Spring naar de content
bron: ANP/Ferdy Damman

Rob Scholte ontruimd; boze reacties uit de kunstwereld

Rob Scholte is vanmiddag rond 15u00 hoogstpersoonlijk uit zijn museum in Den Helder gezet. De kunstenaar moest het pand uiterlijk afgelopen vrijdag verlaten, maar gaf geen strobreed toe. De kunstwereld reageert geschokt op de ontruiming. “Het is schandalig dat Den Helder zo omgaat met iemand die op artistiek en cultureel vlak zoveel voor de gemeente doet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Helder is een deurwaarder samen met de politie aanwezig bij het museum. “De heer Scholte krijgt de tijd om persoonlijke spullen te verzamelen die hij en zijn gezin willen meenemen,” stelt de gemeente in een persbericht. “De sloten van het pand worden vervangen. De deurwaarder gaat het pand nu ontruimen.”

“Het is een ramp,” zei Scholte afgelopen vrijdag over zijn op handen zijnde onvrijwillige vertrek. “Ik heb vele jaren van mijn leven in dit museum gestoken. En het is jammer dat al dit gedoe afleidt van waar het eigenlijk allemaal om gaat: de kunst zelf.”

De tekst loopt hieronder door. 

Voormalig SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel stelt op Twitter dat de ontruiming ‘met harde hand’ uitgevoerd wordt.

De tekst gaat hieronder verder.

De ontruiming van Scholte is een unicum voor de gemeente Den Helder. “We hebben naar mijn herinnering nooit eerder ervaringen met iets degelijks gehad,” stelt een woordvoerder. “We kijken met een gemengd gevoel terug. De gemeente heeft oprecht een poging gedaan er met Scholte uit te komen. We hebben alles uit de kast getrokken.”

Buiten de hekken van zijn museum reageert Scholte boos. Hij mag niet binnen een straal van tweehonderd meter van het pand komen. “In Den Helder is geen recht,” zegt hij. “Burgemeester Koen Schuiling is de dictator van deze stad. Shame on Den Helder.”

Het Noord-Hollands Dagblad was aanwezig bij de ontruiming, sprak Scholte kort en maakte er onderstaand verslag van. De tekst loopt hieronder door. 

“Het gaat hier om puur machtsvertoon van de gemeente,” stelt Benno Friedberg, de advocaat van Rob Scholte. Tijdens een kort geding tussen Scholte en de gemeente afgelopen oktober is namelijk bepaald dat Den Helder bevoegd is om de kunstenaar uit te zetten, maar volgens Friedberg loopt er ‘op dit moment nog een bodemprocedure’.

“De bodemrechter kan heel anders besluiten,” stelt hij. “Ik wil niet op de zaken vooruitlopen, maar je zou dan kunnen denken dat dit een schadevergoeding voor Scholte kan opleveren.”

Verantwoordelijkheid

De gemeente Den Helder neemt vooralsnog de verantwoordelijkheid voor de kunst over, stelt het in een persbericht. Het wordt daarbij geholpen door een deurwaarder. Alle kunstobjecten worden gearchiveerd en opgeslagen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten om beslag te leggen op de collectie van Scholte, om zeker te zijn dat een openstaande schuld en gemaakte kosten voor de ontruiming verrekend kunnen worden.

De kunstenaar woonde ook in het museum, waar hij na de ontruiming gaat wonen is nog niet bekend. Judith Osborn, collega-kunstenares en goede vriendin van Scholte, hoopt dan ook dat de kunstenaar snel onderdak vindt. “Een jaar geleden heb ik het er nog met hem over gehad. Ik was zelf allang vertrokken, want deze uitzetting zat eraan te komen, maar hij was erg koppig en te trots op wat hij met het Rob Scholte Museum had opgebouwd.”

Daarnaast verdienen zijn kunstwerken een beter lot dan te worden opgeslagen in een loods, vindt de in Den Helder geboren Osborn. “Er zitten prachtige werken tussen die het verdienen om in een museum of atelier te staan. Het is schandalig dat de gemeente zo omgaat met iemand die op artistiek en cultureel vlak zoveel voor Den Helder doet.”

“Als gemeente heb je een cultuurtaak,” stelt Friedberg, die zelfs suggereert dat het Den Helder om commercieel gewin gaat. “De gemeente wil het pand verkopen, that’s it. Ik houd wel van een juridisch gevecht, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Rob Malasch, galeriehouder in Amsterdam, heeft zich in februari nog ingezet voor een terugkeer van Beatrix Ruf naar het Stedelijk Museum. Van het bieden van een helpende hand aan Rob Scholte wil hij echter niks weten. ‘’Ik mag Rob heel erg, maar als jij je water- en energierekeningen zo lang niet betaalt, dan kan je dit soort toestanden verwachten,” stelt Malasch.

Rudi Fuchs: ‘Het is  een grof schandaal’

“Ik vind het dan ook een grof schandaal dat de Nederlandse overheid een kunstenaar uitzet,” stelt Rudi Fuchs, de voormalige directeur van het Stedelijk Museum. “Hij heeft voor de kunstwereld betekend.”

Fuchs trekt een vergelijking met Jean-Paul Sartre. Toen de Parijse politie de Franse filosoof en schrijver wilde arresteren, hield Charles de Gaulle dat hoogstpersoonlijk tegen. “Ik weet dat Scholte soms lastig kan zijn, maar daar ben je kunstenaar voor,” stelt Fuchs. “Hij heeft iets voor de kunstwereld bewezen en daar blijf je als overheid van af.”

Desondanks heeft galeriehouder Malasch er alle vertrouwen in dat Scholte zich wel redt. “Rob is niet op zijn mondje gevallen en heeft de strijd en wilskracht om dit te boven te komen.”

Onderwerpen