Spring naar de content
bron: gerry hurkmans

De zomer van Bennie Jolink

Bennie Jolink (68) stopt na veertig jaar Normaal met optreden. Hun tour Veldtocht stopt begin oktober, daarna duikt Jolink met zijn band de studio in om een laatste single op te nemen met Rowwen Hèze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

U snakt naar het einde?

“Meer dan ooit. Op het moment tel ik wel af, ja. Ik voel me nu niet goed. Rond kerst is het laatste optreden. Dat is echt de laatste keer.”

Denkt u dan nooit: nu geen interview?

“Joa, kijk, ik heb zelf meegewerkt aan een totaal verkeerd imago door dertig jaar dronken op tv te verschijnen en te moeten playbacken. Ik zie het belang in van serieuze interviews. Dan kan ik dat beeld een beetje bijstellen. Ik ben een brave grootvader met kinderen en kleinkinderen.”

Kunstschilder en grootvader? 

“Dat is waar ik naar streef. En ik wil nog een countryplaat maken, en ik wil nog een soultour doen. Maar ik moet eerst dit jaar afmaken. Mijn vrouw en kinderen verklaren mij voor gek. Die zien hoe slecht ik de dag na zo’n optreden ben. Maar als ik dan zie hoe gelukkig ik die mensen maak…”

Hoe ziet uw komende zomer eruit?

“Doordeweeks gaan we vaak een dag of drie, vier naar Vlaanderen. Oudenaarde, Gent. Dat doet me erg goed. Je bent in een compleet ander land, je kunt er gewoon Nederlands praten, en lekker eten. Om nog maar te zwijgen van de Belgische biertjes. En ik vul er mijn stripverzameling aan: België is hét stripland. Soms huren we iets, zodat alle kinderen en kleinkinderen mee kunnen. Maar op het moment wil ik niet te ver vooruitdenken.”

Wat is uw favoriete temperatuur?

“Vroeger was ik dol op de winter, maar naarmate je ouder wordt, kun je toch iets minder tegen de kou. 26, 27 graden Celsius vind ik wel lekker. ’s Winters gaan we altijd naar de Caraïben. Jamaica, Saint Lucia, Yucatán, Brazilië. In de kerstvakantie, met de kinderen. Maar kerst bij ons thuis in Hummelo is ook heel leuk.”

Wat is uw favoriete cocktail?

“Mojito, ja! Tequila sunrise, en dan de margarita’s, maar oef, daar moet je mee oppassen.”

Wat deed u twintig jaar terug in de zomer?

“Mijn familie woont verspreid over Amerika, en dan in mei naar New Orleans, de muziekhoofdstad, naar het jazzfeest. Man, man, man: de hemel is dat. En in 1989 heb ik de New York-marathon gelopen. Ik hou helemaal niet van steden, maar New York, dat vond ik een opwindende stad. Die wolkenkrabbers, die zijn echt móói!”

Wanneer wordt het u te heet onder de voeten? “Nooit. Te heet onder de voeten betekent dat je ergens bang voor bent. Helaas mis ik dat instinct. Het zou beter zijn als ik zo nu en dan eens bang was, want dat behoedt je voor allerlei dommigheden. Als ik van de motor af sodemieter en ik breek een knie, dan komt het niet in mij op om het de volgende keer voorzichtiger aan te doen.”

Hoe koelt u af?

“Bij de Atlantis stripwinkel in Oudenaarde, bijvoorbeeld. Als tienjarig kind moest ik voor mijn astma altijd naar dokter Smeenk in Doetinchem fietsen. Vijf kilometer. Daar kreeg ik een injectie. Moeders mochten niet mee van Smeenk. Mijn moeder vond dat zielig, dus die gaf mij 3 gulden 95 mee. Zodoende heb ik de eerste KuiŸfjes en ben ik in strips geïnteresseerd geraakt.” 

Meestal ga ik naar mijn strips, in de schuur. En dan ga ik ze herlezen

Is er muziek uit die strips voortgekomen?

“Televisiekijken vind ik zo’n onzin. Alleen live sport, en het journaal misschien. Meestal ga ik naar mijn strips, in de schuur. En dan ga ik ze herlezen. Dat duurt maar even, dan schuif ik ze aan de kant. Dan pak ik een stuk papier omdat er een tekst in me opkomt, of ik maak een tekening. Maar er is geen muziek uit voortgekomen. Dat is vreemd, eigenlijk.”

In het verleden schreef u eens een stevig politiek betoog (2012). Welke politicus zou u meenemen op vakantie?

“‘Die klootzak van een Wilders’, daar begon het mee. En dat was heel dom, want iemand die dat soort woorden gebruikt, wordt niet serieus genomen. Maar Annie Schreijer-Pierik (CDA – red) is een hartstikke leuke vrouw, met een goede, degelijke achtergrond. Maar je moet erg oppassen om met personen op vakantie te gaan. Daar leer je elkaar heel goed kennen.”

Wie zou u weleens in bikini willen aanschouwen?

“Serena Williams, Michelle Obama, Sophia Loren – de mooiste vrouw ter wereld, die lijkt ook wel een beetje op mijn vrouw.”

Uw favoriete zomernummer?

“Dat is elk uur anders. Een favoriet winternummer heb ik wel, dat heb ik zelf geschreven: Ies kan liehn. De enige tekst die ik heb gemaakt, die nog net als gedicht zou kunnen worden voorgedragen.”

In hoeverre strandt uw carrière in de zomer?

“Niet, ’s zomers moeten wij het lappen. In de zon liggen bakken, daar heb ik een schurfthekel aan. Maar op Jamaica lig ik onder een palmboom met een goed boek. Ik verslind boeken.”

Wat doet u volgende zomer?

“Kunstschilderen, mijn eigenlijke vak. Maar ik kan niet schilderen tussen de soep en de aardappels. Ik bedoel: ik moet een paar maanden rust hebben.”