Spring naar de content
bron: anp

Hoe nu verder?

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis in zijn redactioneel: “Het is in deze tijden lastig om een opiniemaandblad te maken dat raakt aan de actuele wensen en gevoelens van de lezers.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Het is in deze tijden lastig om een opiniemaandblad te maken dat raakt aan de actuele wensen en gevoelens van de lezers. Nieuwe inzichten en feiten volgen elkaar in rap tempo op, waarbij de deskundigen veel niet weten of het (nog) niet met elkaar eens zijn. 

Ten minste één abonnee had het jammer gevonden dat we in de vorige editie nauwelijks repten over het gevreesde virus. Dat nummer ging ter perse op 11 maart, nog voor de vrijwillige lockdown, zelfs voor de sluiting van musea en andere culturele instellingen. Door (te) late bezorging was het pas rond 28 maart bij de abonnees. Op onze website hpdetijd.nl zijn we wel altijd actueel en up-to-date.

Ik schrijf dit redactioneel begin april, rond de veronderstelde piek van de uitbraak, maar er liggen nog weken in het verschiet voordat HP/De Tijd op 21 april verschijnt. Dat de crisis voorbij is wanneer u dit leest, is onwaarschijnlijk. Mogelijk gloort er wel licht aan het einde van de tunnel en likken we onze wonden, zijn er minder zieken en krabbelt de economie weer wat op. Bij gebrek aan medicijn of vaccin zal ook na 28 april voorlopig uiterste behoedzaamheid betracht moeten worden. Op anderhalve meter afstand van elkaar, zoveel mogelijk binnen, ieder in zijn eigen land, zo min mogelijk massale reisbewegingen. Dat zal met de zomer in aantocht vooral grote ellende brengen voor de horeca, de luchtvaart en de toeristenindustrie, die overal ter wereld welvaart bracht maar eufemistisch gezegd uit haar voegen is gegroeid – lees Grand Hotel Europa van onze gewaardeerde columnist Ilja Leonard Pfeijffer, het bestverkochte literaire werk van 2019. 

Maar er zijn ook winnaars, schrijft Jan Smit in het omslagartikel ‘Het leven na de crisis’. Zo heeft de digitalisering een flinke impuls gekregen. Door het contactverbod gedwongen hebben hele volksstammen in korte tijd geleerd hoe hun werk grotendeels ook online kan. De voordelen – grotere flexibiliteit, geen files en vertragingen meer, betere concentratie – zullen een deel van de mensen doen besluiten hun werk en leven anders in te richten. 

De comeback van de handdruk in het menselijk verkeer is momenteel heel ver weg. Maar, zoals Beatrijs Ritsema schrijft: voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat.

Word lid van HP/De Tijd