Spring naar de content

Eva Jinek: anchor babe of booby doll?

Eva Jinek (36) heeft haar eigen talkshow op de zondagavond en neemt komende winter het dagelijkse programma van Jeroen Pauw waar. Kan ze dat wel? Dat ligt er maar net aan wie je het vraagt. Vriend & vijand over de blondine met de Hollandse verongelijktheid, het Tsjechische bloed en de Amerikaanse ambitie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Astrid Theunissen

‘Vraagt ze aan Tan: ‘Je bent een voorbeeld. Hoe voelt dat?’ Zo’n vraag is slechts één stap verwijderd van: ‘Wat is je lievelingskleur?’”

Marcel Peerenboom Voller, tv-recensent van De Telegraaf

“Hoezo was dat interview met Humberto een schoolkrantinterview?! Onzin. We zijn een levensbeschouwelijke omroep. Eva wil weten hoe hij in het leven staat. Maar ach, recensenten negeren we. De Volkskrant schreef: ‘Haar glamourkant steeg harder dan haar vakkundigheid.’ Wat een gelul! Waarom zou de glamourkant van een presentatrice een obstakel zijn voor haar geloofwaardigheid? Het geeft Eva juist personality dat ze zo zichzelf durft te zijn. Ze is authentiek, en haar ambitie is on-Nederlands.”

Taco Rijssemus, mediadirecteur KRO-NCRV

“Evi was elf toen we vanuit Washington naar Den Haag verhuisden. Op de lagere school daar zette ze een schoolkrant op. In Amerika werd je geprezen als je wilde scoren, we waren gewend om te zeggen: ‘Ik heb dit gedaan en het ging uitstekend.’ Eva zal dat niet zo snel zeggen, maar je merkt evengoed, aan haar houding of zo, dat ze ambitie heeft.”

Jan Jinek, jongere broer, filmproducer

“Van haar twaalfde tot haar zestiende heeft Eva schilderles gehad. Zij gebruikte altijd de grootste vellen papier en maakte uitgebreide werken. Dat zegt iets over durf. Ondertussen kletste ze erop los. Ze kon eindeloos uitweiden over alle ontwikkelingen in The Bold and the Beautiful. Eva was een zeer enthousiast, opvallend welbespraakt kind, iemand met een groot zelbewustzijn.”

Marike Bok, kunstenaar-docente uit Den Haag

“Eva was stagiaire op het NOS-bureau in Washington waar Charles Groenhuijsen televisie deed en ik radio. Ik herinner me vooral haar grenzeloze gretigheid. Ze ging mee naar een conventie in Boston en vroeg daar welke informatie ik nodig had. Ze rende naar de persdienst, kwam hollend met de informatie terug en vroeg wat ze vervolgens kon doen. Ze was nooit te beroerd om kutklusjes te klaren.”

Tim Overdiek, eindredacteur NOS Online, oud-Amerika-correspondent

“Soms was het lastig om interviews te regelen, maar she doesn’t take no for an answer. Eva kon lullen als brugman. In de tijd dat ze bij ons zat, werd ik vijftig. We grapten weleens over een presentatrice die ik een heel leuk mens vond. Eva had bedacht om een foto en een handtekening van haar te regelen voor mijn verjaardag. De dame in kwestie wilde aanvankelijk niet meewerken, maar als Eva iets bedenkt, gaat het ook gebeuren. De foto heb ik nog steeds, ingelijst. Ze was de leukste stagiaire die ik heb gehad. Dat vond ik niet alleen. Er kwamen regelmatig vreemde mannen op onze afdeling, en die kwamen niet voor mij. Eva viel op. En vindt het ook niet erg om op te vallen.”

Charles Groenhuijsen, oud-Amerika-correspondent voor het NOS Journaal

“Een journalistiek natuurtalent, nerveus op het neurotische af. Luidruchtig, grote bek, grof op z’n tijd, en heel grappig, gevat vooral. Ze kan zonder nadenken reageren, heeft een gigantische dosis zelfspot en een paar geweldige ogen die alle kanten op rollen.”

Tim Overdiek

“Charles Groenhuijsen had haar terecht bij de NOS aanbevolen. Eva had Amerikaanse geschiedenis gestudeerd, maar ze hield zich op de buitenlandredactie met veel meer bezig dan haar specialisatie Amerika. Ze was sowieso op de goede manier eigenzinnig en sociaal. In de periode dat we om bezuinigings- redenen tijdelijke contracten niet verlengden, was zij de enige die oprecht en openlijk boos op me durfde te zijn.

“Dat ze kon presenteren, zag ik pas na een screentest voor het Journaal op 3. Ze deed dat veel beter dan wie ook, dus ik liet haar, samen met Philip Freriks, de Amerikaanse verkiezingen verslaan. Kort voor die live-uitzending heb ik op haar ingesproken zoals Louis van Gaal ooit met Patrick Kluivert deed toen hij inviel in de nale van de Champions League en het winnende doelpunt scoorde: bijna voorhoofd tegen voorhoofd: ‘Je kan het en je gaat het nu laten zien.’”

Hans Laroes, voormalig hoofdredacteur NOS Journaal

“Een gevleugelde uitspraak van haar is: ‘Breek alsjeblieft mijn arm. Dan moeten we naar het ziekenhuis en dan kunnen we hier weg.’”

Merel Westrik, RTL-presentatrice, voormalig collega bij WNL

“Als ze als student ergens moest speechen, op een afstudeerfeest of zo, kon ze de hele dag niks eten, ging ze vlak van tevoren bijna over haar nek. En dan begon ze te vertellen… en kwám er toch een fantastisch verhaal.”

Relinde Vos, studievriendin

“Op de middelbare school zei ze al: ‘O Jan, ik moet morgen dit of dat en ik weet niet of me dat gaat lukken.’ Dat heeft ze nog steeds. Dan bel ik haar op zaterdagavond op om wat te gaan drinken, maar dan moet ze nog tig boeken lezen en teksten doornemen voor de uitzending van zondag. Ze bereidt elke tv-uitzending voor alsof het haar eerste is. Ze wil gewoon beslagen ten ijs komen, ook als ze dagvoorzitter is bij het lulligste gezelschap. Soms belt ze diep in de nacht op. Of ik haar iets over BMW’s kan vertellen. Fascinerend hoe streng ze voor zichzelf is. Ik heb haar nog nooit out of control gezien.”

Soms imiteerde ze de hangende mug. Dan kleefde ze op de redactie aan de muur en maakte ze een vreselijk geluid

Merel Westrik over Eva Jinek

“We studeerden tegelijkertijd in Leiden, en als Evi naar college ging, stopte ze vaak bij mijn huis om net zo lang op mijn raam te bonzen totdat ik opstond. Ze is maar anderhalf jaar ouder, maar ze heeft altijd op mij gelet zoals een oudere zus dat kan doen. Ja, ook bemoederend, zeker. Pas toen ik werkte en zij zag dat ik het er goed van a racht, is ze gestopt met zich zorgen maken. Sinds we volwassen zijn, zijn we de beste vrienden. Ik kan haar laten huilen van het lachen, en ik vind háár zo grappig.”

Jan Jinek

“Soms imiteerde ze de hangende mug. Dan kleefde ze op de redactie aan de muur en maakte ze een vreselijk geluid. Een paar seconden voor ik op moest, deed ze ineens een aangereden kat na. Hilarisch. Eva neemt haar werk heel serieus, maar zichzelf totaal niet.”

Merel Westrik in de VARAgids

“Tijdens boobygate (Jinek, toen nog nieuwslezers bij de NOS, schikte haar decolleté voor de camera en die beelden lekten uit – red.) zagen we de echte Eva: die is aanwezig, uitgesproken en luid.”

Relinde Vos

“Er zijn nieuwslezeressen die nooit zo’n bloesje zouden aantrekken. Eva laat deze kant van zichzelf wel zien, het is haar manier van opvallen. Ik heb haar tijdens het Journaal voor de grap weleens gesms’t: ‘Doe eens een knoopje dicht.’”

Charles Groenhuijsen

“Het woord ‘naturel’, daar houdt ze niet van. Ze is gek op make-up, verslaafd aan blush. Ze vraagt altijd: mag ik nog een beetje? Eva heeft zelf ook altijd een make-upset bij zich. De lippen doet ze vaak zelf en ze heeft altijd een poederdoos bij de hand waarmee ze nog even haar neus bijwerkt.”

Aeola Relouw, Jineks vaste visagiste

“Jinek is een fenomeen geworden, een modepopje. Ik vind haar over het paard getild en overschat. Als ze zo intelligent is, zou haar zelfreflectie ook beter moeten zijn. Haar talkshow heeft het niveau van lokale televisie.”

Ton Lankreijer, The Post Online, ex-eindredacteur RTL Nieuws

“In die tijd met Bram Moszkowicz was ze echt het prinsesje, heel erg glamour. Ze verschenen overal samen, ook op tv, en ze deden alsof ze eeuwig samen zouden blijven. Heel gênant.”

Mark Koster, journalist The Post Online

“Ze was met Moszkowicz, ging in de grachtengordel wonen… Fout kan ik het niet noemen. Eva vond dat op dat moment leuk, maar publiciteit daaromtrent kan belastend zijn.”

Charles Groenhuijsen

“Ik merkte meteen dat Carel Kuyl haar relatie met Moszkowicz heel moeilijk vond. Ik heb Eva verteld dat ik zijn inhoudelijke bezwaren deelde, maar heb haar in de publiciteit beschermd omdat Kuyl op een onverstandige manier met haar omging, haar a randde zonder met haar zelf te spreken.”

Hans Laroes

“Carel Kuyl geeft geen interviews over Eva Jinek.”

NTR Marketing & Communicatie

“Als haar onrecht wordt aangedaan, wordt ze strijdbaar. Dat heeft ze van onze moeder. Ze zal tot het laatst doorgaan om iets een andere wending te geven, maar als dat onmogelijk blijkt, dan kan er zeker boosheid ontstaan. Ze vergeet niets. Nooit.”

Jan Jinek

“Eén keer in een interview elegant met Carel Kuyl afrekenen, daar bleef het bij. Ze heeft zich na de teleurstelling over het niet doorgaan van Nieuwsuur vooral gefocust op de vraag: wat nu?”

Hans Laroes

“Dat ze in de uitzending het haar van Dion Graus ging knippen en ze zich door Freek Vonk een slang om haar nek liet leggen, is onverwachte televisie. Enig. Ze heeft bij WNL voor een paar opmerkelijke tv-momentjes gezorgd.”

Bert Huisjes, hoofdredacteur omroep WNL

“Dat ze bij WNL van de ene op de andere dag van haar programma werd gehaald, daar was ze erg verdrietig over.”

Merel Westrik

“Zij liep zelf over naar de KRO, dus dan moet je niet huilen als je oude baas niet meer lief voor je is. Dat Amerikaanse – zakelijk en hard – vind ik leuk aan haar, maar toen ze haar programma niet mocht afmaken omdat ze naar de KRO ging, was ze ineens zo Nederlands, zo verongelijkt.”

Mark Koster

“Ze wilde in mijn uitzending op Radio 1 laten merken dat ze zich niet door WNL aan de kant liet zetten. Zonder daarbij vilein of wraakzuchtig te zijn. Enigszins gecalculeerd, dat wel. Eva weet op de juiste momenten voor zichzelf op te komen.”

Tim Overdiek

“Ik kende haar ambitie, dus ik was geenszins verbaasd toen ze vertelde dat ze wegging. Ik heb haar gefeliciteerd met haar talkshow bij KRO-NCRV en ze is tijdens een borrel in de tuin door alle collega’s van WNL in het zonnetje gezet. Kort daarop ontstond een juridisch conflict. Er werd door de toenmalige directeur televisie van de NPO, Gerard Timmer, gezegd: ‘WNL heeft Jinek niet meer, dus WNL moet die zendtijd teruggeven.’ Dat was de helft van onze totale uitzendtijd. Om die tijd en dat programma te behouden moest een andere presentator snel dat programma overnemen. Dat Eva de laatste vijf afleveringen niet mocht afmaken, had niets met haar persoonlijk van doen, maar met omroeppolitiek. Toen twitterde Jeroen Pauw: ‘Jinek mag haar programma niet eens afmaken.’ Hij had daar belang bij. Hij ging haar nieuwe show produceren.”

Bert Huisjes

“Ik had geen belang bij die tweet. Het was gewoon opmerkelijk nieuws. Het is nooit eerder voorgekomen dat een presentator zijn programma niet mocht afmaken. Ik denk dat de rancune Huisjes het zicht op de realiteit heeft ontnomen.”

Jeroen Pauw, Jineks televisiecoach

“Wat in de VARAgids stond, dat Eva haatdragend is en veel vijanden heeft, heeft die journalist mij in de mond gelegd. Eva onthield conflicten, of opmerkingen over haar geliefde. Over Bram Moszkowicz bijvoorbeeld. Logisch toch? Ze hield van hem, ging voor hem door het vuur. ‘Haatdragend’ is een totaal verkeerd woord; dat is ze niet. Ze had hooguit een denkbeeldige lijst van belevenissen. Tja, wie heeft die niet? Ik zei altijd: maak die niet te lang. Volgende keer heb je iemand nodig; het is niet zwart-wit. Nou ja, dat is ook geen rocket science. Ik vind dat ze het supergoed doet, toen en nu. Eva is een topper.”

Bert Huisjes

“Toen ze de overstap van WNL naar de KRO maakte, vroeg ze of ik met haar mee wilde. Als ze ergens anders te gast is, vraagt ze me ook mee. Ze vindt het fijn om een visagiste te hebben. Ze vertrouwt mij. Ze vroeg ook aan mij of ze wel of niet moest daten met Freek. Hij had haar mee uitgevraagd, en ik had net daarvoor zijn haar geknipt. Ik heb haar zien opbloeien met Freek. Ze zijn zo leuk samen, zo gek, net twee puppy’s.”

Aeola Relouw

“Bram en Freek zijn allebei heel gepassioneerd in wat ze doen. Dat vindt zij aantrekkelijk. Ik was door beide mannen niet verrast. Eva heeft het vermogen om zich totaal te geven. Ze is warm en aanhankelijk. Ze vertelt alles en geeft je alle aandacht. Dat verwacht ze ook van een ander. Ze is geen allemansvriend, maar extreem hecht. Ze geeft je het gevoel dat je de enige op de wereld bent. Dat ze een ijskonijn wordt genoemd, snap ik oprecht niet.”

Relinde Vos

“Als ze een dier zou zijn, was ze een kat. Ze is eigenzinnig en aanhankelijk. Van afstand lijkt ze misschien wat afstandelijk, maar zit je bij haar op de bank, dan zit ze tegen je aan.”

Jan Jinek

“Eva lijkt op een kat, inderdaad. Ze kan fel zijn, maar ook knuffelig en zelfstandig. Ze is ook dol op katten. We hebben nu twee jonkies, Zeepje en Cocobelle ofwel ‘de gezusters Miauw’. Maar ik herken de opmerking over puppy’s ook. Het is vaak druk in huis, want ik ben druk en zij is druk, en een beetje gek, leuk gek.”

Eva heeft het vermogen om zich totaal te geven. Ze is warm en aanhankelijk. Ze vertelt alles en geeft je alle aandacht

“Ik had die boobies-affaire gezien, natuurlijk – ik leef niet onder een steen – maar voordat ik in haar programma was uitgenodigd, wist ik niet dat ze zó grappig was. Ik had twee slangen mee genomen. De niet-giftige slang Zep nam ze tijdens de uitzending op haar schoot. We hadden meteen een klik.”

Freek Vonk, bioloog en Jineks geliefde

“Tijdens haar discussie met Mart Smeets bij WNL zag ik dat ze niet bang is om zichzelf te laten zien. Smeets, toch een beetje dé meneer van televisie, vond dat een goede journalist geen autocue nodig heeft. Eva ging tegen hem in. Ik ben nog niet honderd procent heppie-de-peppie over haar huidige programma, maar we zijn vijf stappen verder dan het vorige programma op de zondagmiddag.”

Taco Rijssemus

“In interviews heeft ze een iets te hoog Sven Kockelmann-gehalte. Ik zie haar graag wat losser, minder zakelijk. Ik ben ook meer van het mensen uit laten praten. Maar de scoringsdrang op tv is natuurlijk hoog.”

Charles Groenhuijsen

“Op de radio heeft ze een veel zachtere stem. Toen ze Met het oog op morgen presenteerde, herkende ik haar stem soms niet. Ze is ook veel menselijker op de radio.”

Tim Overdiek

“Volgens mij doet ze niet heel erg haar best om op mij te lijken. Ze heeft gewoon niet zo veel last van de likeability-factor. Ze is een strenge interviewer met vrouwelijk sarcasme. Daar is ze goed in. Ik vind het geestig als vrouwen hun blik op de wereld laten zien en tonen hoe zij naar mannen kijken. Ook dat Amerikaanse aan haar vind ik leuk. In de kruising tussen journalistiek en glamour ligt haar kracht.”

Sven Kockelmann, presentator en collega bij Eén op één

“Ze had die wetenschapper, Alain de Botton. Er zijn weinig presentatoren die zo goed in het Engels kunnen interviewen als Eva. Ze zou de nieuwe Ivo Niehe kunnen worden.”

Mark Koster

“Ik denk dat Eva op haar best is in een meer journalistieke setting. Minder lifestyle, meer substantie. Ik heb de indruk dat haar huidige bazen en/of eindredacteuren niet op de beste manier met haar omgaan en niet de meest geschikte redactie om haar heen bouwen. Doorslaggevend wordt de tijd waarin ze Jeroen Pauw vervangt: dat stelt echte eisen aan haar en het talent dat ze onmiskenbaar heeft.”

Hans Laroes

“Een dagelijkse show is anders dan een wekelijkse. Even lunchen of wat Eva nu in haar vrije tijd doet, is er niet meer bij. Maar ik mag van haar met vakantie hoor, ik verwacht geen paniek, al zal ze me vast weleens bellen. Dat doet ze nu ook af en toe, als ze de burgemeester van Amsterdam in de uitzending krijgt bijvoorbeeld, om de lijn van het gesprek of bepaalde vragen door te nemen. De ene keer volgt ze mijn advies, de andere keer niet. Een terugkerend advies is aan haar is: ‘Ontspan. Het is maar televisie.’”

Jeroen Pauw

Een terugkerend advies is aan haar is: ‘Ontspan. Het is maar televisie’

“Ze is huiselijk, vindt het fijn om op de bank te zitten met haar katten en een boek te lezen. Dat komt alleen zelden voor. Haar veeleisendheid kan een valkuil zijn. Gelukkig wordt ze goed gecoacht, blijft ze dicht bij zichzelf en doet ze nooit onaanvaardbare concessies omdat dat ‘handig’ is. Maar aan het eind van een seizoen loopt Eva op haar tandvlees en dan denk ik weleens: hoe lang hou je dat vol? Als je zo wil pieken, ligt er altijd gevaar op de loer.”

Relinde Vos

“Ik wil Eva volgend jaar vaker mee op reis nemen. Ze houdt van reizen en van dieren, en ja, ook van de jungle. We waren deze zomer voor de tweede keer in Suriname: hardcore in een tentje in de jungle wilde ze niet, maar de rest vond ze geweldig. Ze is alleen panisch voor spinnen, en ik heb haar nog nooit zo hard horen gillen als daar, toen ik een vogelspin uit de boom wilde halen. Zij stond op zeker twintig meter afstand en ineens sprong die spin uit die boom en zweefde in haar richting – ja, dat kunnen ze. Of ze make-up op heeft in de jungle? Natuurlijk niet, voor wie? De apen in de boom? Ik vind haar sowieso prachtig, en intelligent. Ze is de beste interviewer van Nederland, ze is grappig, heel ad rem, charmant, vrouwelijk, en ik ben ontzettend trots op haar.”

Freek Vonk