Spring naar de content
bron: ANP

#vangaslos? Doe het niet!

Nemen we wel of geen warmtepomp? Over dit ‘existentiële’ dilemma pijnigden de aanstaande en ik vorig jaar onze hersens. We wilden een aanbouw en het bestaande huis wordt verwarmd met vloerverwarming middels een combiketel. “Doen,” adviseerde de buurman, die werkt bij een installatiebedrijf. Hij had goede ervaringen met deze apparaten. “Verwarm gelijk je huis met die pomp, dan heb je het er na een jaar of tien uit,” voegde hij eraan toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

De aanbouw is inmiddels zo goed als klaar. We hebben het advies niet opgevolgd. Te begrotelijk, teveel negatieve verhalen over warmtepompen – sorry, Tom. Een pelletkachel, een kachel die brandt op geperste houtkorrels, is het compromis.

Ons aardgas: de aanstaande en ik, we zijn eraan verknocht. We zijn niet de enigen, weten we inmiddels. Sterker, steeds meer Nederlanders koesteren hun waakvlam; was vorig jaar nog 57 procent voor de plannen om alle huishoudens van het gas te halen, inmiddels is dat nog maar 48 procent, leert nieuw onderzoek.

Steeds meer Nederlanders koesteren hun waakvlam; wilde vorig jaar nog 57 procent alle huishoudens van het gas, inmiddels is dat nog maar 48 procent

Saillant detail: voor diegenen die de plannen nog steeds steunen is niet de klimaatverandering het belangrijkste motief, maar de problemen in Groningen. Meest aangevinkte motief bij de tegenstanders: ‘weer zo’n linkse hobby’.Gesundes Volksempfinden

Nu weet ik niet of maatregelen tegen klimaatverandering links of rechts zijn – het behoud van de aarde lijkt mij in een ieders belang – Gesundes Volksempfinden heet dat. Maar ik begrijp die tanende animo heel goed.

Ik weet niet of maatregelen tegen klimaatverandering links of rechts zijn – Gesundes Volksempfinden heet dat.

Volgens het Klimaatakkoord moeten alle 7 miljoen huizen in ons land voor 2050 van het gas, te beginnen met 1,5 miljoen voor 2030. Dat kost geld, veel geld. Het kabinet komt huiseigenaren daarom tegemoet. Iedereen kan voor het verduurzamen van zijn woning goedkoop 25.000 euro lenen. Een lening die kan worden afgelost uit de besparingen op de energielasten. En toch blijkt dit onvoldoende om tegenstanders op andere gedachten te brengen.

Dat is niet zo raar: wie zo’n lening afsluit, loopt nog steeds risico; mochten de besparingen lager uitpakken, dan moet de huiseigenaar bijlappen. (Voor alle duidelijkheid: het onderzoek heeft plaatsgevonden eind juni, nadat het kabinet de definitieve inhoud van het akkoord bekendmaakte. De ruim 2500 geënquêteerden waren dus van de nieuwe regelingen op de hoogte.)

Brug te ver

Misschien nog wel belangrijker: waarom die haast? Dat de gaskraan van Nederland dicht moet staat wat mij betreft buiten kijf. De schade en alle andere ellende in Groningen: daar moe(s)t een eind aan komen. Maar ons collectieve schuldgevoel afkopen door het gas rigoureus de rug toe te keren, is een brug te ver. Temeer omdat de leidingen er nu eenmaal liggen, hernieuwbare bronnen vooralsnog te weinig opleveren en aardgas relatief weinig CO2-uitstoot oplevert. Duitsers krijgen zelfs subsidie als ze overstappen op gas omdat dit goed is voor het milieu!

Bovendien: er zit nog ruim voldoende aardgas in de grond. De relatief eenvoudig bereikbare, wereldwijde voorraad is toereikend voor een kleine 60 jaar , de totale voorraad voor ruim 160 (!) jaar . Een stikstoffabriek om dit veel hoogcalorische en voor onze huishoudens ongeschikte importgas om te zetten in laagcalorisch gas en we kunnen nog jaren voort.

#vangaslos? Doe het niet! Over vijf jaar kan een volgende kabinet de plannen uit het Klimaatakkoord weer ‘herijken’

#vangaslos? Mijn advies: doe het niet! Tegen de tijd dat het gas echt op is zijn er hoogstwaarschijnlijk betere en goedkopere alternatieven dan de warmtepomp. En over vijf jaar kan het volgende kabinet de plannen uit het Klimaatakkoord alweer ‘herijken’. Dat is niet onmogelijk, zeker wanneer de komende jaren uit enquêtes blijkt dat het draagvlak nog verder slinkt. Als de huidige Haagse politici ergens vatbaar voor zijn , is het dat wel.

Onderwerpen