Spring naar de content

‘John, jij was geen halvemaan. Je bent een volle maan’

John Halvemaan (24 juli 1949) was chef-kok en restauranteigenaar. Hij overleed op 5 februari. Jonnie Boer, chef-kok en restauranteigenaar, schrijft hem een brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jonnie Boer

John,

Het was 1993 toen Thérèse en ik De Librije overnamen. Wat denk je dat er gebeurde? Jij en jouw vrouw Esther stapten niet lang daarna ons restaurant binnen.

Ik herkende jullie meteen en ik was mezelf niet meer… Ik was zo zenuwachtig dat ik het niet meer had! Je vraagt je misschien af: waarom? Nou, dat zit zo. Rond 1980 ging ik naar Amsterdam om het vak te leren. Ik werkte bij meneer Wunneberg van De Boerderij aan het Leidseplein; toen was jij al een legende voor mij.

Dat kwam natuurlijk door de nooit te vergeten eigenwijze combinaties die je als jonge kok aan het denken zetten, zonder dat je het deed om gek te doen. En er waren nog wel meer overeenkomsten waarvan ik niet eens wist dat we ze hadden: Harley Davidson, de schurft hebben aan ‘dik doen’, gek zijn op simpele dingen als bloedworst en geen grote koksopleiding hebben met heel veel grote chefs als voorbeeld. En een zeer eigen stijl, niet te vergeten. Maar het allerbelangrijkste, althans voor mij: jij werkte altijd met jouw vrouw Esther, zoals ik dat met Thérèse doe. Dat proefde je.

En John, jij was geen halvemaan. Je bent een volle maan.

Jonnie Boer

In de serie Hemelpost schrijven achterblijvers een brief aan prominente overledenen.