Spring naar de content
bron: ANP/FREEK VAN DEN BERGH

Ook bouwers verdienen steun, meer nog dan de boeren

De boeren kregen de afgelopen weken veel meer steun dan ze hadden durven dromen. Dan kunnen de bouwers, die de volgende week ook richting Malieveld koersen, hun borst nat maken. Als er een groep is die onze sympathie verdient zijn zij het.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit
https://twitter.com/nikkinoot/status/1184557049075638272?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1184557049075638272&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.volkskrant.nl%2Fcolumns-opinie%2Fbonkige-mannelijkheid-als-excuus~b0eb9742%2F

U houdt van de – sorry: ónze – boeren. Oké, nadat enkele malloten in Groningen tijdens de protesten tegen de stikstofplannen met een soort dildo voor de tractor de deur van het provinciehuis ramden en anderen meenden dat landbouwminister Carola Schouten daar ook op zit te wachten  – Boer zoekt Vrouw blijkt bij nader inzien toch een stuk romantischer dan het lompe gedrag van sommige deelnemers deed vermoeden –, fronste u even uw wenkbrauwen. Maar u blijft ze steunen, leert een recente peiling van EenVandaag.

U bent niet de enige, ook de politiek sympathiseert. Boeren die willen/moeten verhuizen omdat ze zorgen voor teveel stikstofneerslag, krijgen financiële compensatie, maakte het kabinet al eerder bekend.

‘Empathietsunami’

Die ‘empathietsunami’: ik sta er niet van te kijken. Boeren werken hard, ze liggen voortdurend onder vuur – zijn het niet klimaat- of dierenactivisten die het op hen hebben gemunt, dan is het de overheid wel met weer een nieuwe oekaze.

Daar komt bij: veel Nederlanders zijn van boerenkomaf. Dat gaat dikwijls gepaard met warme herinneringen aan groene weiden, hooibergen en dartelende lammetjes; je daarvan afkeren heeft toch iets schizofreens.

Veel Nederlanders zijn van boerenkomaf; je daarvan afkeren heeft toch iets schizofreens.

Maar de landbouw is niet de enige sector die gebukt gaat onder de stikstofcrisis, ook de bouw heeft het te verduren. Geen wonder dat ook bouwers volgende week woensdag massaal naar het Malieveld koersen en dan met nog iets meer pk’s – bulldozer en shovels in plaats van tractoren.

Gelijk hebben ze – meer nog dan de boeren, vanuit economisch en vanuit ecologisch perspectief.

Eerst de ecologische invalshoek: de landbouw is goed voor 42 procent van de totale stikstofneerslag, de bouw voor slechts 0,6 procent. De bouw is dus nauwelijks debet aan het probleem.

Economisch gezien is de bouw van veel groter belang voor Nederland. Terwijl de landbouw 1,6 procent bijdraagt aan het bruto binnenlands product, is de bouw goed voor 4,1 procent – 2,5 keer zoveel. Wat betreft de werkgelegenheid is het verschil nog groter: ruim 53.000 boeren versus 309.000 bouwers.

PFAS-sores

En hoewel de – overigens begrijpelijke – massale protesten van boeren anders doen vermoeden, raakt het stikstofbeleid van het kabinet bouwers hard en direct, temeer omdat de sector ook nog eens heeft te maken met de PFAS-sores: omdat er steeds meer van deze in onder andere Tefal en fleece verwerkte chemische deeltjes in de bodem worden gevonden, mag er bijna geen grond meer worden verplaatst.

De gevolgen zijn ingrijpend. Er staan duizenden bouwprojecten op de tocht, waaronder tal van woningbouwprojecten, er wordt zelfs al gesproken over een nieuwe bouwcrisis en deeltijd-WW.

Mocht er onverhoopt een voordeur sneuvelen: geen paniek, het Binnenhof wordt binnenkort toch verbouwd.

Kortom, als de boeren uw steun verdienen, dan de bouwers helemaal. Een warm onthaal in Den Haag en een niet aflatende stroom digitale adhesiebetuigingen op woensdag incluis.

Mocht er onverhoopt een voordeur sneuvelen: geen paniek, het Binnenhof wordt binnenkort toch verbouwd