Spring naar de content

Lekker leesvoer

Uw hoofdredacteur Tom Kellerhuis kijkt uit naar een zorgeloos nieuw jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

U weet misschien nog niet wat u met de feestdagen gaat doen, maar vaststaat dat er gegeten gaat (lees: moet) worden. In een ver buitenland of in eigen land, in een goed restaurant, of – en dat is al jaren de trend – gezellig thuis, met vrienden en familie. De supermarkten spelen er grif op in: de variëteit in luxe kant-en-klare diners, bereid door bekende koks, wordt met het jaar groter. Zo’n voorgerecht hoef je alleen nog maar op te warmen, het hoofdgerecht schuif je zonder enige moeite in de oven en het nagerecht zet je, nadat het uit het vriesvak is gehaald, meteen op tafel. 

Ik vraag me af hoeveel mensen hun gasten hiermee willen verrassen en de indruk durven wekken dat zij het zelf hebben bereid. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het lekker is, zo’n voorgekookte maaltijd, die tussen fabricage en de keuken thuis algauw een paar dagen onderweg moet zijn. Hij doet mij denken aan een vliegtuigmaaltijd. 

Wat kan op tegen een op eigen kracht gekookt diner? Helemaal niets. En met enige hulp vanuit de professionele keuken wordt het zelfs een feest om niet te vergeten. Speciaal voor HP/De Tijd stelden drie gerenommeerde chefs een menu samen voor de feestdagen dat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert voor zes personen bestaat, waarbij je je onovertroffen kookkunsten kunt delen met familie en vrienden. Schilo van Coevorden (Taiko, Conservatorium Hotel, Amsterdam), Rogér Rassin (La Rive, Amstel Hotel, Amsterdam) en Marleen Brouwer (De Loohoeve*, Schoonloo) bedachten elk een gerecht dat chic en feestelijk is, en niet al te ingewikkeld om te maken. Niet al te ingewikkeld wil trouwens niet zeggen dat het eenvoudig en vlug klaar is, want waarom moet alles altijd snel en gemakkelijk zijn? Zoals president John F. Kennedy het treffend zei: “We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.”

Ik hef alvast het glas op uw kookkunsten.

Op naar een zorgeloos 2020!

Onderwerpen