Spring naar de content
bron: anp

De voedselrevolutie

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis in zijn redactioneel: “Er is een stille revolutie in de voedselindustrie gaande, waarbij ons voedsel almaar gezonder, duurzamer, makkelijker en lekkerder moet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Rond de donkere feestdagen pakte Unox vorig jaar uit met opvallende tv-reclames. Ditmaal werd niet de beroemde rookworst gepromoot in deze geanimeerde spots, maar zijn vegetarische evenknie. In de commercial zien we een kind bij haar vader in de slagerij. Ze pakt een rookworst uit het vleesschap, legt die in de ijskast thuis voor het avondeten en gaat fietsen met de hond langs wat schattige koetjes in de wei. Eenmaal thuis vervangt ze haar vaders worst door een vega-exemplaar. Aan tafel proeft haar vader de slager geen enkel verschil.

De boodschap moge duidelijk zijn. “Tijden veranderen,” zegt de voedselproducent, en dus gaat hij met zijn tijd mee, geheel in de geest van voormalig Unilevertopman, de ‘groene’ Paul Polman. Die tijden wáren al veranderd: nieuwe generaties consumenten eten al jaren steeds minder vlees, en meer vleesvervangers. En waarom wordt een worst van plantaardige eiwitten verkocht als een ‘klassieke’ rookworst?

“De overdaad aan voedsel, resulterend in een wereldwijde stijging van niet-overdraagbare ziekten, de impact van voedselproductie op het milieu en de noodzaak om binnen enkele decennia negen miljard mensen te voeden, het zijn enorme uitdagingen,” zegt Tiny van Boekel, emeritus hoogleraar voedingsmiddelentechnologie in Wageningen, in onze coverstory. De vleesindustrie is zo’n beetje het vervuilendst. Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel: “Naarmate de kwaliteit en afzet van vleesvervangers toeneemt, zal ook de kwaliteit van het reguliere vlees toenemen, omdat de druk op de vee-industrie zal afnemen en we met minder dieren toe kunnen. We krijgen een kleinere en fijnere vleessector. Ook zie je nu al de ontwikkeling dat eiwitrijke gewassen niet meer van ver komen, maar in Nederland of Europa geteeld worden,” meent Roger van Hoesel, directeur van Foodvalley NL.

Er is een stille revolutie in de voedselindustrie gaande, waarbij ons voedsel almaar gezonder, duurzamer, makkelijker en lekkerder moet. Tegelijkertijd steeg de totale vleesconsumptie vorig jaar weer licht. Ook het Unox-spotje is alweer even van de buis. En of het ooit lekkerder zal worden, mag je ten zeerste betwijfelen, want alles wat in enorme hoeveelheden door de voedingsindustrie wordt geproduceerd heeft vooralsnog diezelfde gemiddelde eenheidssmaak. Ga liever zelf aan de slag.

Word lid van HP/De Tijd