Spring naar de content
bron: hans peter van velthoven

Claudia de Breij: ‘Ik kan in 2020 wel weer gaan drinken’

In de aanloop naar haar oudejaarsconference toert de 44-jarige Claudia de Breij, ’s lands bekendste cabaretière, door gans het land. Welke thema’s zal ze behandelen? Voor HP/De Tijd licht zij een tipje van de sluier op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Layla Deibert

Wordt het niet tijd dat we die conference afschaffen?
“Haha. Waarom?”

Wie kijkt er nog naar lineaire tv?
“Nou, over het algemeen 2,5 miljoen mensen. Dus eh… het lijkt mij dat het prima gaat. Ik word eigenlijk een beetje giechelig als je vraagt wie er nog naar lineaire televisie kijkt. We hebben zoveel talkshows in zo’n klein taalgebied, die moeten allemaal vol.”

Waar gaat die voorstelling van u eigenlijk over?
“Heel veel waar we nu over vechten gaat over identiteit, en dat we eigenlijk gerespecteerd willen worden om wie we zijn. Zowel links als rechts vind ik daarin te streng voor elkaar. Ik maak me er weleens zorgen over, want het lijkt nu af en toe wel of we niet kunnen samenleven als we niet hetzelfde vinden van Thierry Baudet of veganistisch eten. Uiteindelijk gaat het om meningsverschillen die samenleven niet in de weg zouden moeten staan.”

Zijn er onderwerpen waar u geen grappen over durft te maken?
“Nee, helemaal niets. Ik denk dat in mijn show alles voorbijkomt. Ook onderwerpen waarvan men zegt dat je er geen grappen over kunt maken, zoals de islam en andere heilige huisjes. Wel vind ik sommige grappen niet kunnen, niet omdat het onderwerp verboden terrein is, maar omdat de grap trapt waar de pijn al zit. Ik zal bijvoorbeeld niet zo snel grappen maken over het slachtoffer van een pedofiel. Zo iemand is al beschadigd. Een grap moet altijd een ‘tik’ toebrengen aan de macht van de dader.” 

Waar kon u het afgelopen jaar hard om lachen?
“Ik heb veel plezier gehad van de panda’s uit Rhenen die zich ook dít jaar niet hebben voortgeplant. De term ‘pandaporno’ is wat mij betreft het woord van 2019. Ik vind het echt fantastisch dat je een diersoort hebt die eigenlijk niet in staat is om zichzelf voort te planten. Aan de ene kant laten we momenteel massa’s diersoorten uitsterven, het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt, we gaan allemaal dood van de stikstof, maar we maken ons ook nog druk om de panda. Daaraan laten we zien dat we toch goede bedoelingen hebben, we kunnen het wel.” 

Wat zijn uw goede voornemens voor komend jaar?
“Nou, dit jaar heb ik niet gedronken en ik had bedacht dat ik in 2020 wel weer kan gaan drinken; dat zou mijn vrouw heel gezellig vinden. Maar op zich bevalt het niet-drinken mij goed hoor, dus misschien ga ik wel nooit meer drinken.”