Spring naar de content

Even bellen met… Ilja Gort

Schrijver en wijnboer Ilja Gort vertrok in 1994 naar de Bordeaux om wijn te gaan maken. Maar nu, terwijl het oogstseizoen in volle gang is, blijkt Nederland toch ook best een goed wijnland te zijn met ongeveer 180 commerciële wijngaarden, in elke provincie minimaal één. De druiven zijn zuur voor Gort, of toch niet? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke ten Katen

U had dus net zo goed in Nederland kunnen blijven. Waarom bent u eigenlijk helemaal naar de Bordeaux gegaan?

“Ik wilde graag naar Frankrijk, ik houd van de Bordeaux. En de Franse wijnen zijn rijker en voller.”

Beter dan de Nederlandse wijnen?

“Nou, de kwaliteit van Nederlandse wijnen is enorm verbeterd. Om goede wijn te maken, moet je de druiven laten lijden, je moet ze martelen met veel zon en te weinig water. In Nederland hebben de druiven het snel te goed: in de heerlijke vette klei en met weinig zonlicht. Dat maakt ze zurig.”

Te zurig? 

“Nederland is geen wijnland. Maar de druivenrassen zijn wat aangepast, en wat betreft kennis en materiaal is er veel verbeterd. En het wordt natuurlijk steeds warmer. Ik drink nu regelmatig Nederlandse wijnen die gewoon lekker zijn, veel minder zuur. Er worden zelfs al aardige rode wijnen gemaakt.” 

Het gaat dus de goede kant op. De Nederlandse wijnoogst is nu bezig, in de maanden september en oktober. Bent u bang voor concurrentie?

“Nee, ik steun de ontwikkelingen juist. De Nederlandse wijnboeren zijn echt helden: op zo’n kleine schaal zulke goede wijnen maken. Eigenlijk moet iedereen minimaal één fles Nederlandse wijn per week drinken.”

En, bent u al plannen aan het maken om terug te komen naar Nederland?  “Ik blijf lekker in de Bordeaux, maar ik blijf ook zeker Nederlandse wijnen drinken.”

Onderwerpen