Spring naar de content

Maarten Spanjer: ‘Ik vind monogaam zijn eigenlijk onzin’

Maarten Spanjer (Amsterdam, 1952) is acteur en schrijver. In oktober verschijnt zijn boek Gisteren liep ze nog, een bundeling van herinneringen aan onder meer Rijk de Gooyer, het werk in de reclame en de acteerwereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Wat is uw huidige gemoeds­ toestand?

Trots. Mijn boek is af en het is geworden zoals ik het in mijn hoofd had.

Wie zijn uw helden?

Kick Wilstra en Kapitein Rob. Ze speelden de hoofdrol in strips die ik als kind las. Inmiddels vind ik dat helden niet bestaan, dus daarom noem ik maar twee stripfiguren.

Aan wie ergert u zich?

Aan mensen die veel op televisie komen en dan de woorden ‘zeg maar’, ‘met name’ en ‘absoluut’ gebruiken. Vooral voetbaltrainers doen dat. Ik erger me ook dood aan presentatoren van een jongere generatie die alles maar ‘mega’ of ‘giga’ vinden en aan slappe figuren die op hun begrafenis My Way van Sinatra hebben uitgekozen.

Wat is de beste plek om te wonen?

Waar ik nu woon. Al lijkt een grachtenpand me ook wel leuk. Ik ben bij het Vondelpark gaan wonen omdat de gemeente mijn oude huis wilde renoveren. Door de vele verbouwingen kreeg ik een muizenplaag. Toen de muizen ’s nachts over mijn gezicht liepen dacht ik: ik moet hier zo spoedig mogelijk weg.

Lijkt u op uw vader of op uw moeder?

Ik lijk duidelijk meer op mijn vader, zowel in goede als in slechte dingen. Mijn vader kon nogal driftig zijn, en in sommige dingen was hij perfectionistisch. Dat herken ik. Ik ben een woordpriegelaar.

Wat is uw grootste angst?

Uiteindelijk toch wel de dood. Het is niet te overzien, en alles wat niet te overzien is, is een reden tot angst.

Bidt u weleens?

Nee. Vroeger wel, ik ben katholiek opgevoed, dus dat moest. Maar ik vind het een zinloos iets. Als kind geloofde ik dat verhaal over die maagdelijke geboorte van Jezus gelijk al niet. Toen dacht ik: kom op, die Jozef heeft het ook gewoon met Maria gedaan.

Bent u aantrekkelijk?

Mijn vriendin vindt van wel. Maar ik vind dat ik een oude kop heb gekregen. Bovendien, jezelf aantrekkelijk vinden leidt tot niets.

Bidden vind ik zinloos. Als kind geloofde ik dat verhaal over die maagdelijke geboorte van Jezus al niet

Wat is uw definitie van geluk?

Daar streef je altijd naar, en op het moment dat het voor het grijpen ligt, ontglipt het je.

Waar schaamt u zich voor?

Het katholieke geloof is doordrenkt van schuld en schaamte, maar daar heb ik afscheid van genomen. Ik heb geen dingen gedaan waarvoor ik me moet schamen, ik heb geen mensen vermoord of zo. Verlegenheid ken ik wel; dat je het café uitgaat, van iedereen afscheid neemt en rechtsaf gaat terwijl je fiets links staat. Dan ben ik in staat om het blok om te lopen.

Bent u monogaam?

Niet van aard. Monogamie is cultuur en vreemdgaan is natuur. Ik ben nu monogaam om problemen te vermijden. Ik vind monogaam zijn eigenlijk onzin. Maar het is wel handig als je bijvoorbeeld een gezin hebt.

HP09_Zelfportret_E.indd

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn leven is een aaneenschakeling van kleine mislukkingen. Mijn relatie met computers
en mobiele telefoons is wel de grootste. Tien keer dat ding uit het raam willen gooien, het ge- woon niet snappen en ook niet willen snappen. En dan toch weer een nieuw apparaat kopen.

Wanneer was u het gelukkigst?

Bij de ontspanning na de daad. Dat is wel een geluksmomentje. Alles wat je doet verveelt uiteindelijk, maar de daad is een onuitputtelijke bron van plezier.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Op een begrafenis van een ex- vriendin schoot ik vol toen ik een speech hield. Ik werd kwaad op mezelf, want ik kwam niet meer goed uit mijn woorden. Als mensen huilen worden ze lelijk. Er zijn uitzonderingen: Jack Nicholson huilde in Five Easy Pieces heel mooi ingetogen toen hij zijn vader voortduwde in een rolstoel.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik heb niet zoveel discipline. Ik leef van dag tot dag.

Wat is de beste eigenschap in een vrouw?
Het talent om van een man te houden. Ze knappen op de kleinste dingen af als ze je net kennen, maar als ze je langer kennen kun je met veel dingen wegkomen.

Als u iets aan uzelf kon veran­ deren, wat zou dat dan zijn?

Een andere kop. Dat is weleens leuk. Een kleine verandering, zoals alleen een andere neus, heeft niet zoveel zin.

Wie is uw grootste liefde?

De laatste.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb weleens mensen beledigd. Mijn streven is om dat alleen te doen bij mensen die het ook verdienen. Die heb ik dus weleens ongelukkig zien afdruipen, maar dan hadden ze erom gevraagd.

Hoe moedig bent u?
Niet echt. Anderen vinden me weleens moedig omdat mijn hart op de tong ligt, maar voor mij is dat normaal. Ik zat in de serie Laat maar zitten, waarin Ramses Shaffy een gastrol had. Hij stond bij een overleg met de makers op en zei: de schrijvers van dit verschrikkelijke script moeten zich schamen, ze hebben nog nooit in de gevangenis gezeten. Is iemand het daarmee eens? Toen stond ik op. Dat betekende zo’n beetje het einde van mijn rol.

Wat is uw ultieme droom?

Ik kwam op een feestje een Amerikaanse anchorman tegen die bevriend is met Jack Nicholson. Ze zouden samen naar Amsterdam komen. Ik had het plan om in mijn sloep met Jack Nicholson over de grachten te varen. Op het laatst kwam er iets tussen en het ging niet door. Erg jammer, zoiets had ik toch vrij ideaal gevonden.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Niet.

Wat is uw devies?

Niet bij de pakken neerzitten. Pak de leuning.