Spring naar de content

China

Het is wel meer voorgekomen dat er rond de Olympische Spelen heftige politieke conflicten ontstonden. Soms liepen die zo hoog op dat bepaalde landen hun deelname geheel afzegden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Wat zich de afgelopen tijd heeft voorgedaan, is echter nieuw: het met geweld saboteren van de theatrale wereldreis van de Olympische fakkel, uitlopend op massale vechtpartijen in Londen en Parijs. Het is zonder meer beschamend omdat de rellen weinig te maken hebben met het recente protest van de Tibetanen die, bepaald niet onhandig, de Spelen hebben aangegrepen om hun oude grieven in openlijke rebellie om te zetten. Ze weten dat China nu bijzonder kwetsbaar is.

Dat is inmiddels overduidelijk gebleken. Het Europees Parlement heeft de Europese regeringsleiders opgeroepen de opening van de Spelen te boycotten indien China weigert met de Tibetaanse leider, de Dalai Lama, te praten. De Britse premier Gordon Brown en de Duitse bondskanselier Angela Merkel besloten al eerder verstek te laten gaan.

Van het een komt het ander. Zo wordt er van allerlei zijden bezwaar gemaakt tegen het inderdaad zeer povere mensenrechtenbeleid van China en tegen de steun van China aan Soedan, dat volgens heel de wereldopinie in Darfur een genocidaal beleid voert.

Jan Peter Balkenende aarzelt nog maar houdt het voorlopig op een ‘voortgezette dialoog’ met China, waarin hij meer ziet dan in een boycot. Ik verwacht van het een noch het ander veel effect, om de eenvoudige reden dat China maar al te goed weet dat het allemaal een spel voor de bühne is. Zie Nederland: dit jaar vinden er van overheidswege ten minste negentien bezoeken aan China plaats, waaronder zeven handelsmissies. Zo gaat het achter de bühne.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Heel bont maakt president George W. Bush het, de uitvinder van het strafkamp Guantánamo, waar na zeven jaar nog steeds honderden verdachten vergeefs op hun berechting wachten, inmiddels het grootste rechtsschandaal uit de moderne Amerikaande geschiedenis. Bush, zo liet hij weten, acht de situatie van de mensenrechten in China niet optimaal.

Onderwerpen