Spring naar de content
bron: ANP

Vriend & vijand over Theo Hiddema: ‘Mijn vader is geen zorgend type’

Na de dood van zijn echtgenote Gerrie in 2016 ging strafpleiter Theo Hiddema de politiek in. Als advocaat kon hij zich altijd verschuilen achter een masker van ironie; hoe vergaat het hem nu als politicus? Vriend & vijand over het Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie. ‘Baudet vindt hij aandoenlijk in zijn druistigheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

Theo gaat graag op sjouw door de Tweede Kamer, naar het rookhok, waar hij een sigaretje opsteekt met voorzitter Arib, naar hetledenrestaurant, de publieke tribune en het Statenlokaal, dat is de koffiehoek voor medewerkers en bezoekers. Hij snuffelt rond, kijkt en luistert naar wat er leeft onder de mensen. Het was Theo die ‘thuiskwam’ met dat gedonder van Pechtold. Had hij uit betrouwbare bron vernomen. Ja, daar smult hij van.
“Hij heeft een bloedhekel aan gemiezemuis. Als hij een middag heeft verdaan met onzinnige moties, wil hij vanuit ‘het stofnest’ linea recta naar het strand. Ook in commissievergaderingen vergaat het lachen hem weleens. Dan komt hij halverwege een vergadering puffend de fractiekamers binnen en roept: ‘Haal me hier weg.’
“Nadat er onduidelijkheid was ontstaan over zijn onkostenvergoeding, heeft Theo zijn uiterste best gedaan om het te veel ontvangen bedrag meteen terug te storten, maar hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. Iemand van de salarisadministratie vertelde hem zelfs dat het bedrag niet eens terugbetaald kón worden aan de staat. Daarop doneerde hij die 14.000 duizend euro aan De Poezenboot.”
Jeroen de Vries, woordvoerder en Eerste Kamerlid Forum voor Democratie en Hiddema’s chauffeur 

Theo heeft een receptie belegd voor Bram en daarvoor officiële uitnodigingen laten drukken alsof het een receptie bij een ambassade betrof. Bram is dan ook een prachtkat en Theo is er in een paar weken in geslaagd om hem te laten apporteren.”
Syp Wynia, columnist en journalist 

Het was een met heerlijke delicatessen en drank overgoten housewarming-party. Bram liet zich met uitgestreken smoelwerk door slechts weinigen strelen.”
Gerard Spong, strafrechtadvocaat

Zijn liefde voor Bram komt dicht bij de liefde die hij voor Gerrie voelde. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik drie was en mijn vader werd verliefd op Gerrie. Zij was de liefde van zijn leven. Gerrie was heel zorgzaam en sociaal intelligent. Als ik vroeger naar hun huis in Maastricht ging, zorgde Gerrie voor me. Mijn vader was altijd aan het werk en wist zich ook niet goed raad met een kind. Een-op-eencontact was moeilijk voor hem. Op mijn achttiende kreeg ik daar moeite mee.
“We hebben elkaar zestien jaar niet gezien. Ik zag hem alleen op tv. Dat was pijnlijk. Ik ben er altijd trots op geweest dat ik zijn dochter was en ik heb hem erg gemist. Gerrie is van grote waarde geweest bij het herstellen van ons contact en ik ben heel blij dat hij weer in mijn leven is. Nu ik volwassen ben, voelt hij, denk ik, dat ik niet zoveel van hem verlang. Soms fiets ik even bij hem langs, alleen of met mijn dochters, om met Bram te spelen. Dan kijken mijn vader en ik allebei heel vertederd toe. Ik naar mijn tweeling van zes, hij naar Bram.”
Sanne Hiddema, dochter, docent Nederlands

Het luikje gaat altijd maar een klein kiertje open. Intiem was hij volgens mij alleen met zijn vrouw.

Harry Mens, presentator Business Class

Afgelopen kerst had Theo een nieuwe heup gekregen en zat hij in een revalidatiecentrum in Noordwijk. Ik woon in Noordwijk, dus ik liep elke dag even binnen met sigaretten, goede rode wijn en, op oudjaar, met kaviaar. Soms zag ik hem zachtjes ontdooien, maar Theo kan je ook aankijken van: wat moet je van me? Het luikje gaat altijd maar een klein kiertje open. Hij wil niet intiem worden. Dat was hij volgens mij alleen met zijn vrouw. Althans, dat hoop ik maar.
Harry Mens, gastheer tv-programma Business Class 

Hij ervoer Gerries menszijn als een feestje. Ze was een bourgondische, vrolijk gestemde vrouw die gemakkelijk contact legde. Theois introvert, loyaal maar niet sociaal, en hij kan humeurig zijn. Gerrie was een verlengstuk van Theo. Hij heeft haar overlijden in 2016 gevoeld als een amputatie.”
Stan de Jong, biograaf Theo Hiddema

Mijn vader is geen zorgend type, maar in de laatste fase van Gerries leven, toen ze heel ziek was, liet hij alles uit zijn handen vallen. Hij sloot zich op in zijn huis in Maastricht en ging voor haar zorgen. In die maanden daar, zag ik hem voor het eerst zonder pak, in een trui, met een baardje en met een paar uitstekende haren.
“Ik was erbij toen Gerrie stierf. Ik weet dat mijn vader het fijn vond dat ik bij hem was. Dat zal hij niet snel tegen mij zeggen.”
Sanne Hiddema

Met Thierry Baudet hand in hand bij de solidariteitsactie voor twee homo‘s die in Arnhem werden mishandeld omdat zij hand in hand over straat liepen, 2017 – ANP

Ik was op de begrafenis van zijn vrouw en daar toonde hij zich zeer ontroerd over. Dat zien we niet zo vaak.In gesprekken bedient hij zich veelvuldig van halve of hele retorische vragen, waardoor hij niet veel van zichzelf bloot hoeft te geven, maar als je Theo kent, weet je wel hoe het met hem gaat. Ik vind het een beminnelijke man.”
Gerard Spong

Hij is een solist. Dat heeft, denk ik, te maken met zijn jeugd. Theo werd al jong op zichzelf teruggeworpen. Hij was een, vermoedelijk ongewenst, nakomertje op een grote boerderij tussen de akkers en weilanden in Holwerd. Zijn broer Otto was negentien jaar ouder, zijn broer Frans 21 jaar.
“Op zijn elfde werd hij in Leeuwarden in een kostgezin geplaatst. Later ging hij naar een kostschool in het Groningse Hoogezand. Naar ik hoorde was hij onhandelbaar in die tijd en heeft hij sowieso heel lang over de middelbare school gedaan. Toen we in 1970 tegelijkertijd gingen studeren in Groningen, was Theo al halverwege de twintig.”
Syp Wynia

Hiddema was lid van Vindicat. Ik herinner me hem uit die tijd vanwege zijn bijzondere tweede voornaam, Upt, en daar is bij mij een beeld blijven hangen van een afstandelijk type. Wat in zijn autobiografie staat, dat hij in 1969 van mij ontheffing kreeg van het kaalscheren tijdens de ontgroening omdat hij al in dienst had gezeten en kostscholen had versleten, klopt niet. Kaalscheren gebeurde na 1968 niet meer.”
Germ Kemper, oud-rector van corps Vindicat, oud-deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, thans advocaat

Hij was dertig toen hij na zijn rechtenstudie met zijn lelijke eend naar Max Moszkowicz in Maastricht reed.Max werd zijn grote leermeester en Theo nam ook zijn levensstijl over. Hij ging net als Max mooie pakken dragen en oude bolides verzamelen. Maar toen Theo na zes jaar vertrok, heeft Max niets nagelaten om hem het leven als zelfstandig advocaat zuur te maken. En dan gaat Peter R. de Vries in RTL Late Night een heel ander verhaal ophangen. Alsof hij Max beter kende dan Theo.”
Syp Wynia

De bewering van Hiddema dat ik mij ‘vergreep aan de waardigheid van Max Moszkowicz’ is uit zijn mond een regelterechte gotspe.Als er iemand is die zich niet moet opwerpen als verdediger van Max Moszkowicz, is het mr. Hiddema, die altijd veel energie heeft gestoken in het dwarszitten en onderuithalen van Moszkowicz tijdens diens actieve carrière. Ik zal het er maar op houden dat Hiddema altijd een ‘lenige’ advocaat is geweest, die menige draai kon maken. Dat zie je nu ook in de politiek, waar hij graag law and order wil uitdragen, waar hij eerst echt alles uit de kast haalde om verdachten vooral de dans te laten ontspringen.”
Peter R. de Vries, misdaadjournalist

Hiddema is niet van law and order. Hij is tegen strengere straffen en tegen het afschaffen van tbs. Daarin wijkt hij af van de mening van Forum voor Democratie. Baudet vindt hij charmant, origineel, begaafd, maar ook een tikkeltje aandoenlijk in zijn druistigheid en hij bejegent Thierry af en toe ironisch.
“Hiddema is een onafhankelijke geest, een einzelgänger. Hij had als advocaat ook geen praktijk met maten. Dat gaf maar gedoe over geld en inzet, zei hij. Hij was als advocaat een pitbull en voor de duvel niet bang.”
Stan de Jong

Mr. Hiddema heeft altijd veel energie gestoken in het onderuit-halen van Max Moszkowicz

Peter R. de Vries, misdaadjournalist

Theo en ik gaan 35, 40 jaar terug. Zolang we beiden praktijk houden, doe ik zijn cassatiezaken en dat zijn er jaarlijks heel wat, zo’n 30 tot 40. Het komt voor dat een cliënt per se wil doorvechten tot aan het Hof, maar heeft een advocaat veel cassatiezaken, dan betekent dat doorgaans dat het een juridisch kritische advocaat betreft die graag tot het gaatje gaat.
“Theo is minder studiebollerig dan ik, maar hij heeft een sterk ontwikkeld fingerspitzengefühl. Hij doorziet snel de zwakke en sterke plekken in een zaak en weet vrijwel meteen welke bewijsvoering hij kiest. Maar zijn vocabulaire, het pleiten is zijn grootste kracht.
“Het proces van de Bende van Venlo (hij verdedigde het liefje van de hoofdverdachte – red.) was een van zijn masterpieces. Dat was een zeer omvangrijke, zware zaak met ontzettend veel zittingen. Ondertussen werd hij bedreigd door bendeleden. Daar sprak hij destijds niet over, maar die hele zaak is hem niet in de koude kleren gaan zitten.”
Gerard Spong

Ik heb hem een paar keer bijgestaan als advocaat, onder meer in een tuchtzaak over een geldkwestie. Ik moest altijd lachen om zijn laconieke, wat verbaasde redeneertrant en zijn bijzondere kijk op mensen en dingen. Maar je moet opletten met hem. Hij kan je betoveren met zijn woorden en charme en gaat er ondertussen met de bal vandoor.
“Heeft Jan Loorbach echt gezegd dat Hiddema en Bram Moszkowicz het imago van de advocatuur beschadigden? In elk geval gingen rechters bij het horen van zijn naam niet afkeurend met hun tong klakken.”
Germ Kemper

Ik zal vast wel iets dergelijks gezegd hebben, maar als algemeen deken in de context van een bredere discussie in die periode.”
Jan Loorbach, voormalig deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, thans advocaat

Hiddema in afwachting van de hervatting van de strafzaak tegen Volkert van der G. in 2003. Rechts Marten Fortuyn. – ANP

Ons relletje begon toen in 2014 Hiddema’s autobiografie uitkwam. Daarin noemde hij ex-cliënt Pascal H. een leugenaar die hem probeerde te naaien. Eerder had Hiddema hem op tv ‘addergebroed’ genoemd, waarvoor hij door het Tuchtcollege twee weken was geschorst. Vanwege de uitlatingen in Hiddema’s boek betichtte H. hem opnieuw van smaad. 
“Ik maakte een cartoon met de tekst ‘aangifte tegen louche advocaat om boek’ met daaronder een rokende Hiddema met een paars sjaaltje die zegt: ‘Maar ik ben géén homo.’ Dat laatste deed ik om Maastricht te laten gniffelen. Hier in Maastricht, waar ik woon en Hiddema woonde, weet iedereen dat hij weleens homocafé Sway op de Markt bezocht en gonsde rond dat hij homo was. Iets dat hij in datzelfde boek omstandig ontkende.
“Vanwege het woord ‘louche’ begon Hiddema een rechtszaak tegen mij. Die zaak heb ik in hoger beroep glansrijk gewonnen. 
“Daarna heb ik nog menig cartoon over Hiddema gemaakt waarin het woord ‘louche’ voorkwam. Dat werd mede ingegeven doordat hij mij een paar jaar eerder bij een biertje op het hoofdkantoor van De Limburger met een vinger in mijn borst prikkend had gezegd dat ik móest blijven tekenen, me nergens door mocht laten afschrikken. Ach, ik zou best weer een biertje met hem willen drinken. Ik eet alleen geen beschuitje met hem.”
Ruben Oppenheimer, cartoonist

Ik heb één zin van Theo altijd onthouden. ‘Mijn extreme vorm van dandyisme wil bij de verbaasde voorbijganger nog weleens de mening doen postvatten dat ik homo ben, maar mijn penis spreekt een ander verhaal.’”
Maarten Spanjer, acteur en schrijver

Vanwege het woord ‘louche’ begon Hiddema een rechtszaak tegen mij. Die zaak heb ik in hoger beroep glansrijk gewonnen.

Ruben Oppenheimer, cartoonist

Kort na de eeuwwisseling kwam Theo vanuit Maastricht op de Herengracht wonen. Dat is bij mij om de hoek. We zaten vaak in Proeflokaal Arendsnest op nummer 90 en we werden, als Friese boerenzonen, aan elkaar gekoppeld door Gerrie. Tot die tijd zaten we elkaar nog wat stuurs aan te kijken.
“Als Theo het café binnenkwam, kwam hij terug van de rechtbank of gevangenis en dan vertelde hij hoe slim hij weer een zaak had aangepakt. En hij nam de tijd voor die heldenverhalen. Theo vindt het dan niet per se nodig dat ik aan het woord kom. Dat geeft niks, dat is part of the deal.
“Het was de post-Fortuyntijd en Theo stond indertijd de familie bij. Hij was gecharmeerd geweest van Pim. Later had Theo het vaak over de PVV en hij heeft eens in 2007 of 2008 als sidekick bij DWDD wat rellendgezegd dat hij voor die club wel minister van Justitie wilde worden, maar er was geen sprake van dat hij echt de politiek in zou gaan. Totdat Gerrie er niet meer was en Baudet een beroep op hem deed. 
“Ik was getuige van zijn worsteling. Op Tweede Kerstdag in 2016 zaten we bij café De Zwart, met Sanne, Gerrit Wolsink, de ex-motorcoureur en tandarts, en nog wat vrienden. Toen Theo en ik met zijn tweeën een afzakkertje namen, vertelde hij dat Baudet hem had gevraagd om tweede op de lijst te worden. Hij wist niet wat hij moest doen. ‘Je bent geen groepsmens,’ zei ik, ‘en ook geen duomens.’ Meer niet. Nog geen 24 uur na ons gesprek meldde Forum het aantreden van Theo.”
Syp Wynia

Theo heeft tot op het allerlaatste moment getwijfeld. Eerst wilde hij alleen meedoen als hij eerste werd op de kieslijst. Dat kon niet. Daar stond Baudet. Toen wilde hij op plaats twee komen. Daar stond ik, maar ik had binnen drie seconden besloten om mijn plek af te staan. Ik wist dat Theo voor een doorbraak van de partij zou kunnen zorgen. Hij was in 2016 bekender dan Baudet en hij trekt andere kiezers aan. Theo is heel populair onder vrouwen van middelbare leeftijd en studenten. Zonder Theo was Forum niet zo succesvol geweest.” 
Henk Otten, voormalig bestuurslid/penningmeester en medeoprichter van FvD, thans Eerste Kamerlid

Ik was verrast. Theo is de jongste niet meer en ik had het idee dat hij ’s avonds een glas wijn prefereerde boven het lezen van dossiers en het bijwonen van ellendige nachtelijke vergaderingen. Maar hij is gecharmeerd van de whizzkids door wie hij is omringd, begrijp ik. Die enthousiasmeren hem. En hij heeft een chauffeur met een Jaguar. Dat spreekt hem ook aan. Theo heeft nog geprobeerd mij over te halen me vanwege die auto aan te sluiten bij zijn partij, maar als Rolls-Roycerijder trok ik voor dat autootje natuurlijk mijn neus op.
“Politiek gezien zijn we tegenpolen, maar dat staat onze vriendschap niet in de weg. We zitten elkaar altijd op te naaien met een kwinkslag. Theo is een beminnelijke vent. Hij heeft iets van een kwajongen. Dat spreekt me aan.”
Gerard Spong 

Op de Hilton Haringparty met partner Gerrie Stevens, 2014 – ANP

Thierry Baudet en Hiddema hebben de neiging om in een eloquent en elitair sfeertje kwajongensstreken uit te halen, die ondertussen wel een grens over gaan.”
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold, NRC Handelsblad, 7 februari 2018 

Hij heeft een hekel aan mensen die vinden dat ze het goede belichamen en anderen de maat nemen. Die mensen zal hij vrij gemakkelijk fileren.”
Sanne Hiddema

Nadat op een brug in Nijmegen twee homo’s waren aangevallen, liepen Alexander Pechtold en Wouter Koolmees uit solidariteit hand in hand het Binnenhof op. Theo en Thierry gaven elkaar die dag, op werkbezoek in Volendam, ostentatief een zoen om dat gutmensch-achtige van D66 te overtreffen.”
Syp Wynia

Florrie Rost van Tonningen noemde hij een enig mens.

Stan de Jong, biograaf Theo Hiddema

Hij sprak tegenover mij voor het eerst openlijk over het NSB-lidmaatschap van zijn inmiddels overleden vader Upt en zijn broer Frans, een psychiater. Hiddema is van 1944. Hem valt niets te verwijten. In zijn biografie neemt hij zijn vader in zekere zin in bescherming en verklaart hij dat diens lidmaatschap voortkwam uit frustratie over de gevestigde, verzuilde partijen. Het lidmaatschap van zijn destijds zeventienjarige broer wijt hij aan diens beknelde, fijnbesnaarde geest die leed onder de pesterijen van zijn gereformeerde omgeving. Tegelijkertijd heeft hij zijn vader en broer dat NSB-verleden vroeger ook voor de voeten gegooid.
“Hij verdedigde de weduwe Rost van Tonningen in een aantal zaken. Hiddema vertelde dat hij dacht dat zijn vader dat wel leuk zou hebben gevonden. Florrie noemde hij een enig mens. Hiddema houdt van pesten en prikkelen, maar dat meende hij. Hij vond haar een interessante vrouw. Hiddema ziet de opvattingen los van de mens. Hij vertelde er wel bij dat hij indertijd in de rats had gezeten dat iemand het NSB-verleden van zijn familie zou ontdekken. Dan waren de reacties nog heftiger geweest dan het bekrassen van zijn auto met hakenkruisen.”
Stan de Jong

De Hiddema’s hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Als ons iets wordt geflikt, halen we het onderste uit de kan om het recht te laten zegevieren. Opa werd na de oorlog geboycot door de middenstand in zijn dorp, maar hij was een ondernemende boer pur sang, daardoor ook welgesteld, en zorgde ervoor dat de winkeliers flink spijt kregen van hun actie. Opa liet uit andere dorpen spullen en vaklui komen. 
“De Hiddema’s zijn ook ondernemende types, en binnenvetters, maar ook feestnummers. We kunnen doorgaan tot melkerstijd. Dat is 5 uur ’s ochtends.”
Upt Hiddema, zoon van Hiddema’s 93-jarige broer Otto, beiden gepensioneerd boer

Tijdens een borrel bij Theo thuis zei hij dat hij er zo’n hekel aan had wanneer je aan mensen kon zien dat ze gedronken hadden. Praten met dubbele tong, een wankele loop et cetera. Aan hem kon je nooit wat zien, beweerde hij. Maar toen het gezelschap vertrokken was en Theo en ik aan een laatste fles wijn begonnen, heb ik hem drie keer van de grond moeten rapen. 
“Diezelfde avond liet ik een stenen vogeltje, dat kwinkeleerde als je de wc binnenkwam, stukvallen. Dat heb ik wekenlang moeten aanhoren. Ik vroeg op een gegeven moment: ‘Wat kostte dat vogeltje dan?’ Zei hij: ‘Dat is zo’n typisch Amsterdamse opmerking. Dat vogeltje is onbetaalbaar.’ Je weet bij Theo nooit of hij het meent.”
Maarten Spanjer

Theo had me eens goed te pakken. Hij had ’s nachts in een radioprogramma geopteerd voor het vermengen van rassen. Integratie tussen de lakens: Marokkaanse mannen en Nederlandse vrouwen samen het bed in, dat zou hij toejuichen. Het leidde de volgende ochtend tot een storm van kritiek op Twitter en ook partijleden namen aanstoot aan die uitspraken. Theo moest zijn mond houden, klonk het in de appgroep. Daar was hij pissig over, zo bleek toen ik hem die ochtend ophaalde om naar het Binnenhof te gaan. ‘Ik geef om twaalf uur een persconferentie,’ zei hij. ‘Ik ga de partij verlaten.’ Ik schrok. Hij was bloedserieus, echt boos. Terwijl hij sigaretten ging kopen, belde ik de partijtop om te zeggen dat iedereen onmiddellijk naar Den Haag moest komen. Maar toen Theo weer instapte, zei hij doodleuk: ‘Het was een geintje, idioot!’ Hij moest alleen zijn irritatie kwijt.”
Jeroen de Vries

Hiddema feliciteert Khadija Arib met haar herbenoeming tot voorzitter van de Tweede Kamer, 2017 – ANP

Theo is recht voor zijn raap, maar ook heel gevoelig. Wie denkt dat alles van hem afglijdt, heeft het mis. Het doet hem pijn als mensen dingen over hem zeggen die negatief zijn en geen grond hebben.”
Upt Hiddema

Nadat Hiddema het in De Telegraaf had opgenomen voor zijn partijgenoot Yernaz Ramautarsing, die stelde dat er een wetenschappelijk verband bestond tussen IQ en volkeren, werd hij uitgemaakt voor racist. Dat verwijt heeft hem geráákt. In de vele tientallen uren die ik met Hiddema heb doorbracht, heb ik hem nooit op een racistische opmerking kunnen betrappen. Hij is wel heel kritisch over de islam en over Marokkaanse moslims, met wie hij in zijn strafpraktijk veelvuldig in aanraking kwam.”
Stan de Jong

Theo gaat graag het gevecht aan en wordt ook graag aangevallen door kritische Kamerleden, anders vindt hij het saai. Na afloop van een debat kijkt hij zijn optredens altijd een aantal keren terug. Dat kan ijdelheid zijn, maar Theo doet dat ook om zichzelf te verbeteren. Hij wil ook altijd horen wat ik van een debat vond en neemt geen genoegen met ‘goed’ of ‘slecht’. Als ik het echt goed vind, glundert hij.”
Jeroen de Vries

Theo is dol op zijn smart-phone, vooral omdat hij zichzelf kan terugkijken en zijn prestaties kan tonen.

Syp Wynia, journalist

Theo is een cultfiguur geworden en een enorme hit op YouTube. Vanwege zijn uiterlijk en zijn kleurrijke woordkeuze. Het ‘kinderpardon’ van Harbers noemde hij het ‘bedonderpardon’. Hij spreekt over ‘lekkende subsidiekraantjes’, de ‘klik- en klaagindustrie’, de ‘vliegtuigtrapmethode’ (voor het uitzetten van criminele asielzoekers – red.) en er is natuurlijk de gevatte uitspraak ‘Woont u hier?’ tegen Peter R. de Vries in RTL Late Night. 
Als we samen in de auto zaten, Theo en Thierry op de achterbank, checkte ik op de bijrijderstoel hoe vaak de debatten van Forum waren bekeken. Als ik Theo vertelde dat zijn optreden door 500.000 man was gezien in 24 uur, vroeg hij, een beetje zuigend: ‘500.000, is dat veel?’ Als ik dat beaamde, hoorde je hem wat goedkeurend mompelen. Hij vroeg het altijd, om Baudet op de kast te jagen. Ik vermaak me altijd enorm met Theo.
Henk Otten

Theo is dol op zijn smartphone, vooral omdat hij zichzelf kan terugkijken en daarmee zijn prestaties kan tonen aan anderen. Hij zou het vreselijk vinden als het de mensen zou ontgaan wat hij heeft gedaan. Nee, hij vraagt niet wat ik van zijn optredens vindt. Het kennisnemen van de performance bevestigt de erkenning in de ogen van Theo.”
Syp Wynia 

Hiddema tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo‘s over de afschaffing van de dividendbelasting, 2018 – ANP

Mijn vader heeft sinds Gerries overlijden vaardigheden ontwikkeld waarvan hij nooit had vermoed daartoe in staat te zijn. Hij onderhoudt nu zelf zijn contacten, heeft leren pinnen en kan een smartphone bedienen. Voorheen had hij een Nokia van twintig jaar oud en wist hij niet hoe hij een sms moest sturen. Met de iPhone die hij van Forum kreeg is hij inmiddels vergroeid. Hij kan gerust een hele opera afspelen terwijl ik op bezoek ben of naast mij op het terras kattenfilmpjes op YouTube kijken. Ik denk dat hij werkelijk niet begrijpt dat dat niet sociaal is.”
Sanne Hiddema

Neem die Theo Hiddema. Een leuk ouderwets type, denk je. Snorretje, sigaretje, pochetje… Die presteerde het om na de afschuwelijke schietpartij in Utrecht te zeggen dat zijn verkiezingscampagne gewoon moest doorgaan ‘omdat de partij zo lekker in de flow zat’. Dat is dus helemaal geen leuke man, maar een gevaarlijke gek.”
Gerard Cox, AD, 19 april

Het is toch van een stuitend soort narcisme en egocentrisme. Er is een verschrikkelijke aanslag gepleegd en het enige waar deze man aan denkt, is aan wat het betekent voor zijn verkiezingsuitslag.”
Premier Mark Rutte in Pauw & Jinek – De Verkiezingen, 19 maart 2019

Qua boeken is hij een veelvraat. Hij leest zowel de essays van Komrij als de romans van P.G. Wodehouse.

Stan de Jong, biograaf Theo Hiddema

Theo is geliefd in Friesland. Toen hij een praatje hield in Leeuwarden en we daarna op een terrasje zaten, had hij amper de tijd om zijn glas wijn leeg te drinken. Iedereen wilde met hem op de foto. Toen we vervolgens bij de Febo een kroketje aten, kwamen een man of tien uit Harkema binnen. Dat zijn echte doeners, timmerlui en kippenvangers, op klompen. Ze vormden een schril contrast met de perfect geklede, toch wat arrogante Theo, maar ze omarmden hem omdat hij eerlijk en direct is. Theo geniet ervan. Op de groepsfoto heeft hij een smile van oor tot oor.”
Upt Hiddema 

Hij doet me aan Pim Fortuyn denken vanwege dat excentrieke dat hij ook een beetje speelt volgens mij. Dan zie ik hem liggen op zijn strandbed bij zijn vaste strandtent in Zandvoort en dan ligt hij daar niet in een zwembroek, maar met zijn wijde broekspijpen uit Antwerpen en de haren keurig in de plooi. Het is een komische man. Hij heeft gortdroge humor. 
“De kijker vindt hem ook leuk. Theo is de afgelopen vijf, zes jaar vaak te gast geweest in mijn programma. De laatste tijd was hij wat narrig. Door vermoeidheid, denk ik. Zeker rond de verkiezingen werd hij van hot naar her gesleept – en hij is al geen marathonloper, door dat vele roken en drinken. Maar zijn de spotlights op hem gericht, dan kan hij, moe of niet, een preek van vijftig minuten houden. Het is moeilijk om daar als presentator tussen te komen. Als ik hem onderbreek, zit hij zo op de kast.”
Harry Mens

Met Tunahan Kuzu tijdens een debat in de Tweede Kamer over de omstreden uitspraken van minister Blok over de multiculturele samenleving en Suriname, 2018 – ANP

Theo heeft veel omhaal van woorden nodig. Als ik weleens tegenover hem in een tv-programma zit, denk ik soms: man, man schiet toch eens op. Maar dat lange oreren is ook een techniek van hem om lastige vragen te ontwijken.”
Gerard Spong

Hij kan in de plenaire zaal spreken alsof hij in de rechtbank staat, maar doorgaans vind ik hem een goed debater. Hij heeft geregeld originele invalshoeken. In het debat over het dubieuze islamitische Haga Lyceum vond ik hem heel sterk. Er gingen stemmen op om het bijzonder onderwijs af te schaffen om dat lyceum te kunnen sluiten. Nergens voor nodig, wist Theo. De school had gesloten kunnen worden op basis van bestaande wetsartikelen, alleen had dat ‘domme mens van een Halsema’ nagelaten om daar op het juiste moment gebruik van te maken. Hij schudde de betreffende strafrechtartikelen zo uit zijn mouw en liet minister Grapperhaus, die ook advocaat is geweest, maar dan arbeidsrechtadvocaat, alle hoeken van de Tweede Kamer zien.”
Syp Wynia

In het voorjaar hadden we een clash. Hij riep in de uitzending ineens dat hij liever niet in de uitzending zat. Hij is gewend dat hij een officier van justitie een grote smoel kon geven, maar dat doe je niet tegen een journalist. Ik zei: ‘Voorheen likte je me. Nu heb je de buit binnen en ben je klaar met mijn programma.’ Sindsdien is hij niet meer geweest, maar Jeroen de Vries belde onlangs vanuit de auto. Theo wilde weer komen, zei hij. Ik hoorde Theo op de achtergrond roepen: ‘Ik zal niet likken.’”
Harry Mens

Theo kan goed mekkeren en mopperen. Het wordt vermakelijk als hij er Groningse scheldwoorden uitslingert die hij nog kent uit zijn kostschooltijd. Maar als hij met zijn benen zwaait, nors kijkt en diep zucht, kun je beter bij hem uit de buurt blijven. Zijn humeur is het beste als de zon schijnt, zijn handen onder de krassen zitten vanwege een goed gevecht met Bram, iemand een grap maakt en de autoradio is afgesteld op Sublime FM.”
Jeroen de Vries 

Hij is idolaat van de Duitse zangeres Helene Fischer. Op de afterparty van de begrafenis van Gerrie pakte hij mijn telefoon en zette hij een nummer van haar op. Maar Theo luistert ook altijd naar een Amerikaanse country-and-westernradiozender en kwam in Maastricht geregeld in een countrycafé. Hijheeft mij tien jaar geleden eens meegesleept naar Paradiso, waar zo’n country rock hero van hem optrad. Daar stond hij in zijn pak, weliswaar voor zijn doen heel nonchalant zonder stropdas, tussen bierdrinkende vrachtwagenchauffeurs.”
Syp Wynia

Boeken zijn voor hem heel belangrijk. Hij is een veelvraat, leest zowel de essays van Komrij als de romans van P.G. Wodehouse, een komische Britse auteur die meerdere verhalen schreef waarin een dandyachtig persoon figureert met een butler die hem voor de gek houdt. 
“Zijn kleding laat hij maken door een Siciliaanse kleermaker in Brussel, in Maastricht heeft hij twee Porsches staan en een tuingroene Rover P5B Coupé waarin hij De Grote Roerganger, zoals hij Baudet noemt, naar paleis Noordeinde reed voor het kennismakingsgesprek met de koning. Zo’n uitje bezorgt hem enorm veel plezier. De partij moest hem zijn levenslust teruggeven, zo had hij bedacht, en hij is absoluut gerevitaliseerd.”
Stan de Jong

Mijn vader viel in een diep gat na de dood van Gerrie. Ikheb er enorme bewondering voor dat hij zijn leven opnieuw richting heeft gegeven.De politiek heeft hem door de diepste rouw getrokken. Hij zag ertegen op om voor de verkiezingen met een partijbusje al die zaaltjes langs te gaan, maar hij had dolle pret met Henk Otten, Thierry Baudet en Jeroen de Vries. Het waren een soort schoolreisjes, vertelde hij. Zijn leven heeft een leuke nieuwe wending gekregen. Wat zou hij anders moeten doen?” Lachend: “Ik denk niet dat hij bij mij komt oppassen. Hij wil niet eens opa genoemd worden.”
Sanne Hiddema