De Tijd