Spring naar de content

Stelling: een zerotolerancebeleid voor drugsgebruik

Nederland is van oudsher altijd tolerant voor drugsgebruik geweest, maar na liquidaties, xtc-doden, arrestaties over de grens en de publicatie van een alarmerend criminaliteitsrapport neemt de roep om een nieuwe aanpak toe. Is het tijd voor een zerotolerancebeleid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tristan Theirlynck

Is Nederland veel te tolerant geweest wat drugs betreft?
“We hebben de gevolgen van drugsgebruik voor de gezondheid, verslavingsproblematiek en criminaliteit onderschat. Rapporten uit het zuiden van Nederland waarschuwen al jaren voor de invloed van drugscriminelen op de samenleving. En dat terwijl drugsgebruik is genormaliseerd. Daarbij is er niemand die drugs als gezond zou beschouwen. Ons imago als pilletjesparadijs moet wat ons betreft verdwijnen.”

Maar alcohol en tabak zijn toch veel slechter?
“De SGP is ook voor een sterk preventiebeleid voor roken en drinken. Daar sterven ook veel mensen aan. Maar de gezondheidsrisico’s van bijvoorbeeld xtc zijn acuter. Je kan oververhit raken of watervergiftiging krijgen en dan gaat het niet alleen om vervuilde pillen. Aan één glas alcohol is nooit iemand overleden, aan één pil wel. Je moet drugsgebruik niet bagatelliseren.”

Is legalisering niet een manier om drugsproblematiek in te perken?
“Legalisering gaat ervan uit dat je normalisering accepteert. Wij vinden dat niet wenselijk, dat is de principiële reden. Ook geloven wij niet dat legalisatie criminaliteit zal verminderen. Het is een illusie dat criminelen afstand zullen doen van een zeer winstgevende business. In Canada hebben ze cannabis gelegaliseerd; het werkt niet. Illegale wiet is goedkoper en beter, de sterkte is hoger. Dus het blijft lucratief om illegaal bezig te zijn.”

Drugsgebruik houdt criminaliteit in stand, waarom geen zerotolerancebeleid?
“Het is misplaatste spierballerij. Zero tolerance schrikt mensen niet echt af om te gebruiken, maar ze gaan hun drugs slimmer smokkelen en geforceerd gebruiken: te snel en meer dan nodig. Bovendien kan het drugsgebruik stigmatiseren, waardoor gebruikers hulpverleners misschien niet meer vertrouwen. Dat kan juist leiden tot meer gezondheidsschade. Met zero tolerance pak je wel meer mensen op, is dat wat we willen?”

Het huidige beleid lijkt ook onhoudbaar, is er een alternatief?
“Legaliseren en reguleren, dan krijg je greep op de misdaad. Als je de regie neemt over productie en bijvoorbeeld xtc ter beschikking stelt via een loket, dan krijg je grip op markt, kwaliteit en zuiverheid. Je kunt beter voorlichten en je onttrekt voor een deel ook geld aan de criminaliteit. Sommigen willen alle coffeeshops dichtgooien. Gaan de mensen dan minder blowen? Nee, dan krijg je meer criminaliteit.”

En de gezondheidsrisico’s dan?
“Tabak doodt 20.000 mensen per jaar in Nederland, xtc bijvoorbeeld ongeveer tien. Natuurlijk heb je een paar duizend mensen met gezondheidsverstoringen; het is niet alsof er helemaal niks aan de hand is. Maar ik wil het in context zien. Langs de snelweg wonen, met dat fijnstof, is een gezondheidsrisico. Fietsen in Amsterdam is gevaarlijk. Gaan we de Alpen sluiten omdat er jaarlijks 25 mensen vanaf sodemieteren?”

Onderwerpen